Lies & Teije's reis website

Een rustige dag op de camping en even naar Veszprem


Je bent hier: Home -> Europa -> Hongarije -> Reisverslag Hongarije -> 28 juni

Hongarije, zomer 2003, een rustige dag op de camping en even naar Veszprem

Een rustige dag op de camping en even naar VeszpremHet wordt weer een lang verhaal vandaag: opstaan, wakker proberen te worden, koffie drinken, thee drinken, zonnen, wassen, lezen, noem maar op. Een eindeloze reeks bezigheden waar we jullie maar niet mee zullen vermoeien. Kort gezegd, we hebben een rustdag. Lekker bij de tent een beetje zonnen. Bij het water en het grasveld ervoor is het vol en wij zitten liever nu eens in de zon, dan weer in de schaduw onder de bomen bij onze tent met al onze spullen bij de hand.
VeszpremWanneer de temperatuur onder de 30 graden dreigt te zakken gaan we even op pad, naar het nabijgelegen Veszprem, zo'n beetje het enige dorp in de buurt waar nog iets te zien valt. Het dorp is gebouwd op 5 heuvels en er zijn behoorlijke hoogteverschillen. We parkeren zo dicht mogelijk bij het centrum en weigeren de parkeerautomaat te betalen: HUF 800 voor een uur, oftewel € 3,50!
Veszprem Fontein in VeszpremHet centrum is klein, maar er staan een aantal aparte gebouwen zoals deze kerk met een trechterhals. Het belangrijkste gedeelte wordt echter door de burcht ingenomen. Die is gebouwd op de hoogste heuvel en heeft een lengte van ruim 500 meter waarbinnen allerlei kerken en barokke gebouwen staan en fonteintjes.
Japanse tekenaars in VeszpremJapanners zien we meestal op een rijtje langs de weg om foto's staan maken, maar hier zijn ze druk aan het tekenen. Op de grote foto kun je het resultaat beter zien.
Burcht in Veszprem Burcht in VeszpremAl met al best een leuk dorp om eens doorheen te wandelen en er zijn meer die er zo over denken. Toch is het heel wat rustiger dan langs het Balatonmeer. Op een terrasje nemen we een koffie en een frisdrank en tot onze verbazing hoeven we dit keer maar HUF 365, dus zo'n € 1,65 te betalen. Dus hier en daar kan Hongarije nog wel goedkoop zijn.
Uitzicht vanaf de burcht in VeszpremDe burcht eindigt met een uitzicht op het stadje dat grotendeels aan de voet van de heuvels is gebouwd. Het lijkt een mooi beeld, maar rechts (net buiten beeld) staat een hele rij grauwe flats die het stadsgezicht aardig bederven.
Op de terugweg rijden we nog een stuk langs het Balatonmeer op zoek naar een stukje strand of in ieder geval een rustiger stukje oever. We vinden het niet. Strand is er vrijwel niet, wel stukken kade waar je kunt zitten en loopplanken het water in. Ernaast staan parkeerplaatsen waar je ruim € 3 per uur moet betalen. Dan maar het stukje grasveld dat we op de camping hebben.
Lake BalatonAan de oostkant van het meer schijnen wel wat strandjes te zijn, maar het meer is ruim 75 kilometer lang en het is toch overal druk. Diezelfde drukte en het toeristische karakter van de streek maakt dat we ons hier niet echt thuisvoelen, ook al is het even lekker om met deze warmte bij het water te zitten. Maar waarschijnlijk verhuizen we volgende week al naar Tsjechië om te kijken of we daar leukere plekjes kunnen vinden.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven