Lies & Teije's reis website

Mitchelstown - Gorey (Rock of Cashel)


Home -> Europa -> Ierland -> Reisverslag Ierland -> 20 december 2002

Vrijdag 20 december, Mitchelstown - Gorey (Rock of Cashel)

Ten noordoosten van Mitchelstown liggen diverse grotten, maar we gaan er maar van uit dat die in december wel gesloten zullen zijn, zoals de meeste die we zijn tegengekomen. Af en toe valt er een klein beetje motregen, maar dat is dan ook de eerste regen die we hier in Ierland meemaken, dat hadden we al veel eerder verwacht.
Door de mooie Glen of Aherlow rijden we eerst naar Tipperary, bekend van de song (it's a long way to Tipperary), maar verder stelt de plaats niet veel voor. Eigenlijk heb ik pas later door dat we er al weer voorbij zijn. In de hellingen van de Glen zitten veel grotten die ooit gebruikt werden door Ieren die zich verzetten tegen de Engelse overheersers.
Rock of Cashel DominicanenabdijAl gauw zijn we dan in Cashel waar de beroemde Rock of Cashel 60 meter omhoog rijst uit het landschap met bovenop, natuurlijk, een kasteel. Het is een indrukwekkend gezicht en ook helemaal niet verwonderlijk dat het een historisch belangrijke plaats is: St. Patrick, de beschermheilige van Ierland bekeerde hier in 450 de eerste koningen en tussen 370 en 1100 was dit de zetel van de koningen van Munster.
Kasteelhotel, CashelWe rijden van allerlei kanten om het kasteel heen om een goede foto te maken, en zien dan midden in een wei ook deze ruïne (hierboven rechts), van een dominicanenabdij uit 1243. Eén van de vele abdij-ruïnes die door het hele land verspreid liggen.
Van welke kant je het kasteel ook bekijkt, het blijft bijzondere en uiterst geschikte plek voor een burcht. In het dorp zelf is er nog één, maar dat is nu een hotel.
Wanneer we Cashel uitrijden willen we via een binnenweg naar Kilkenny. Het lijkt alsof we maar 1 weg hoeven te volgen, de R691, maar na een tijdje komen we door plaatsen die helemaal niet op onze kaart staan. De zogenaamde doorgaande weg blijkt weer niet zo doorgaand als we willen. Zo komen we onbedoeld in Fethard uit, maar dat hebben we eerst nog niet door.
Priorij FethardEn wanneer we deze stadswal en priorij zien, beseffen we dankzij onze reisgids dat we afgedwaald zijn. En dan gebeuren er allerlei dingen tegelijk: we willen een foto maken, Teije zit met de kaart op z'n schoot achter het stuur, hij wil keren op een smalle weg terwijl er verkeer aankomt en er valt een flesje fris om met de dop eraf. Binnen enkele tellen hebben we de boel weer aardig onder kontrole tot een tegemoetkomende automobilist met z'n lampen knippert en naar z'n voorhoofd wijst. Door alle afleidingen rijdt Teije rechts van de weg, zonder er erg in te hebben (en ik eigenlijk ook niet). Gelukkig is het pas de eerste keer (en ook meteen de laatste).
Kasteel KilkennyAl gauw lijken we de goede weg gevonden te hebben, maar ook nu gaat het weer een aantal malen mis. Op driesprongen moet je maar raden of je eerst een stukje naar rechts of naar links moet en dan weer de goede weg op. Zo krijgen we aardig wat van dit agrarische gebied te zien voordat we in Kilkenny aankomen, waar alweer een kasteel het plaatsje domineert.
Kilkenny KilkennyKilkenny is een prachtig middeleeuws aandoend plaatsje. Naast de 2 kastelen en 2 kathedralen worden de vele andere middeleeuwse panden goed onderhouden. Volgens 'kenners' is het het best bewaarde middeleeuwse stadje van Ierland. De plaats was voor de inval van de Normandiërs de hoofdstad van het koninkrijk Ossory en ook zetel van verschillende Ierse parlementen in latere tijd.
KilkennyNa onze gebruikelijke kop soep maken we nog een wandeling door het levendige plaatsje. Vrijwel alle wat grotere plaatsen waar we doorheen komen zijn ontzettend druk: veel verkeer, heel veel mensen op straat en maar met moeite een parkeerplaats te vinden. De Ieren hebben in de meeste plaatsen nog nooit van een ringweg gehoord en belangrijke wegen lopen vaak midden door het dorp of de stad zodat er regelmatig files staan. Hiernaast een huis in kerstsfeer; nog iets wat we veel zien in Ierland.
Vanaf Kilkenny nemen we allerlei binnenweggetjes naar de oostkust van Ierland. Ons einddoel is Gorey en wonderlijk genoeg worden alle wegen nu duidelijk aangegeven en verdwalen we maar 2 keer. Een enkele maal vertrouwen we het zelf niet en vragen raad aan een vriendelijke Ier, maar iedere keer blijken we op de goede weg te zitten.
Hotel in GoreyOok in Gorey loopt de doorgaande weg (Wexford-Dublin) dwars door de stad en we zijn blij wanneer we in een zijstraat de auto kwijt kunnen. De hele avond is er een langzaamrijdende file en bijna een kwart van het verkeer bestaat uit zware vrachtwagens. Gelukkig ligt onze kamer aan de achterkant van het hotel! We lopen de hoofdstraat door en winkelen nog wat (goedkope boeken!) en bezoeken nog een pub. Terug in onze hotelkamer merken we dat we nog jong genoeg zijn voor een koprol over het bed, maar het gaat niet meer helemaal vanzelf!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven