Lies & Teije's reis website

Rome en Vaticaanstad


Home -> Europa -> Italië -> Reisverslag Italië -> 27 mei 2004

Donderdag 27 mei, Rome en Vaticaanstad

Vandaag gaan we weer eens een nieuw land bezoeken waar we nog geen van beide zijn geweest en een van de laatste Europese landen met een alleenheerser, het Vaticaan. We beginnen met het museum dat behoorlijk groot is en waar we meer gave en volledige museumstukken in aantreffen dan in de meeste musea die we tot nu toe gezien hebben. Aangeraden wordt om een paar onderdelen uit te kiezen want het museum valt onder te verdelen in meerdere musea, maar op de route die door het immense gebouw loopt heb je toch al gauw de neiging naar alles te gaan kijken. Hier zijn we uren zoet!
Na een half uur krijgen we door dat we tegen de gebruikelijke looprichting in wandelen en wanneer we de Sixtijnse kapel naderen zien we alleen bordjes dat er niet geflitsts mag worden. Nee, logisch, dat mag nergens in het gebouw, hoewel er genoeg toeristen zijn die dit per ongeluk vergeten en snel sorrie roepen wanneer de flits afgaat. Zo stappen we de Sixtijnse kapel binnen waar iedereen uiteraard druk staat te fotograferen. In eerste instantie hebben we niet eens door dat we er al zijn want we hadden een ronde koepel verwacht. De rechthoekige zaal staat vol mensen, enkele honderden en het is lastig fotograferen.
Het laatste oordeel, Vaticaans museumNa enkele pogingen met diverse belichtingen krijgen we echter deze foto van het Laatste Oordeel van Michelangelo. Prachtig gelukt, dachten we zelf. Om dit meesterwerk echt goed te zien moet men er echter vlak voor staan, er is ontzettend veel aan detail op te zien. We zullen hier echter niet gaan vertellen wat zovele kunstboeken al uitgebreid en met meer kennis doen. Het is in ieder geval prachtig om te zien!
Daarna wil ik (Teije) een foto maken van het plafond. Ik word echter in m'n kraag gegrepen door een bewaker en we krijgen een zeer heftige woordenwisseling en mij wordt verboden wat voor foto dan ook te nemen. De bewaker is echter nogal agressief en wij verkeren nog in de veronderstelling dat we hier gewoon mogen fotograferen. Ik wijs hem dan ook op het feit dat ik geen flits gebruik terwijl rondom ons mensen blijven fotograferen en flitsen! Hij heeft het echter echt op mij gemunt en dreigt de politie erbij te roepen en me uit het Vaticaan te gooien. De man wordt steeds agressiever en wanneer ik me losruk gaan we er eerst maar snel vandoor. Later komen we nog wel even terug.
Het Vaticaans museumTerug bij de ingang beginnen we de route nog eens op de gebruikelijke manier en wandelen van museum naar museum, waaronder het Egyptische dat vol staat met stukken die mooier en gaver zijn dan de meeste die we in Egypte hebben gezien. Vanaf de Romeinse tijd is er heel wat geroofd en het Vaticaan heeft er heel wat van gekregen en geconfisceerd.
Mozaiek, Vaticaans museum Mozaiek, Vaticaans museumOok zijn er prachtige mozaieken te bewonderen, sommige liggen gewoon in de vloer waar al die miljoenen bezoekers per jaar overheen lopen. Dat zijn vast niet de oorspronkelijke.
Voetmassage, Vaticaans museumHet is opvallend hoeveel 'heidense' beelden en schilderingen er opgesteld staan in dit immense museum. Zou het een oprechte uitdrukking zijn om het verleden te willen bewaren en onderzoeken of juist tonen dat al die onjuiste religies en de culturen waaruit ze voortkwamen uiteindelijk ten onder zijn gegaan?
Wij hebben op zich niets tegen religie, want de meeste ervan onderwijzen dat je respect voor jezelf en anderen moet hebben, maar helaas valt dat in de praktijk nogal tegen. Voorbeelden te over, die we hier niet zullen herhalen. Velen in de westerse wereld zien tegenwoordig de islam als een bedreiging, maar is de westerse wereld ooit beter geweest? Als imperialisten, daarvoor als geidealiseerde kruisvaarders die onheil en verderf zaaiden, de heksenjachten en de inquisitie en noem maar op. Uitwassen op zeer grote schaal die misschien in naam van het geloof werden bedreven, maar er natuurlijk niets mee te maken hadden. Geloven is prima, maar probeer het niet een ander op te leggen, dat voorkomt zoveel onheil, dat is onze persoonlijke mening. Genoeg hierover, maar je snapt wel dat we dus niet echt pro-Vaticaans zijn...
Het Vaticaans museumWanneer we weer in de buurt van de Sixtijnse kapel komen, worden we van alle kanten gewaarschuwd (borden en omroepers in alle talen) dat daar absoluut niet gefotografeerd mag worden. Een waarschuwing die we eerst, van de andere kant komend, niet hadden gekregen. Die agressieve bewaker had dus helemaal gelijk... Een beetje minder agressief had echter wel gemogen. Hiernaast plafond-schilderingen van Raphael die wel gefotografeerd mochten worden.
De Sint Pieter, VaticaanstadWe lopen daarna om de stadsmuur heen naar het Sint Pieterplein, maar de rijen voor de ingang van de basiliek zijn zo gigantisch lang dat we maar afzien van een bezoek aan het binnenste. Tijd voor een terrasje waar onze voeten eindelijk even tot rust kunnen komen!
Maar we komen eerst nog een munthandel tegen waar we informeren naar een Eursetje met Vaticaanse Euromunten. We verzamelen deze voor een goede vriendin en de Vaticaanse bank heeft ons hierheen gestuurd. We slaan echter achterover wanneer we de prijs horen en zien: € 190! Dat doet ons meteen weer denken aan al die commerciele winkeltjes in het Vaticaan zelf... staat er niet iets in het nieuwe testament over Jezus die kwaad wordt over de geldhandelaren in de tempel? Wat zou hij hier dan niet tekeer gaan. Het setje hebben we uiteraard niet gekocht.
Republiekijnse tempels, Rome Pantheon, RomeNa een lunch en een lange pauze komen we weer heel wat monumenten tegen waaronder 4 oude Romeinse tempeltjes (links) uit de 3e eeuw voor Christus en het Pantheon rechts, een heidens monument dat later echter gebruikt werd als kerk.
Restaurantje in RomeWe komen nu in een gedeelte van Rome dat stukken leuker is dan wat we gisteren hebben gezien; een wirwar van kleine straatjes, middeleeuws aandoend en vol leuke gebouwen. Het is een waar genoegen hier rond te lopen, ware het niet dat onze voeten en ruggen zo'n pijn beginnen te doen.
Trevifontein, Rome Plein met standbeeld, RomeNa een laatste terrasje lopen we langs de imposante Trevifontein (links) naar een metrostation om naar de camping terug te gaan. Het is een lange en vermoeiende dag geweest en je moet het ons maar niet al te kwalijk nemen dat we niet alles hebben opgenoemd waar we langs zijn gegaan.
Rome is een prachtige stad met veel facetten, maar wij gaan vanavond vroeg naar bed en morgen verder naar het zuiden, richting Napels en Pompei. Daarna gaan we proberen een echte vakantie te houden met wat zon, zee en niet al te veel cultureels. Of dat lukt???

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven