Lies & Teije's reis website

Op het strand en een hagelbuitje


Je bent hier: Home -> Europa -> Kroatië -> Reisverslag Kroatië -> 31 augustus

Kroatië, zomer 2007, op het strand en een hagelbuitje

Heerlijk om wakker te worden op een zacht bed. Een hotel heeft best wel wat, maar iedere keer moet je maar weer afwachten hoe het bed is en mijn rug en nek zijn nogal veeleisend wat dat betreft. Op ons luchtbed is het altijd lekker slapen ook al is het wel wat rumoerig geweest bij de ingang van de camping.
Teije zwemt baantjes (rechtsboven) Lies dobbertDe temperatuur is in ieder geval aangenaam en minder extreem dan gisteren. Na een uitgebreid en langgerekt ontbijt verkennen we de camping nogmaals en gaan in de loop van de middag even op het strand liggen en wat zwemmen. Er is een kiezelstrand zoals langs het grootste deel van de Adriatische kust. Echte zandstranden zijn vrij zeldzaam, maar dat weerhoudt ons er niet van om heerlijk van de zon en de zee te genieten.
Een fikse hagelbui Onze schade valt meeDaarna eten we een hapje in het restaurant maar terwijl we er zitten betrekt binnen een paar minuten de lucht, begint het te onweren en plotseling vallen er hagelstenen met groot geweld uit de lucht, sommige zijn wel 5 centimeter in doorsnee! Auto's en caravans worden beschadigd en wij zijn blij dat we onder dak zitten hoewel alle kleedjes, servetten en zelfs asbakken door de lucht dwarrelen in de harde windvlagen. Ons eten hebben we net op en dat is maar goed ook, want het tafeltje is al gauw leeggewaaid!
Mensen vluchten in paniek alle kanten op om zichzelf of hun tent te redden. Zoiets hebben we nog niet eerder meegemaakt en als de hagelbui na 5 minuten verandert in een stortregen haast Teije zich naar de tent om te kijken of daar alles nog ok is. We hebben de stoeltjes nog buiten staan en hoe zit het met de electriciteit? Doorweekt komt hij terug om te vertellen dat de omgeving eruit ziet als een slagveld, maar dat onze tent gelukkig nog staat. Alles is wel doorweekt.
Hagelstenen Gekoeld bierEen paar minuten later gaat de wind liggen, wordt het droog en lat de hemel zijn azuurblauwe kleur weer zien. Het magere zonnetje wint steeds meer aan kracht en weet al ondergaand toch nog onze tent en stoelen te drogen. Alsof er niets is gebeurd... Wij staan onder de bomen achter een heg maar onze belgische buren laten zien hoe hun caravan totaal is ingedeukt door de grote hagelstenen. Zelfs een kwartier nadat de storm is gaan liggen verzamelen we binnen een paar minuten genoeg hagelstenen om onze biertjes kouder te krijgen dan we ze ooit hebben gehad in Kroatie.
De tent schoonmakenWe waren alleen zo onverstandig geweest om de tent open te laten staan en het duurt even voordat die weer helemaal schoon is gemaakt. Op de camping zelf is het veel erger, men is twee dagen bezig om alle schade te herstellen, afgerukte en gevaarlijke takken te ruimen en de paden schoon te maken. Ook zijn niet alle tent- en campingeigenaren zo gelukkig geweest als wij. Extreem weer schijnt overal steeds meer voor te komen met het veranderde klimaat waar we als mensheid medeverantwoordelijk voor zijn. Wij hebben zulke hagelstenen (en dat midden in de zomer) in ieder geval nog nooit meegemaakt!
De buitentemperatuur is ondertussen ook met maar liefst 10 graden gezakt en we gaan verkleumd naar bed nadat we alles zo goed mogelijk hebben schoon gemaakt. En zo hebben de weergoden ons alweer ingehaald...

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven