Lies & Teije's reis website

Informatie over Marokko


Home -> Afrika -> Marokko - > Informatie Marokko
Zoeken

Informatie over Marokko

Feiten over Marokko

De (nationale) vlag
Officiële naam Al Mamlakah al Maghribiyah, oftewel het Koningdom Marokko
Oppervlakte 446.550 vierkante kilometer (11x Nederland), exclusief de Westelijke Sahara
Aantal inwoners 33,6 miljoen (2016)
Bevolkingsdichtheid 75 mensen per km²
Hoofdstad Rabat
Munteenheid Dirham (MAD), verdeeld in 100 centimes. 1 dirham is ongeveer € 0,09; 1 € = ca. MAD 11 (2017)
Wegennet Redelijk, hoewel er erg gevaarlijke routes zijn; dit is mede te wijten aan het voor ons nogal roekeloos lijkende rijgedrag.
Brandstofprijzen Zie de website van Globalpetrolprices
Code auto kentekenplaat MA
Telefoon landcode 212
Internet landcode .ma
Tijdsverschil GMT+0, dus -1 uur in de winter maar -2 uur in de zomer vergeleken met Nederland want Marokko kent geen zomertijd.

Geografische gegevens

Marokko grenst in het noorden aan de Middellandse Zee, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Algerije en in het zuiden aan Mauritanië. Er zijn twee bergketens in Marokko: het Rifgeberte en het Atlasgebergte. Het Rifgebergte ligt evenwijdig aan de Middellandse-Zeekust. De hoogste top is de Tidirhine (2.456 m). Het is weinig toegankelijk bergland met veel erosie. Het Atlasgebergte bestaat uit de Midden-Atlas (de noodwestelijkste keten van de Atlas) en de Hoge Atlas die verbonden is met de zuidelijkste keten, de Anti-Atlas. In de Hoge Atlas, die de Atlantische kuststrook van de Sahara scheidt, ligt de hoogste bergtop van Noord-Afrika (Djebel Toubkal, 4.165 m). Het grootste deel van de bevolking woont in de vruchtbare laagvlakte langs de kust. Ten zuiden en ten oosten van het Atlasgebergte zijn droge steppen en woestijnen.
Meer informatie op landenweb.

BevolkingNaar boven

Een derde van de bevolking behoort tot de Berbers, die uit het Rif- en Atlasgebergte afkomstig zijn, het merendeel is echter Arabisch. In 2002 woonde 55% van de bevolking in de stad tegenover 35% in 1971 en 51% in 1994.
Ongeveer 1,7 miljoen Marokkanen, veelal van Berber-afkomst, wonen en werken in het buitenland, voornamelijk in Frankrijk. In Nederland wonen ongeveer 260.000 Marokkanen.
Van de totale bevolking is bijna 34 procent jonger dan 15 jaar. De gemiddelde levensverwachting voor mannen is 66 jaar en voor vrouwen 69.
Klik op landenweb voor meer informatie.

TalenNaar boven

Arabisch is de meest gesproken taal en daarnaast het Berbers waarvan meerdere varianten zijn. Het gesproken Arabisch wijkt nogal af van de standaard schrijftaal. Frans is de vroegere koloniale taal en wordt nog steeds veel gesproken. Spaans komt vooral voor in de noordelijke gebieden. Het viel ons op dat er steeds meer mensen Engels kunnen.
Klik op landenweb om meer over de talen in Marokko te weten te komen.

GeschiedenisNaar boven

We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch weer bronnen van anderen moeten gebruiken die vaak op het internet staan). Hieronder noemen we enkele, maar nieuwe tips zijn altijd welkom:
Landenweb: Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Wikipedia: Geschiedenis van Marokko

KlimaatNaar boven

Het klimaat van Marokko varieert nogal, afhankelijk van het landschap. In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een Middellandse Zee klimaat, naar het binnenland meer een landklimaat. De temperaturen aan de kust in het noorden zijn gematigd, maar kunnen in het binnenland en het zuiden hoog oplopen. De warmste maand in Marrakesh is augustus, met temperaturen tot boven de 40 graden. Wij waren er in midden september en 's nachts was het tussen 24 en 29 graden, overdag van 32 tot bijna 40. Het regenseizoen in het noorden loopt van november tot april. In het zuiden en oosten van Marokko is de laatste jaren vrijwel geen neerslag gevallen.
Meer informatie op landenweb.

Flora en faunaNaar boven

Marrakesh bevindt zich op een laagvlakte tussen het Midden-Atlas en het Hoge Atlas gebergte. Het is een grote oase tussen een woestijnachtig landschap. Wij hebben er vooral palmbomen (dadelpalmen) en olijfbomen gezien en ook veel sinaasappelbomen. Behalve veel vogels hebben we een aantal exotische dieren op het Jemaa el Fna plein gezien (slangen, apen), maar die leefden in gevangenschap.
Meer informatie over de flora en fauna van Marokko vind je op landenweb.

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven