Lies & Teije's reis website

Een dagje bij Joshko in Zadar en stranddagen


Home -> Europa -> Kroatië -> Reisverslag Kroatië -> 06 tot 09 juni 2004

Zondag 06 juni, een dagje bij Joshko in Zadar en stranddagen

Als we (laat) wakker worden krijgen we een berichtje van Joshko die bezorgd is of we niet verzopen zijn. In Zadar waar hij woont heeft het de hele nacht gestortregent. Wij zitten op de camping in Zaton, zo'n 15 kilometer noordelijker maar onze stoelen zijn kurkdroog dus er is geen drup gevallen. We spreken af rond een uur of 11 en wanneer we onze auto parkeren komt hij net toevallig op die plek langslopen terwijl we daarvoor al 5 minuten aan het rondlopen waren om een parkeerplek te zoeken. We maken er een lekker rustig dagje van, ook hij heeft veel en hard gewerkt de afgelopen tijd en is aan wat rust toe. Vergeef ons maar het gebrek aan foto's want vandaag zijn we even geen toeristen, maar te gast bij onze Kroatische vriend.
We slapen lang uit op deze dag waarop we eindelijk weer eens niets hoeven. Joshko stuurt ons een bezorgd berichtje of we het wel droog hebben gehouden, want in Zadar heeft het de hele nacht flink geregend. Wij Zijn ouders zijn al lange tijd gescheiden maar allebei willen ze ons graag zien en hebben ons uitgenodigd voor een maaltijd. Rond 2 uur krijgen we onze lunch, een warme maaltijd met veel vlees en aardappelen, bij Joshko's vader. Een voormalig politieagent, die heel erg z'n best doet het ons naar de zin te maken. Hij spreekt een paar woordjes Duits en is erg vriendelijk, maar waarschijnlijk niet de gemakkelijkste vader die je je kunt voorstellen.
Een middag op het terras Joško moet zo nodig een foto nemenDe middag brengen we door in een klein voor-dorpje van Zadar waar al gauw ook een paar fans van Joshko verschijnen. Hij heeft nu een nieuwe band geformeerd, de Pussycats, waarmee hij iedere week optreedt. De fans zijn uiteraard allemaal vrouwelijk. Het weer is gelukkig omgeslagen en de wolken hebben plaats gemaakt voor een prachtig blauwe hemel.
's Avonds bezoeken we nog zijn eigen huis waar z'n moeder ook een paar dagen verblijft en uiteraard heeft zij ook al weer eten klaar staan. We zijn al niet meer de magerste en we hebben nu al door dat we het afvallen deze week wel helemaal kunnen vergeten. Zowel z'n vader als z'n moeder willen ons nog minstens een volgende, uitgebreidere, maaltijd voorschotelen. Joshko's moeder is werkelijk een schat van een mens. Ze kent Italiaans, maar daar zijn wij nog niet zo goed in en dus hebben we hem vaak als tolk nodig. Maar we hebben een hele leuke avond met elkaar en het is na tienen dat we weer terug zijn op de camping. We kunnen in principe ook een kamertje betrekken bij hem thuis, maar op deze manier hebben we allemaal wat meer privacy, heeft hij geen last van ons, en kunnen wij lekker lui doen wanneer wij dat willen.

