Lies & Teije's reis website

Naar Amsterdam


Home -> Europa -> Nederland -> Reisverslag Nederland -> 23 maart 2006

Donderdag 23 maart, naar Amsterdam

We gaan weer een paar dagen op pad, in eigen land ditmaal. Het is de eerste keer dit jaar en was totaal niet gepland. Het komt doordat we morgen op Schiphol 'moeten' ontbijten, dus we hebben er maar twee extra dagen aan vastgeplakt. We zijn namelijk uitgenodigd door Flyglobespan die morgen een nieuwe vlucht begint tussen Amsterdam en Glasgow. Via onze Schotland-website wilde men meer mensen op de hoogte brengen en werden we uitgenodigd voor een feestelijk Schots ontbijt. Na enig aarzelen (want het is al zo vroeg) stemmen we toe.
Omdat we er al vroeg moeten zijn (half 8) besloten we de nacht ervoor alvast door te brengen in een hotel bij Schiphol in de buurt. We gaan redelijk op tijd op pad, zetten de auto bij het hotel en nemen vervolgens de hotelbus naar Schiphol en vandaar de trein naar Amsterdam Centraal. Het is alweer lange tijd geleden dat we eens in Amsterdam waren.
Het IJ vanaf de Ruyterkade, AmsterdamVanuit het station lopen we eerst naar de achterkant waar we vanaf de Ruyterkade uitzicht hebben op het IJ dat de binnenstad van Noord-Amsterdam scheidt. Het is koud, guur en winderig weer, maar gelukkig schijnt de zon wel.
Op de Dam, Amsterdam De Dam in AmsterdamVanaf het station, dat grotendeels in de steigers staat, lopen we eerst via het Rokin naar de Dam, toch wel het hart van de stad. In de 13e eeuw werd op deze plek een dam in de Amstel gebouwd waardoor er een verbinding ontstond tussen de diverse nederzettingen aan weerskanten van de rivier. In de loop van de tijd werd de bovenkant van de dam steeds breder en ontstond er een plein.Het paleis op de Dam is nodig aan wat onderhoud toe, concluderen we. Men schijnt al bezig te zijn met de restauratie die zo'n 70 miljoen euro gaat kosten. Daar gaat het kapitaal van de koningin!
Voormalig Burgerweeshuis, KalverstraatVanaf de Dam lopen we de Kalverstraat in, waarschijnlijk de bekendste straat in Amsterdam voor degenen die er niet wonen maar wel eens Monopoly hebben gespeeld. Met dit koude weer ziet het er niet uit als de drukste winkelstraat van Amsterdam en misschien wel heel Nederland. Halverwege komen we deze verscholen deur tegen, de toegangspoort van het voormalige burgerweeshuis, waar nu het Amsterdams Historisch Museum zit. Erachter schijnen leuke hofjes te liggen, maar dat lazen we pas na de trip op internet.
Rondvaartboot, Amsterdam Bij één van de vele bruggen, AmsterdamDe grachten liggen als uienringen om het centrum van Amsterdam heen en we lopen heel wat bruggetjes over, van het centrum af. En natuurlijk varen ook nu al de rondvaartboten die de toeristen Amsterdam vanaf het water laten zien. Wij gaan dat wel eens doen wanneer het wat warmer en aangenamer is.
Het Rembrandtplein, AmsterdamMet een grote boog door het centrum van Amsterdam komen we dan op het Rembrandtplein uit met centraal natuurlijk een beeld van Rembrandt en daarvoor enkele figuren uit de Nachtwacht. Het plein is omringd door horeca-gelegenheden en het wordt tijd dat we wat opwarmen van de kou buiten dus we duiken een café binnen. Niet alleen op straat, maar ook in de café's en restaurants is het rustig, alsof iedereen zich thuis verschuilt voor het koude weer.
De Sint Anthoniesluis, AmsterdamAls we wat zijn bijgekomen nemen we de route langs de Stopera en over het verlaten Waterlooplein naar de Jodenbreestraat. Hier staat het voormalig sluiswachtershuis, nu café de Sluyswacht, van de Sint Anthoniesluis. De 17e eeuwse sluis regelde niet alleen de waterafvoer van de Amstel, maar was ook een verdedigingspunt tegen vijandelijke schepen. Nu wordt de sluis nog steeds gebruikt om het water van de grachten af en toe te verversen. Tegenover het café staat het Rembrandthuis waar Rembrandt van Rijn bijna 20 jaar gewoond heeft totdat hij er uit gezet werd omdat hij failliet ging (mede door de aankoop van dit huis!). Nu is er een museum gehuisvest,, uiteraard gewijd aan Rembrandt.
Het Centraal Station, AmsterdamWe lopen rustig terug via allerlei leuke, kleine straatjes die nog meer over de geschiedenis van de stad vertellen en komen in het donker weer aan bij het Centraal Station. We hebben weer een hele tippel gemaakt waarvan we hier maar een korte impressie hebben gegegven. We zijn moe, tijd om op de trein te stappen en vanaf Schiphol met de hotelbus naar onze kamer te gaan.
Maar de 2 bussen van het hotel hebben allebei pech en we staan ruim een uur te wachten voor er vervangend vervoer is geregeld. Het is ondertussen ook gaan regenen dus we zijn heel blij als we de kachel op onze kamer kunnen aanzetten. Ach, onze eigen schuld, wie gaat er nou ook in maart voor toerist in Amsterdam spelen!?

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven
.