Lies & Teije's reis website

Informatie over Kroatië


Home -> Europa -> Kroatië - > Informatie Kroatië

Informatie over Kroatië

Feiten over Kroatië

De (nationale) vlag
Officiële naam Republika Hrvatska (= Kroatische Republiek)
Oppervlakte 56.542 vierkante kilometer (1,4 x Nederland)
Aantal inwoners 4,3 miljoen inwoners
Bevolkingsdichtheid 76 per km²
Hoofdstad Zagreb
Munteenheid Kuna (HRK), verdeeld in 100 lipa. 1 kuna is ongeveer € 0,13 (juni 2003); 1 € = ca. KK 7,4
Wegennet In snel tempo worden nieuwe (tol)snelwegen aangelegd. Op de doorgaande routes langs de kust en door de bergen naar het zuiden en zuidoosten rijdt nu echter nog veel vrachtverkeer waardoor je vaak hooguit 40 tot 80 kilometer per uur kunt afleggen.<
Brandstofprijzen Zie de website van de ANWB
Code auto kentekenplaat HR
Telefoon landcode 385
Internet landcode .hr
Tijdsverschil GMT+1; dezelfde tijd als in Nederland

Geografische gegevens

Kroatië ligt aan de Adriatische Zee met Italië in het westen, Oostenrijk en Hongarije in het noorden. De landoppervlakte bedraagt ruim 56.000 vierkante kilometer en is daarmee ongeveer even groot als België en Nederland bij elkaar.
Meer informatie op Landenweb.

BevolkingNaar boven

Bij de volksstemming van 1991 was 12% van de bevolking Serviër, maar hun aantal is snel geslonken door emigratie naar Servië als gevolg van de oorlog in de eerste helft van de jaren negentig. Klik op Landenweb voor meer informatie.

TalenNaar boven

Het Kroatisch behoort tot de Slavische taalfamilie en linguïstisch nauw verwant aan het Servisch. Klik op Landenweb om meer over de talen in Kroatië te weten te komen.

GeschiedenisNaar boven

Na de einde van het Sovjettijdperk verklaarde Kroatië zich in december 1990 soeverein. Op 15 januari 1992 werd Kroatië als een onafhankelijke staat door de Europese Gemeenschap erkend.
We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch weer bronnen van anderen moeten gebruiken die vaak op het internet staan). Hieronder noemen we enkele:
Landenweb : Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
War in Croatia : Over de burgeroorlog (1991-1994)

KlimaatNaar boven

Het klimaat in Kroatië varieert van Mediterraan langs de Adriatische kust tot een landklimaat in het binnenland. Zomers kan het erg warm en droog zijn, 's winters erg koud. Het aantal zonne-uren per jaar is erg veel, ca. 2500.
Meer informatie op Landenweb.

Flora en faunaNaar boven

Er is een grote verscheidenheid aan planten en dieren in Kroatië. Informatie over de flora en fauna vind je op Landenweb (onder aan de pagina).

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven