Lies & Teije's reis website

Eger - Szeged, langs de oostkant van Hongarije naar het zuiden


Je bent hier: Home -> Europa -> Hongarije -> Reisverslag Hongarije -> 26 juni

Hongarije, zomer 2003, Eger - Szeged, langs de oostkant van Hongarije naar het zuiden

Vandaag lijkt het minder warm: de lucht is bewolkt, maar eigenlijk vinden we dat ook wel prettig. We willen namelijk een lange autorit maken over de puszta, het uitgestrekte laagland van Hongarije. Via Debrecen, het calvinistische Rome van Hongarije rijden we over kleine weggetjes naar het zuiden, langs de grens met Roemenie. In plaats van uitgestrekte vlakten met hoog en laag gras zien we voornamelijk gecultiveerde gebieden, bijna alle grond wordt voor landbouw gebruikt en in de stadjes staan grote fabrieken.
Dorpje, Oost-HongarijeDe dorpjes volgen elkaar op om de 5 tot 10 kilometer maar zijn niet echt bijzonder. Ze zijn eenvoudig, er staan minstens twee kerken en de electriciteitsdraden hangen over de weg.
Ooievaarsnest OoievaarsnestMaar dan komen we ineens door allerlei dorpen waar ooievaars hun nesten boven op de electriciteitspalen hebben gemaakt. Vrijwel overal zijn de ouders hun jongen aan het voeren en eenmaal botst een ooievaar bij het opstijgen bijna tegen de auto.
Bekes, Oost-Hongarije PicknickenDe stadjes die we tegenkomen, zoal Bekes, zien er allemaal vrij modern uit. Lies staat er misschien wat raar bij, maar ze staat op het punt om te gaan niezen. Maar dat zie je pas op de grote foto.
De hele dag hebben we gezocht naar een leuke picknickplek, maar vrijwel nergens kon je stoppen. En nadat we in Bekes even bij een cafe zijn gaan zitten om te pauzeren, komen we vervolgens de een na de ander tegen.
De puszta is niet wat we verwacht hadden: we hoopten op een stuk kale vlakte (waar we eigenlijk zo'n hekel aan hebben) om ons voor te stellen hoe de eerste ruitervolken dit gebied binnenkwamen en de vlakten bereden, maar we zagen vooral met bomen bezoomde weggetjes, landbouwgronden met mais en zonnenbloemen en stadjes met industrie. Gelukkig was het bewolkt tot een uur of 5 en niet al te warm.
Aan ons is dit gedeelte van Hongarije niet echt besteed. We ziten nu in Szeged en steken morgen de Donau weer over naar het westen, in de buurt van Pecs. Wel is de zon ineens weer gaan schijnen en de temperatuur gaat ook flink omhoog. Het is al na negenen maar we zitten nu meer te puffen dan we de hele dag gedaan hebben.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven