Lies & Teije's reis website

Bezoek aan Venetië


Home -> Europa -> Italië -> Reisverslag Italië -> 21 mei 2004

Vrijdag 21 mei, bezoek aan Venetië

VenetiëDe dag begint weer warm en droog, tegen alle verwachtingen in. Na een rustige start rijden we naar de nabijgelegen haven voor de boot naar Venetië. Het is erg druk op de boot en we bemachtigen nog net twee zitplekken, weliswaar zonder uitzicht. Na 40 minuten naderen we deze waterstad en gaan we het dek op om tenminste nog een foto te maken.
We weten dat Venetië een toeristische trekpleister is, maar het is pas mei en toch lopen er tienduizenden toeristen rond. We zijn verbaasd over de drukte wanneer we uitstappen in de buurt van het beroemde San Marco plein.
Venetië VenetiëAllereerst verlaten we de drukke kade en duiken wat steegjes in waar we de eerste gondeliers tegenkomen. Maar ook hier is een massa toeristen op de been en het stadje lijkt meer op een openluchtmuseum dan op een nog levende stad; door de horde toeristen is het nog nauwelijks voor te stellen hoe machtig en rijk Venetië ooit was.
We zullen hier geen reisgids voor Venetië van maken en ook niet teveel foto's laten zien die je in alle reisgidsen wel vindt. De stad is een groot monument vol geschiedenis, gebouwen en plekken met een roemrucht verleden waar veel over te vinden valt op internet en in boeken. Wij laten ons meestromen met de stad en bewonderen de vele kerken, paleizen en uiteraard de kanalen. Hoewel het ons opvalt dat er veel meer vasteland in Venetië is dan we gedacht hadden. Vooral het zwerven door de kleine steegjes waar wat minder toeristen zijn, is erg leuk. En overal zijn terrasjes dus kunnen we rustig af en toe een pauze nemen.
Canal Grande, Venetië Rialto brug, VenetiëWe zwerven door de stad, vanaf het San Marco plein naar de Rialtobrug (links het uitzicht vanaf de brug, rechts de brug zelf). Daar nemen we een vaporetta, de zogenaamde stadsboot die hier de bus vervangt. Lijn 1 vaart langs het gehele Canal Grande dat als een slang de eilanden van Venetië doorkruist.
Venetië VenetiëHet is een drukte van belang op de kanalen en bussen, motorboten en gondels hebben soms moeite met de beperkte ruimte die de rivier biedt. Dat deze historische stad echter weer zo bruisend is komt niet zozeer door de handel en macht zoals de stad dat ooit in de late middeleeuwen had, als wel door het oplevende toerisme. Zo levert het verleden ook nu nog iets op.
VenetiëDe welvaart en geliefdheid van de stad, die duidelijk blijkt in de prijzen die je voor alles moet betalen, komt echter niet duidelijk ten goede aan het onderhoud. Vervuiling en andere menselijke oorzaken hebben de pracht en praal aardig aangetast en je ziet maar weinig restauratiewerken om de boel weer een beetje op te kalefateren. Alleen de duurdere hotels krijgen duidelijk wel onderhoud.
VenetiëDesondanks blijft Venetië fascinerend, door de vele historische gebouwen en de geschiedenis erachter van een van de rijkste stadstaten ooit in Europa, maar ook door de hele situatie: eilandjes verbonden door bruggen, pleintjes en straatjes die doodlopen en vanwaar je alleen met een bootje verder kunt. Het is echt heerlijk om hier rond te dolen.
VenetiëOndanks de vele kunst die hier te bewonderen is, houden wij het bij het bekijken van wat we tegenkomen en dat is al meer dan voldoende. Om deze stad echt goed te leren kennen en te beseffen wat de status ervan in de late middeleeuwen en de renaissance was, moet je hier echt wat langer verblijven.
Piazza San Marco, VenetiëWe zijn er vandaag al eerder over gekomen, maar hier dan eindelijk een foto: het San Marco plein en de basiliek en de 99 meter hoge toren. De rijen voor beide monumenten zijn echter zo lang dat we niet veel zin hebben erachter te gaan staan.
Venetië is een prachtige stad om een dag rond te dwalen en meerdere dagen wanneer je ook musea en kerken wilt bezichtigen. Wij willen deze reis proeven aan Italië en hebben dus ook Venetië in vogelvlucht bezocht. Maar onze voeten zijn heel blij wanneer ze op de camping weer wat rust en koelte krijgen. 's Avonds valt er een verkoelend buitje maar het blijft lekker met zo'n 20 graden. Een heerlijke dag met veel nieuwe indrukken; we zijn blij dat we ook Venetië eens hebben gezien.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven