Lies & Teije's reis website

Door de Kempen en de Peel


Je bent hier: Home -> Europa -> Nederland -> Reisverslag Nederland -> 02 mei

Nederland, voorjaar 2006, door de Kempen en de Peel

En alweer staat ons ontbijt buiten op ons te wachten als we wakker worden. En weer moeten we bedenken wat we vandaag gaan doen. De lucht ziet grijs en er wordt veel regen verwacht. Langs de oostgrens van Noord-Brabant rijden we naar het zuiden en zoeken eerst de kastelen in Deurne op.
Kasteel Groot-Deurne Kasteel Groot-DeurneHet Klein Kasteel staat nog overeind en is bewoond, maar het Groot-Kasteel is een ruïne. Oorspronkelijk uit de 14e eeuw, maar een paar keer verwoest en weer opgebouwd. Na de bombardementen in de 2e wereldoorlog heeft de gemeente het bouwwerk aangekocht, maar restauratieplannen zijn er niet. Er is een groot park achter het kasteel waar het prettig wandelen is.
Kubuswoningen, HelmondVervolgens rijden we naar Helmond, een wat grotere plaats. In het centrum drinken we eerst wat koffie en wandelen daarna wat rond. Onvoorbereid als we zijn worden we verrast door de kubuswoningen die hier op een pleintje staan, ontworpen door de Nederlandse architect Piet Blom. We zien dat de huizen gewoon bewoond worden, en we zijn wel benieuwd hoe dat voelt als je achter het aanrecht staat terwijl de ruit schuin naar buiten loopt.
Het is vast even wennen voor je evenwichtsorganen. Alles staat natuurlijk recht, maar de muren zijn gekanteld. Zou dat niet veel loze ruimte opleveren, zo vragen we ons af. Maar er zijn geen bewoners te zien aan wie we het kunnen vragen, jammer, want we zouden wel graag zo'n kubushuis van binnen willen zien. De woningen zijn in de 70er jaren gebouwd en tien jaar later werd er ook een complex met 38 woningen in Rotterdam gebouwd, het Blaakse Bos.
Daarna rijden we verder door de Peel, een gebied dat vroeger erg ondoordringbaar moet zijn geweest. Het veen werd afgegraven en gedroogd tot turf, sloten werd gegraven voor de afwatering en het gedeelte wat nu het Nationaal Park de Groote Peel is werd aan zijn lot overgelaten. Het is een mooi wandelgebied, maar het weer wordt steeds slechter en we vinden het moeilijk om een goede foto van het gebied te maken. Dan nog maar wat dorpen en steden bekijken.
Maar daar hebben we vandaag pech mee. Best en Eindhoven zijn niet aan ons besteed, fantasie- en kleurloos. Alleen het voetbalstadium in Eindhoven ziet er nog uit als een futuristisch gebouw, maar de Philips-fabrieken kunnen ons totaal niet bekoren, ook al zijn ze nog zo belangrijk voor de stad als stukje cultuurhistorie. Het schijnt wel een prima winkelstad te zijn, maar daarvoor zijn we hier niet. Buiten wordt het nog triester en we zoeken maar een plaatsje op waar we lekker droog en warm binnen kunnen zitten.
Uitzicht vanaf ons huisje Binnenin ons Hans-en-Grietje-huisjeMaar wanneer we terugkomen bij ons huisje gaat het zonnetje ineens weer schijnen en voelt het zelfs een stuk warmer aan. Heerlijk weer om buiten te zitten en als het donker wordt komt Monique bij ons zitten en even later David ook. Ze hebben hier een leuk plekje opgebouwd met dit huisje, de pipowagen en een minicamping in de tuin, maar ze hebben alweer een nieuwe uitdaging: op naar Nieuw-Zeeland om daar een bestaan op te bouwen. We praten heel wat af en zo sluiten we weer een mooie (beetje verregende) dag af, alleen jammer dat we niet wat meer foto's hebben gemaakt.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven