Lies & Teije's reis website

Cruise met een catamaran langs de kust van de Algarve


Je bent hier: Home -> Europa -> Portugal -> Reisverslag Portugal -> 26 juni

Portugal, zomer 2001, cruise met een catamaran langs de kust van de Algarve

Vandaag is de dag van onze cruise; rond 8 uur worden we opgepikt bij de ingang van de camping en rond 10 uur zou de boot uitvaren vanaf de haven van Vilamoura. Dat plaatsje is vlakbij, maar de bus moet bij tientallen hotels langs om nog meer toeristen op te pikken. En van de ene kleine bus worden we overgeplaatst in een iets grotere bus waarna we moeten overstappen in een nog grotere... Al met al is het half 11 wanneer we uit de haven wegvaren.
Lie sop de catamaran Uitzicht op VilamouraIn eerste instantie kunnen we geen prettig plekje vinden op de catamaran waarmee we varen en komen we terecht op het achterdek, vlak boven de motoren. Maar dat betekent ook dat we alle uitlaatgassen die achter de boot blijven hangen naar binnen krijgen dus deze ongezonde plek verlaten we al snel.
De meeste toeristen op de boot zijn engelsen die het voornamelijk met landgenoten hebben over eerdere reizen die ze hebben gemaakt. Die schijnen altijd indrukwekkender te zijn dan de huidige ervaring wanneer je hun desinteresse ziet voor de omgeving. Een typisch verschijnsel dat Teije in zijn reisleidersjaren ook al vaak heeft meegemaakt: mensen kunnen blijkbaar beter met weemoed praten over een afgelopen reis dan genieten van het hier en nu en de reis die ze nu ondernemen. Ondertussen genieten wij van de kust van de Algarve met al zijn mooie stranden en rotsen.
De kust van de AlgarveVanaf Vilamoura vaart het schip naar het westen en al gauw passeren we Albufeira in de verte. We hebben nog geen inzoom-camera dus de kust blijft op afstand.
De kust van de Algarve De kust van de AlgarveDoor het vele kalk in de rotsen vormt de zuidkust een prachtig beeldhouwmateriaal voor de zee en de rotsen zijn dan ook grillig uitgesneden en overal zijn kleine baaien en inhammen die je vanaf de weg op het land nooit te zien krijgt.
Op de bootTegen 1 uur bereiken we Portimao en is het tijd voor de lunch: verse vis uiteraard... De liefhebbers mogen een duik in de zee nemen en hoe verleidelijk het er ook uitziet, wij zien er vanaf omdat we al genoeg op het strand en in de zon hebben gelegen...
De kust van de Algarve De kust van de AlgarveOp de terugreis wacht ons een nieuwe ervaring: in kleinere bootjes bezoeken we grotten langs de kust en varen we onder rotsachtige bogen door. Uit angst dat de camera te nat zou worden (want wij worden klets- en kletsnat van de golven) hebben we helaas geen close-up foto's.
Grotten aan de Algarve kust Grotten aan de Algarve kustEr is één groot nadeel aan deze bezoekjes per kleine boot: iedereen wil wel een paar van die tochtjes maken en daardoor blijven we uren op maar een paar vaste plekjes liggen wat op een bepaald moment toch wel begint te vervelen.Uiteindelijk hebben we dan zo'n beetje iedere grot bezocht en varen we terug.
Maar na de verveling begint bij Lies de vervelling weer op te spelen (bij ons allebei, eerlijk gezegd). De hele reis zitten we te pulken, ondertussen aan de 2e of 3e laag die van onze huid afkomt. De schade is behoorlijk, ook al hebben we deze dag netjes onze shirts aangehouden.
Tegen 6 uur zijn we weer terug in de haven, maar het duurt nog ruim 2 uur voor we op de camping terug zijn. De bus zet namelijk eerst alle hotelgasten af en wij komen als laatste aan de beurt hoe vaak we ook in de buurt van de camping zijn langsgereden...Het is een mooie, lange dag geweest en deze trip was zeker de moeite waard. Maar wat zijn al die toeristen om je heen af en toe vermoeiend...

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven