Lies & Teije's reis website

Informatie over Luxemburg


Home -> Europa -> Luxemburg - > Informatie Luxemburg
Zoeken

Informatie over Luxemburg

Feiten over Luxemburg

De (nationale) vlag
Officiële naam Grand Duche de Luxembourg in het Frans en Grothertogdom Luxemburg in het Nederlands. De verkorte vorm is Luxemburg (Luxembourg in het Frans)
Oppervlakte 2.586 km², waarvan 250 km² water (iets groter dan de provindie Groningen)
Aantal inwoners 582.000 (2016)
Bevolkingsdichtheid 225 mensen per km²
Hoofdstad Luxembourg (Luxemburg)
Munteenheid De Euro vanaf 2002, 1 € is ca. $ 1,17 (2017)
Wegennet 5.227 km. geasfalteerd wegdek, goede wegen waarvan 150 kilometer snelweg
Brandstofprijzen Zie de website van de ANWB
Code auto kentekenplaat L
Telefoon landcode 352
Internet landcode .lu
Tijdsverschil GMT+1; dezelfde tijd als in Nederland

Geografische gegevens

Het groothertogdom Luxemburg is een van de kleinste landen van Europa. Het heeft een oppervlakte van 2.586 km2 en is daarmee ongeveer even groot als de provincie Drenthe. Het ligt ingesloten tussen België, Frankrijk en Duitsland en bestaat globaal genomen uit twee streken. Het noordelijke deel heet Ösling en behoort tot de Ardennen. Het is een bosrijk plateaulandschap met enkele diep uitgesleten rivierdalen en een rotsachtige bodem. Het midden en het zuiden van het land heet Gutland of Bon Pays dat "goed land" betekent. Dit gebied heeft een golvend landschap en de bodem is van leem en mergel, uitstekend geschikt als landbouwgebied. Het noorden heeft een gemiddelde hoogte van 400 tot 500 meter met als hoogste punt de Buurgplaatz (560 meter).
Meer informatie op landenweb.

BevolkingNaar boven

In het noorden leven gemiddeld 25 tot 50 inwoners per km², in het zuiden is het veel drukker. Eén derde van de inwoners is niet-Luxemburger: in dienst van de Europese Unie en gastarbeiders die in de industrie werkzaam zijn, voornamelijk Portugezen en Italianen.
Klik op landenweb voor meer informatie.

TalenNaar boven

Er zijn drie officiële talen in Luxemburg: Frans, Duits en Luxemburgs (Lëtzebuergesch). Naast Frans en Duits wordt door de autochtone Luxemburgers Luxemburgs gesproken, een aan het Duits verwante taal die sinds 1984 de status van officiële taal heeft en steeds meer aan populariteit wint. .
Klik op landenweb om meer over de talen in Luxemburg leren.

GeschiedenisNaar boven

In 1354 kreeg de stad Luxemburg de status van hertogdom en werd deel van het Duitse keizerrijk. In 1795, na vele belegeringen en veroveringen, werd het een Franse provincie. Vanaf 1815 (na de val van Napoleon) wordt het bestuurd als een Nederlandse provincie. In 1839 wordt het hertogdom in tweeën gesplitst en wordt meer dan de helft aan België toegevoegd (nu de provincie Luxemburg). Pas in 1890 werd Luxemburg volledig onafhankelijk toen Nederland geen mannelijke bestuurder (Emma werd voogd voor de latere koningin Wilhelmina) meer kon leveren.
We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch weer bronnen van anderen moeten gebruiken die vaak op het internet staan). Hieronder noemen we enkele:
Landenweb: De geschiedenis van Luxemburgvanaf de prehistorie tot 2000
Wikipedia: Artikelen over de geschiedenis van Engeland, Schotland, Wales, Ierland en het Verenigd Koningkrijk

KlimaatNaar boven

Luxemburg heeft over het algemeen een gematigd zeeklimaat, maar omdat het land door de Ardennen beschut wordt tegen de zeewind ligt het klimaat tussen een gematigd zeeklimaat en een zwak continentaal klimaat. Doordat de zeewind geen invloed heeft, heeft het weer in Luxemburg ook geen extreme pieken of dalen. In het oosten en zuiden (iets lager gelegen) is het over het algemeen iets warmer dan het noordwesten.
Meer informatie over het klimaat van Luxemburg vind je op landenweb.

Flora en faunaNaar boven

De Ösling en Gutland zijn van nature grotendeels begroeid met beuken, maar de beukenbossen zijn grotendeels door aanplant vervangen. Op mergelbodems bestaat het natuurlijke bos uit eiken en haagbeuken. Verder zijn de grove den en de fijnspar aangeplant. In de bossen leven in herten, reeën en wilde zwijnen. Ook de moeflon en de wasbeer komen nog sporadisch voor. Van de vogels is het aantal water- en moerasvogels beperkt vanwege de geringe oppervlakte van de geschikte natuurlijke omstandigheden. Alleen de wilde eend, winter- en zomertaling, kievit en blauwe reiger komen regelmatig voor. Alle vissoorten in snelstromend water, zoals beekforel, vlagzalm, barbeel en neusvis komen voor, evenals enkele soorten van traag stromende wateren als snoek, brasem, rietvoorn en karper. Ten gevolge van de kunstwerken in Rijn en Moezel en de verontreiniging van deze rivieren komen soorten zoals zalm en zeeforel, niet meer voor. Vrijwel alle inlandse vogels zijn beschermd.
Dzeze informatie komt van landenweb.

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven