Lies & Teije's reis website

Alta en omgeving, op zoek naar de grootste Noorse canyon


Je bent hier: Home -> Europa -> Noorwegen -> Reisverslag Noorwegen -> 26 juni

Noorwegen, zomer 2002, Alta en omgeving, op zoek naar de grootste Noorse canyon

We willen eigenlijk wel lang uitslapen, maar dat lukt toch niet echt met zo'n heldere hemel, ook al hebben we de ramen met handdoeken en dekbedden verduisterd. Maar goed, uitslapen is iets voor thuis, in een weekend na een week werken en niet voor op vakantie. Dus zijn we al weer vroeg op pad om de omgeving van Alta te verkennen. Eerst rijden we de weg naar het zuiden af, tot aan Katokeino. Vooral in het begin is de weg fantastisch, tussen de hoge bergruggen door, kleine canyons als het ware. Maar in de loop van de dag willen we de echte canyon nog bezoeken dus bewaren we onze foto's voor later.
Rivier bij Alta Waterval bij AltaDe weg wordt alsmaar saaier en bij Katokeino slaan we een zandpaadje in, maar ook daar is het landschap niet echt boeiend. We rijden al die kilometers weer terug en proberen via een binnenweggetje vlak voor Alto richting de beroemde canyon te rijden. Daarbij komen we allerlei watervallen tegen en diverse leisteengroeven.
Maar alle watervallen ten spijt komen we steeds weer terecht op onbegaanbare wegen, doodlopende wegen en slagbomen midden op de weg. De Alta Canyon vlakbij het Hydro-electric powerstation schijnt superbekend te zijn, maar bij de VVV van Alta weet men niets en alle weggetjes die we proberen leiden tot niets. Ruim 6 uur zijn we nu op zoek en behalve een paar mooie landschappen vinden we geen canyon.
Een eenzaam huisjeWat het bevorderden van toerisme betreft, hebben de Noren nog heel wat te leren, dat is ons wel duidelijk. Afgesloten wegen en een gebrek aan richtingaanwijzers maken het zoeken er niet gemakkelijker op.
De camping van Alta Onze hut in AltaWij hebben ons best in ieder geval gedaan. Ook hebben we wel wat leuke landschappen gezien, maar we zijn toch blij wanneer we weer terug zijn op de kamping en kunnen genieten van ons luxe appartement. In Nederland is het koud en regent het, zo horen we, maar wij zitten lekker in T-shirt buiten, ver boven de poolcirkel.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven