Lies & Teije's reis website

Naar het Krka nationaal park


Home -> Europa -> Kroatië -> Reisverslag Kroatië -> 03 september 2007

Maandag 03 september, naar het Krka nationaal park

Ook de afgelopen nacht was het weer erg lawaaierig op de camping, luiddruchtige mensen en auto's die af en aan reden. Geen wonder dat hier vlakbij de ingang nog zoveel ruimte vrij is...Na ons ontbijt smsen we een paar keer heen en weer met Josko en maken de afspraak dat hij met de bus hierheen probeert te komen. Wij gaan eerst nog een uurtje op het strand liggen en stappen daarna in de auto voor een korte rondrit door het binnenland. Ten noorden van Šibenik ligt het nationale park Krka (spreek uit als Koerka) dat we wel graag willen zien. Maar nu rijden we er langs en komen door dorpen die zichtbaar hebben geleden in de oorlog in de jaren negentig.
Pas op, mijnen! Huis bij DrnisHier ligt de Kroatische Krajina waar de Serviërs in 1991 een eigen republiek uitriepen, de Republiek van Servisch Krajina. De Kroaten waren hier in de minderheid, maar in 1995 werd het gebied door de Kroatiërs heroverd. Beide partijen hebben zeer gewelddadig opgetreden en het hele gebied staat vol beschadigde en verwoeste huizen. Borden waarschuwen voor mijnen en als wij een foto van zo'n bord maken waarschuwen politiemensen ons dat we niet verder mogen. Nee, dat hebben we zelf ook wel begrepen.
Wat we niet begrijpen (en zelfs niet willen begrijpen) is het feit dat mensen bereid zijn medemensen te terroriseren en zelfs te vermoorden voor één of ander idee. Zelfs als je je alleen maar verdedigt is een dergelijke vernietigingsdrag en wreedheid gewoon een gebrek aan menselijkheid, vinden wij. Fanatisch nationalisme zou moeten worden uitgebannen, net als alle andere zaken die te fanatiek worden uitgedragen (religie om maar wat te noemen...). Maar dat is onze persoonlijke mening als wereldburgers-in-opleiding. Zelfrespect (ook als een natie) heeft alleen zin als je ook respect voor de identiteit van een ander hebt.
Kasteel in DrnišHonderduizenden mensen werden uit deze omgeving verjaagd, eerst de Kroaten door de Serviërs, een paar jaar later ging het andersom. Veel huizen staan er nog zo bij zoals ze zijn achtergelaten door de oorspronkelijke bewoners, veelal Serviërs. Kroaten klagen er tegenwoordig over dat verjaagde Serviërs meer hulp krijgen bij het terugkeren en herstellen van hun huizen dan de Kroatische oorlogsveteranen. Nauwelijks 10 jaar na de oorlog is het logisch dat dergelijke gevoelens spelen, maar we hopen dat een multicultirele samenleving (met allemaal verschillende Slaviërs) hier ook mogelijk is.
Krka nationaal park Krka nationaal parkNa een paar uur rondrijden door dit getekende gebied gaan we terug naar Šibenik waar we Josko bij het busstation ophalen. Het is een heerlijk weerzien met onze vriend en we verlaten al snel het mistroostige busstation om lekker verder bij te praten in het Krka nationale park. 109 vierkante kilometers nationaal park en we gaan naar binnen bij Lozovac wat het mooiste deel van het park zou zijn met de Skradinski Buk (watervallen). De rivier Krka is het middelpunt van alle aandacht: door 7 watervallen en nog veel meer kleinere verlopen komt de rivier 242 meter lager.
Slang in Krka nationaal parkJosko ziet als eerste de slang. Niet direct, maar het valt hem op dat de vissen stil hangen in het water en naar 1 punt blijven kijken. Dan zien we de slang, die blijkbaar ook vis op het menu heeft staan. Het hele gebied kent een groot aantal beschermde planten en dieren, maar wij zijn geen kenners op dat terrein. En van de 17 soorten vleermuizen die hier voorkomen zien we niet éé, maar dat is ook niet verwonderlijk zo midden op de dag.
Krka nationaal park Krka nationaal park De wandeling leidt over houten bruggetjes en kleine paadjes door een prachtig natuurgebied en je zou willen dat je zo'n tuin had. Overal stroompjes met het helderste water dat je maar kunt bedenken. Stroomversnellingen en wateroverloopjes die je overal tussen het groen ziet, doorkijkjes op de natuur op haar mooist. Nu nog eens een nationaal park met de mensheid op haar mooist...
Jongens spelen in de watervallen Jumpen in de watervalEr zijn 2 watervallen die eruit springen, de Roski Slap en de Skradinski Buk die eigenlijk een samenraapsel van meerdere stroomversnellingen is. Op verschillende plekken in de rivier mag je zwemmen, maar de jongeren die hier in de watervallen spelen en steeds een verdieping lager springen vinden we toch wel erg overmoedig. Als kind zouden we het vroeger zelf waarschijnlijk ook gedaan hebben, maar nu moeten we er niet aan denken dat zo'n kind tegen een rots aanspringt.
Lies en Josko, KrkaHet is een prachtige wandeling en tijd voor een verfrissing. We hebben heel wat afgepraat met Josko onderweg en het is wel duidelijk dat hij in een moeilijke periode zit. Hij is musicus en daar valt in Kroatië niet echt van te leven als je ook nog een beetje eigenzinnig bent. Dus werkte hij ook nog in de toeristenhoreca (een baan die heel weinig oplevert, zo'n 300 tot 500 euro per maand), maar na een hartaanval is hij ontslagen; hij wordt binnenkort papa en weet nog niet of hij daar aan toe is; oftewel zijn leven staat op zijn kop en hij zit er nogal mee. Meer doen dan erover praten kunnen we helaas ook niet.
Skradinski Buk, Krka Skradinski Buk, KrkaGelukkig is hij wel een levensgenieter als hij de kans krijgt en vandaag heeft hij de kans, even weg van alle zorgen en in een prachtig gebied waar hij ook nog niet eerder was. We hebben helaas geen tijd om ook nog de boottocht te nemen die bij het ticket is inbegrepen want het nationaal park is heel wat groter dan de wandeling die we nu hebben gemaakt.
Krka rivierDe bus brengt ons weer terug naar de parkeerplaats en we hebben nog een aantal prachtige vergezichten over de Krka. We rijden naar de snelweg en brengen Josko naar Split waar hij bij een vriend logeert en speken af om hem morgen weer op te zoeken.
ZonsondergangHet is al laat als we weer terugrijden naar Šibenik, maar over de snelweg zijn we er zo. Tegen 8 uur is de zon al onder en we moeten een trui en lange broek aan en niet alleen om de muggen te weerstaan, het is ineens een stuk kouder! Morgen wordt het nog kouder en er is regen voorspeld. Hebben wij weer...
Maar we hebben wel een mooie zonsondergang gezien vanaf de snelweg.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven