Lies & Teije's reis website

Een bezoek aan Luxemburg-stad


Home -> Europa -> Luxemburg -> Reisverslag Luxemburg -> 15 maart 2007
Zoeken

Donderdag 15 maart, een bezoek aan Luxemburg-stad

Politie achter ons, douane voor ons. En we moeten stoppen, 2 minuten nadat we ons huisje hebben verlaten op weg naar Luxemburg-stad. Papieren, kofferbak open en of we echt geen cannabis bij ons hebben, want we zijn tenslotte wel Nederlanders... Ons dorpje Bigonville ligt vlak achter de grensovergang bij Martelange dus we snappen dat er wel eens controle is. Helaas voor de douane, we kunnen nergens op gepakt worden, en gaan daarna via België naar het zuiden om dan Luxemburg weer in te rijden en daar is alweer douanecontrole, dit keer alleen voor het vrachtverkeer. We moeten vandaag maar geen grenzen meer overschrijden.
Le Pont Adolphe, Luxemburg stad Le Pont AdolpheIn Luxemburg vinden we redelijk gemakkelijk een parkeergarage vlakbij het centrum, maar we hebben niet helemaal door waar we zijn en lopen in eerste instantie de verkeerde kant op.
Over de Aldofbrug gaan we eerst naar het zuiden. De brug overspant een smalle vallei waar een heel klein riviertje, de Pétrusse, doorheen stroomt. De hellingen zien er steil uit en even later zullen we merken dat ze dat ook echt zijn.
De vallei van Pétrusse Kathedraal Notre-DameAls we een eindje gelopen hebben merken we dat we aan de verkeerde kant zitten en gaan de vallei in via kleine trappen om aan de andere kant weer omhoog te klimmen, een behoorlijke wandeling voor ons. Eigenlijk komen we erachter door nog eens goed op de kaart te kijken en te ontdekken dat die kerk daar echt de Notre Dame in het oude centrum moet zijn en die ligt even echt aan de andere kant van de vallei.
Bronzen beeldLuxemburg-stad is officieel gesticht in 963, hoofdstad van het Groothertogdom en het oude centrum ligt op een rots, de Bock, omringd door versterkte stadsmuren en de beroemde kazematten, een soort bunker die in de verdedigingswerken zijn ingebouwd. Er wonen nog geen 100.000 inwoners in de stad zelf (heel wat kleiner dan 'ons' Groningen), maar het ziet er behoorlijk groot uit en er valt heel wat te zien. Wij beginnen bij de kathedraal en komen via wat pleintjes toch al gauw bij een terrasje waar we eerst een bak koffie bestellen. Het is lekker in de zon maar de trui kan nog net niet uit, het is een beetje heiig.
We zijn al een paar keer eerder in de stad geweest (voor de website-tijd) en er valt heel veel over te vertellen. We zullen het hier houden bij de wandeling die wij maken, want de meeste informatie is tenslotte toch wel op internet te vinden. Wat ons op het terras opvalt is de grote hoeveelheid pakken: mannen (en vrouwen) die waarschijnlijk voor 'dure' instanties werken, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen of één van de vele Europese instellingen die hier gevestigd zijn. En nu hebben ze even lunchpauze. We horen ook allerlei talen spreken, vooral het steeds populairder wordende Lëtzebuergesch, een mengelmoesje waar je heel vaak bijna verstaanbare Nederlandse woorden in lijkt te herkennen. Het is naast het Frans en Duits een officiele taal van het land.
Stadsbeeld, Luxemburg Europees centrum op de berg KirchDoor de oude binnenstad lopen we naar het oosten waar we het mooiste uitzicht over de omgeving hebben. In het noordoosten zijn een aantal hoge torens te zien die het Europees centrum vormen, een apart stadsdeel dat zomaar op de heuvels lijkt te zijn aangelegd en niet echt passend bij de rest van de stad. En we zien bruggen, overal bruggen over de diepliggende valleien heen. Er schijnen ruim 100 grote en kleine bruggen te zijn waaronder een paar hele hoge en grote.
Over de verdedigingsmuren lopen we stukje langs de kazematten. Een kazemat is een onderaardse pantserde ruimte waar geschut kan staan. De kazematten in Luxemburg boden niet alleen onderdak aan het geschut, soldaten en paarden, maar ook aan bakkerijen, slagerijen en zelfs ateliers. Het ondergrondse netwerk was maar liefst 23 kilometer lang waarvan 17 kilometer bewaard is gebleven.Nu is de hele binnenstad op de Bockrots inclusief de kazematten door de UNESCO op de lijst van wereldcultuur opgenomen. Twee kazematten zijn voor het publiek toegankelijk: die van de Bock (gedeeltelijk in 1745 uitgegraven) en die van het Pétrusse-dal (vanaf 1644).
De wijk Grund Stadsbeeld, LuxemburgAls we aan de zuidkant van de muren terug lopen kijken we op de benedenstad en de wijk Grund uit waar ook weer de nodige historische monumenten staan. Dit was het dorp waar de werklieden woonden die de versterkte stad bouwden, nu zijn er veel populaire restaurants en terrasje.
De kazematten De kazemattenVanaf de muren zie je pas hoe verdeeld de stad eigenlijk is: de oude binnenstad hoog op de rots, een benedenstad in de diepte en een Europese wijk veel verderop. Persoonlijk vinden we uitzichtjes zoals op deze foto wel het mooist en we zijn niet de enigen die ervan genieten. Voor het eerst komen we wat meer toeristen tegen met boekjes en camera's gewapend.
Paleis van de groot-hertogLangs de achterkant van het Groothertogelijk paleis, een gebouw in renaissancestijl uit de 16e eeuw, lopen we weer de binnenstad in. In augustus is het paleis te bezoeken, we zijn weer eens wat te vroeg. Schuin tegenover de ingang van het paleis vinden we wel een leuk winkeltje met allerlei trollen-, heksen- en elfenfiguurtjes. We nemen een paar mooie heksen mee, de grootste van ruim 50 centimeter hoog kost maar € 10.
Paleis van de groot-hertog Paleis van de groot-hertogHet paleis wordt nog steeds bewoond door de groothertog (Henri op dit moment) en dus staan er ook bewakers voor de deur. Twee soldaten waarvan de één af en toe z'n geweer van schouder verplaatst en de ander loopt uitgemeten passen heen en weer. Het lijkt ons een hondenbaan. Als we ze recht in de ogen willen kijken staren ze snel weer een iets andere kant op.
Standbeeld van Willem IIOp Place Guillaume II staat een ruiterstandbeeld van Koning Willem II die tevens Groothertog van Luxemburg was. Na de val van Napoleon in 1815 werd Luxemburg een onafhankelijk Groothertogdom en kwam onder persoonlijk bestuur van de Nederlandse vorsten. Maar dat mochten alleen mannen zijn, dus toen in 1890 Emma regentes werd voor de troonopvolgster Wilhelmina werd het bestuur overgenomen door de familie Nassau-Weilburg (in plaats van Oranje-Nassau).
Place d’ArmesOp de drukke Place d'Armes strijken we neer op één van de terrasjes om wat te eten. Luxe restaurants staan hier tussen de MacDonalds en de Burgerking. Het plein lijkt behoorlijk vol door de grote muziektent waar 's zomers altijd wel wat te belevn is. Morgen en zaterdag is er een optreden van allerlei folkbands om het Ierse Sint-Patrick's Day te vieren. Luxemburg is culturele hoofdstad van Europa in 2007 (naast Sibiu in Roemenië), vandaar misschien dit Ierse feestje.
PiratenspeeltuinWe kunnen maar moeilijk van het terras wegkomen, zo lekker zit het in de zon met een drankje erbij. Maar we hebben even genoeg van de stad gezien en langzaam wandelen we terug naar de parkeergarage. Vlak erachter zien we een hele leuke speelplaats, een grote zandbak met een houten schip waar ouders met hun kroost van genieten. Zoiets bij ons thuis voor de deur lijkt ons ook wel wat (leuk voor onze kleindochter!).
Kasteel Bourglinster Kasteel HollenfelsAls we Luxemburg-stad uit zijn gaan we nog een aantal kastelen bij langs, gewoon om ze even van buiten te bekijken. Er zijn nog bijna 100 burchten bewaard gebleven in het land, en binnen een uur gaan we er nu 7 langs, waaronder die van Bourglinster (links) en Hollenfels dat nu een jeugdherberg is. We zijn nu in de Vallée de sept Châteaux (Vallei van de 7 kastelen) maar dit zijn wel de 2 mooiste.
Huis in UseldangeIn Useldange staat ook een kasteel, maar we vinden dit moderne huis eigenlijk veel mooier. We hebben het ons al vaker op de website afgevraagd: waarom staan er niet meer van dit soort huizen in Nederland?Maar goed, eerst gaan we terug naar ons eigen leuke huisje om weer een ontspannen avond door te brengen. We zijn nog lang niet door onze boeken heen, dus we vervelen ons geen minuut!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven