Lies & Teije's reis website

Van de Lofoten naar Fauske (langs de Saltstraum)


Je bent hier: Home -> Europa -> Noorwegen -> Reisverslag Noorwegen -> 01 juli

Noorwegen, zomer 2002, van de Lofoten naar Fauske (langs de Saltstraum)

Flink op tijd vertrekken we naar Svolvær om de boot naar Skutvik te halen. We zijn er iets over negenen en er vaart net een boot weg. Onze buren hebben zelfs nog meer pech, zij waren iets eerder en mochten net niet meer op de boot. Maar om 10 uur gaat de volgende al. Reserveren wordt aangeraden maar toen we aankwamen op zaterdagmiddag was het bureau al gesloten.
We verlaten de Lofoten Met onze 'buren' op de bootHet lijkt erop dat we net op tijd het slechte weer zijn ontvlucht. Van de vorige oversteek hebben we al geleerd dat het verstandig is ook een jas mee te nemen. Hier rechts Lies met onze 'buren', zoals we ze maar blijven noemen.
Kust bij Skutvik Kust bij SkutvikIn Skutvik aangekomen, rijdt de hele stoet auto's en kampers achter elkaar tot aan Ulsvåg aan de E6. De weg is smal en kronkelig, dus rijden we 36 kilometer lang rustig achter elkaar.
De SagfjordOok vandaag rijden we weer door een schitterend landschap en we picknicken bij Tømmerneset, aan het begin van de Sagfjord. Hier vlakbij zien we ook een prehistorische rotstekening van een eland. De reisgids noemt de tekening indrukwekkend; wij vinden het wat tegenvallen wanneer we hem eindelijk hebben ontdekt.
De kust bij BødøWe arriveren al vroeg bij Fauske en rijden verder richting Bødø, naar de Saltstraum. Hier is een nauwe opening tussen de zee en de fjord (150 meter breed, 3 kilometer lang) waardoor iedere 6 uur (bij eb en vloed) 400 miljoen kubieke meter water stroomt zodat draaikolken ontstaan.
Saltstraum SaltstraumHet wordt net vloed wanneer wij gaan kijken en het water stroomt inderdaad zeer snel. Vissen worden gevangen in de stroming en jochies halen ze bij bosjes uit het water. Een eend met kuikentjes wordt binnen enkele seconden meegezogen naar het midden van de stroom. We weten niet of ze het overleefd hebben.
Camping Fauske Camping FauskeOnze kamping ligt iets voorbij Fauske, direkt langs de E6. Gelukkig is de weg niet zo druk. Wel is de temperatuur een stuk lager dan de afgelopen dagen en we moeten met een trui aan buiten zitten.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven