Lies & Teije's reis website

Centraal Europa 2003, nabeschouwing


Home -> Europa -> Centraal Europa 2003, nabeschouwing

Centraal Europa 2003, nabeschouwing

De lange reis zit er weer op: 9070 kilometer hebben we gereden in 5 weken door de volgende landen: Duitsland, Polen, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Slovenië, Italië, Oostenrijk en Tsjechië.
We hebben geen pech gehad en er waren maar 2 dagen dat we onszelf wat minder lekker voelden. Het ergste waren de ongevallen die we hebben gezien: veel te veel ambulances en slachtoffers. Oplettendheid in het verkeer blijf belangrijk ook al kun je soms weinig doen aan de acties van de medeweggebruiker.
We hebben mooie herinneringen aan de afgelopen weken: bergen (het Tatragebergte in Polen en Slowakije, het gebergte in Kroatië en Tsjechië en de imponerende Alpen in Oostenrijk), zee (Adriatische Zee langs Kroatië), prachtige natuurgebieden, heel veel mooie steden (Krakow, Budapest, Wenen, Praag en Wenen) en een nieuwe vriendschap met Joško, de Kroatische musikant.
Wat we het mooist vonden? Geen idee, we kunnen geen keuze maken. We hebben zoveel mooie dingen gezien en prettige dagen gehad, met meestal goed weer. We hebben indrukwekkende dingen gezien, zoals de oorlogssporen in Kroatië en de machtige Alpen in Oostenrijk maar je kunt ze niet vergelijken. Alles heeft z'n eigen charme en we hebben vrijwel overal van genoten. We maken de reis zo weer, ware het niet dat er nog zoveel, door ons, onontdekte gebieden op deze aarde liggen.
En, zoals we in het begin hadden bellofd, hebben we deze verslagen regelmatig op de website geplaatst tijdens de vakantie. Maar zelf merken we dat we voortaan toch liever onze notities en foto's later uitzoeken, want het kost best veel tijd om er iets leuks van te maken. En nu voelde het werk aan de site 's avonds soms echt als werk.
Maar het was een leuk experiment en we hebben veel mail gekregen van mensen die het grappig vonden ons zo te volgen.
We krijgen wel eens mail met vragen naar de kosten van vakanties. Deze vakantie waren we in totaal € 2300 kwijt, inclusief voorbereiding (kaarten, boeken en reisgidsen), alle overnachtingen, brandstof, kosten van tol, autobaanvignet, entreegelden, maaltijden en noem maar op. € 460 per week dus, voor 2 personen. Helemaal dus niet zo erg duur. En op vakanties besparen wij absoluut niet, dat doen we liever op andere dingen.
Al met al was het weer een fascinerende reis waarin we veel nieuwe dingen hebben gezien en nieuwe mensen hebben ontmoet. En dat komt ook doordat we regelmatig onze reisplannen wijzigen, soms vlak van tevoren. Zo wilden we veel langer in Hongarije blijven volgens onze planning maar we voelden geen klik met het land en daardoor zijn we naar Kroatië gegaan, een land dat helemaal niet op ons lijstje stond voor deze vakantie.
We wensen iedereen van harte toe dat hij/zij net zoveel plezier weet te beleven aan reizen als wij dat doen en als het al kan, zelfs nog een beetje meer.
Tot de volgende reis, want we zijn nog lang niet uitgereisd!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2020 Naar boven