Maandag 07 juni 2004, stranddag in Zaton

Mus bij de tentDe hemel is strak blauw wanneer we opstaan en de mussen zitten op en rond onze tent, begerig wachtend op een stukje brood. Dat zijn ze blijkbaar gewend. Ons ontbijt is vast een feestmaal voor hun, of misschien rekenen ze er gewoon op dat ze dankzij die verkwistende toeristen niets hoeven te doen voor hun ontbijt.
Deze ochtend gaan we naar Joshko's huis omdat zij moeder de lunch daar heeft klaargemaakt voor ons, een uitgebreide warme maaltijd. We hebben ons ontbijt daarom zo karig mogelijk gehouden.
Bij Joško thuis Bij Joško thuisHoewel we elkaar nauwelijks verstaan en Joshko steeds nodig hebben als tolk, kunnen we het toch goed met elkaar vinden, ze is vast een hele lieve moeder. Ze woont op een eiland een eindje hier vandaan en we beloven haar deze week nog een keertje op te zoeken.
Op het strand, ZatonTegen twee uur gaan we weer terug en nemen Joshko mee want hij moet tot 12 uur werken in een van de bars op het campingterrein. Wij gaan eerst lekker uren in de hete zon liggen bakken op het strand waar het al redelijk druk is. Het water voelt nog behoorlijk koud, heel anders dan vorig jaar.
Aan het einde van de middag en 's avonds gaan we natuurlijk nog wat drinken bij de bar waar Joshko werkt en het is er erg rustig (het ligt gewoon verkeerd op het terrein) zodat hij alle tijd heeft om bij ons te komen zitten. We vinden het nu al jammer dat we maar een paar dagen hebben om hier te blijven maar het is niet anders. De komende dagen gaan we nog wat meer dingen samen doen en dan hopen we ook weer wat meer foto's te maken.

Dinsdag 08 juni 2004, meer strand en naar Zadar

Sfinx in Zadar Zadar vanaf de havenDe ochtend gebruiken we om onze huid nog wat bij te kleuren op het strand en in de zee. Ondanks alle weersvoorspellingen loopt de temperatuur alleen maar op en zien we geen wolkje in de lucht. Maar loom en lui worden we er wel van.
's Middags gaan we naar Zadar waar we niet alleen het centrum maar ook de buitenwijken eens bekijken. En zie daar: zomaar een sfinx in iemands tuin! Rechts een kijkje op het oude centrum dat op een schiereiland ligt, gezien vanuit de haven.
Het forum, Zadar Centrum van ZadarZadar is een oude Romeinse stad en een deel van het forum naast de kathedraal is opgegraven. Het is wonderbaarlijk dat er nog zoveel van het stadje is overgebleven na de zware bombardementen in de 2e wereldoorlog en de laatste Balkanoorlog.
Ondanks de vroege periode in het jaar lopen er al heel wat toeristen rond met kaarten en boekjes. Wij hadden die vorig jaar niet en hebben pas daarna een reisgids voor Kroatië gekocht. Maar omdat we pas op het laatst besloten om ook hierheen te gaan dit jaar, zijn we uiteraard het boekje vergeten... Volgende keer beter.
Park in ZadarHet 'oude' centrum (veel ervan is opnieuw opgebouwd na de laatste Balkanoorlog) is een prettig en overzichtelijk gebied om te bewandelen. En overal zijn terrasjes om de vermoeide voeten en verdroogde kelen te ontlasten. Vandaag is het draaglijk, maar we weten van vorig jaar nog heel goed hoe verschroeiend de hitte hier kan zijn. Zelfs een groen parkje brengt dan nauwelijks verlichting.
WandreliëfOp een van de grotere pleinen (met onder andere dit reliëf) treffen we Joshko en de avond zijn we met hem op stap. We lopen nog wat meer rond, eten wat en de avond vliegt voorbij. Het is pas tegen twaalven wanneer we weer op de camping terug zijn. Gelukkig mogen we met de auto nog het terrein oprijden.
Een rustige dag waarin we toch nog iets gedaan hebben. Dit is toch wel heel erg ontspannend na de drukke weken in Italië. We genieten er van!

Woensdag 09 juni 2004, we komen niet van de camping af

Toch nog 1 foto vandaag!Eigenlijk is de timing van het weer redelijk perfekt deze vakantie: niet te warm tijdens de vele stedentrips en bezichtigingen van musea en andere bezienswaardigheden en prachtig zonnig en heet weer tijdens deze laatste ontspandagen!
We brengen dan ook een groot deel van de dag aan het strand door of zitten in de bar wat met Joshko te praten omdat die vrijwel geen andere klanten heeft. Maar hoe weinig we hier ook te vertellen hebben, wees niet bang dat we ons vervelen, integendeel! Heerlijk, zo'n dagje niets te hoeven...
Alle bezienswaardigheden in Kroatië bewaren we voor de volgende keer, want die zal er vast en zeker komen.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven