Lies & Teije's reis website

Informatie over Italië


Home -> Europa -> Italië - > Informatie Italië

Informatie over Italië

Feiten over Italië

De (nationale) vlag
Officiële naam Republica Italiana, oftewel de Republiek Italië
Oppervlakte 301.230 km² (ruim 7x Nederland)
Aantal inwoners 62 miljoen (2016)
Bevolkingsdichtheid 206 mensen per km²
Hoofdstad Rome
Munteenheid De Euro vanaf 2002, 1 € is ca. $ 1,17 (2017)
Wegennet In het noorden is het wegennet vrij goed. Maar hoe verder je naar het zuiden gaat des te slechter worden de wegen (en hetzelfde geldt eigenlijk ook wel voor het binnenland). De meeste snelwegen zijn tolwegen.
Brandstofprijzen Zie de website van de ANWB
Code auto kentekenplaat I
Telefoon landcode 39
Internet landcode .it
Tijdsverschil GMT+1; dezelfde tijd als in Nederland

Geografische gegevens

In het noordwesten grenst Italië aan Frankrijk (488 km), in het noorden aan Zwitserland (740 km) en Oostenrijk (430 km) en in het noordoosten aan Slovenië (232 km). De bekkens van de Middellandse Zee die het land omspoelen, heten aan de westkant Ligurische Zee (bij de Rivièra) en Tyrrheense Zee (tussen Italië en Sardinië), aan de zuidkant Ionische Zee (ten oosten van Sicilië) en aan de oostkant Adriatische Zee. De afstand van noord naar zuid bedraagt ca. 1200 kilometer. Van oost naar west daarentegen liggen de afstanden maar tussen 54 en 170 kilometer.
Meer informatie op landenweb.

BevolkingNaar boven

Het aantal inwoners van Italië bedraagt ca. 57 miljoen. De gebieden rondom de grote steden bezitten de hoogste bevolkingsdichtheid. Ca. 18% van de bevolking woont in steden van meer dan 350.000 inwoners.
Klik op Landenweb voor meer informatie.

TalenNaar boven

Het Italiaans is de officiële landstaal maar in de provincie Bolzano (Zuid-Tirol) spreekt men Duits (ca. 200.000 personen), in enkele dalen van Piemonte en Valle d'Aosta wordt veel Frans gesproken (ca. 100.000 personen); in de dalen van de Dolomieten en in de regione Friuli-Venezia Giulia spreekt men Raetoromaans. In de regio Basilicata, in Zuid-Italië, spreekt een deel van de bevolking zelfs Albanees.
Klik op Landenweb om meer over de talen en dialecten in Italië te weten te komen.

GeschiedenisNaar boven

De geschiedenis van Italië is lang en vol belangrijke gebeurtenissen. De meeste mensen zullen op school vooral geleerd hebben over het Romeinse Rijk en eventueel over de fascistische tijd in Italië. Aangezien er zoveel bronnen op internet te vinden zijn over de geschiedenis van elk land, maken we hier niet een aparte pagina over maar bieden we enkel links aan met meer informatie.
Landenweb
: Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Toscane.nl: Uitgebreide nederlandstalige informatie

KlimaatNaar boven

Italië als geheel heeft een Middellandse-Zeeklimaat. 's Zomers bedraagt de gemiddelde temperatuur in de laagvlakten 28°C in het zuiden en 22°C in het noorden. 's Winters blijft de temperatuur in het zuiden en het midden van het land een behoorlijk eind boven nul; in Rome is de gemiddelde temperatuur dan 9°C. Per jaar valt er gemiddeld in heel Italië 600 mm neerslag. In sommige berggebieden kan dit oplopen tot boven de 1000 mm per jaar. De meeste regen valt in het voor- en najaar.
Meer informatie over het klimaat van Italië vind je op Landenweb

Flora en faunaNaar boven

De dieren- en plantenwereld is van een Centraal-Europees en mediterraan karakter;
Meer informatie over de flora en fauna van Italië vind je op Landenweb

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2023 Naar boven