Lies & Teije's reis website

Via Verona naar Florence


Home -> Europa -> Italië -> Reisverslag Italië -> 22 mei 2004

Zaterdag 22 mei, via Verona naar Florence

Een mager zonnetje begroet ons wanneer we de tent uitstappen en rustig pakken we onze spullen in. Ondanks de bewolking is het toch warm en aangenaam. Lekker weer voor een stadstrip of een autotocht en beide gaan we doen. Het duurt een tijd alvorens we op een snelweg zitten, maar uiteindelijk reizen we westwaarts naar Verona, een bezoek dat we gisteravond pas bedacht hebben.
Kathedraal van VeronaHet is even zoeken wanneer je geen plattegrond hebt, maar afgaand op de torens die we zien, parkeren we net iets buiten het centrum. En inderdaad, wanneer we een brug overlopen komen we al gauw bij de kathedraal, de Duomo. Vanuit het noorden lopen we langzamerhand naar het centrum dat meer naar het zuiden ligt.
Arche Scaligere Arche ScaligereZo komen we langs de Arche Scaligere, de Gotische grafmonumenten van de Scaligeri's. De tombe rechts staat iets apart en is van Cangrande I die beschermheer van Dante was.
Tijdens onze wandeling door de stad, waar ooit Shakespeare zijn Romeo en Julia liet leven en sterven, zien we weer heel wat historische panden, zoals eigenlijk wel in iedere plaats in Italië. Ook hier loopt echter een horde toeristen rond, tot onze grote verbazing. We dachten lekker vroeg in het seizoen te zijn, maar als er nu al zoveel toeristen zijn, willen we hier in het hoogseizoen al helemaal niet zijn.
Romeinse opgravingIn het zuiden van het centrum ligt een plein waaronder een opgraving gedeeltelijk is opengelegd en waaruit blijkt dat hier vroeger Romeinse huizen stonden. Zelfs de vloermozaieken zijn nog te zien.Wij vleien ons op een terrasje neer en krijgen van vriendelijke Duitsers een plattegrond van de stad. Wel zo handig, want eerlijk gezegd hebben we geen idee waar we precies zijn.
Arena, VeronaDankzij de kaart vinden we ook heel gemakkelijk het hedendaagse en ook oude centrum waar de Romeinse Arena staat. 20.000 bezoekers passen erin en het was een van de grootste van het Romeins rijk. 's Zomers worden er opera's in gegeven en dat schijnt zeer de moeite waard te zijn.
De Aida in Verona De Aida in VeronaDeze zomer zal het wel de Aida worden, daarvan getuigen de vele Egyptische beelden en andere requisieten die rondom de arena zijn opgesteld. Werklui zijn druk bezig enorme stellages in elkaar te zetten, tot zelfs boven de arena uit.
Dan rijden we door naar Florence. Op de laptop had op het kaartje zo duidelijk gestaan waar we de camping moesten zoeken, maar na drie kwartier rondrijden, vooral in kringetjes, maar eens gevraagd. In het Italiaans worden ons uitvoerige aanwijzingen gegeven en wanneer we aangeven dat het iets te veel is gaat de man nog harder praten alsof we hem daardoor beter zouden gaan verstaan. Een verschijnsel dat je overal ter wereld aantreft: gooi er wat meer decibel tegen aan dan wordt het misschien wel duidelijker. Uiteindelijk besluit hij voor ons uit te rijden maar na 20 minuten raken we hem kwijt. Rijden door Florence is ook niet echt een pretje te noemen, maar we worden al aardig 'Italiaans' in het verkeer.
Blik op Florence Dan eindelijk, ongeveer een kilometer van de camping, zien we een bordje dat ernaar verwijst. Het schijnt dat vanaf twee andere richtingen de camping wel wordt aangegeven en wij blijken ergens in een voorstadje te hebben rondgereden. Ons zoeken wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad met de dom als centraal middelpunt.
Morgen gaan we de stad in, nu eerst even bijkomen van deze hectische autorit.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven