Lies & Teije's reis website

Op excursie door Lissabon


Je bent hier: Home -> Europa -> Portugal -> Reisverslag Portugal -> 29 juni

Portugal, zomer 2001, op excursie door Lissabon

Het lijkt er even op dat de tour niet door gaat, want er zijn maar 4 mensen, waaronder wijzelf. Gelukkig vinden de gids en chauffeur het niet erg en gaan we dus met bijna een privé-gids op pad. De stad is gebouwd tegen 100 meter hoge hellingen op en in de dalen ertussen. Lissabon is een mengeling van grote open pleinen en boulevards en dicht op elkaar gepakte wijken. De openheid van veel stukken komt voornamelijk door de wederopbouw van Lissabon na een grote aardbeving in 1755 waarbij een groot deel van de stad verwoest werd.
Mosteiro dos Jeronimos, LissabonAllereerst bezoeken we Belem, een voorstad van Lissabon, zo'n 7 km. westelijk van het centrum. Uit de winsten die ontdekkingsreizen die van hier vertrokken (Vasco da Gama naar Indië; Pedro Alvares Cabral naar Brazilië) opleverden werd onder andere rond 1500 het Mosteiro dos Jeronimos (links) gebouwd. De beroemde Portugese manuelinostijl komt in dit gebouw en deze hele voorstad het best tot zijn recht.
Torre de Belem, LissabonLangs de oever van de Taag liggen nog meer monumenten, zoals het Padrão dos Descombrimentos, een 52 meter hoog bouwwerk dat een eresaluut moet brengen aan de ontdekkingsreizigers en de Torre de Belem (rechts). Dit fort op een rotseilandje in de Taag moest de toegangsweg naar Lissabon verdedigen. Ook liggen er een aantal musea in dit gebied.
Vanaf Belem rijden we naar het centrum van Lissabon en krijgen een uitgebreide uitleg van de gids over de geschiedenis van de stad, teveel om hier te herhalen. Zie daarvoor de informatie pagina. over Portugal. Met het busje rijden we de steile weggetjes naar het kasteel van São Jorge, dat uitkijkt over de stad, op zodat we niet hoeven te klimmen.
Alfama gebied, LissabonNa een bezoek aan het kasteel dalen we wandelend af door de smalle straatjes van de wijk Alfama. Er heerst nog een bijna middeleeuwse sfeer in deze volkswijk, één van de weinige wijken die de aardbeving van 1755 heeft doorstaan en daarom niet opnieuw is opgebouwd. Dat enige restauratiewerken hard nodig zijn, blijkt wel uit de vele huizen die met grote boomstammen of staal onderstut worden. Na nog uitgebreid rondgetourd te hebben (en af en toe mogen we een korte wandeling maken langs bijzondere plekken) wordt de tocht besloten met een bezoek aan de botanische tuin van Lissabon, de Lisboa Greenhouse.
Botanische tuin in Lissabon Teije in de botanische tuin, LissabonWe krijgen een half uur, maar die tijd is veel te kort om te genieten van de broeierige kassen en prachtige plantengroei. Toen wisten we het nog niet, maar van medekampeerders krijgen we later te horen dat er heel veel en ook beroemde tuinen in Portugal te vinden zijn. Deze in Lissabon overtreft onze verwachtingen in ieder geval.
Terug op de camping is het wel weer tijd voor een hapje en een drankje en ook wat rust. Deze toer is zeker een aanrader om in korte tijd heel veel van de stad te zien, maar al die indrukken zijn toch ook wel vermoeiend en helaas vergeet je veel van de informatie weer snel. Een bezoekje aan het zwembad helpt echter om weer wat bij te komen. 's Avonds doorzoeken we het kampingterrein op reuzendennenappals (20 cm. en groter) waarvan een aantal exemplaren nu bij ons thuis liggen.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven