Lies & Teije's reis website

Roznava - Eger, door de natuurgebieden in noordoost Hongarije


Home -> Europa -> Hongarije -> Reisverslag Hongarije -> 23 juni 2003

Maandag 23 juni, Roznava - Eger, door de natuurgebieden in noordoost Hongarije

Zoals we ondertussen van onszelf wel gewend zijn maken we vandaag weer heel wat omwegen. Rechtstreeks van Roznava in Slowakije naar Eger in Hongarije is 105 km, maar wij doen er meer dan 300 over.Binnen een uur zijn we in Hongarije, maar we gaan direkt weer naar het noorden, door het mooie nationale park Aggteleki. Bovengronds zijn dichte bossen en ondergronds lopen uitgestrekte karstgrotten, ontstaan door regenwater dat door de zachte kalksteen heendringt. De Baradla-barlang is de grootste met een lengte van 22 kilometer.
VlindersWij genieten vandaag van de bovengrondse schoonheid. Wanneer we een koffiestop maken worden we besprongen door tientallen vlinders die we overal tegenkomen vandaag.
Vervolgens gaan we weer naar het zuiden en dan naar het noordoosten door het heuvelland van Zemplen (met toppen tot boven de 800 meter). Het is nog steeds flink bebost, maar alle vlakke grond wordt verbouwd met gewassen. Het lijkt hier armoediger dan in Slowakije, maar daar hebben we maar een klein stuk van gezien. Dit gebied is vooral bekend van de wijnbouw.
Burcht, BoldogkovaraljaEenmaal zien we in de verte een burcht liggen, bij Boldogkovaralja. Gebouwd in de 13e eeuw, later opgeblazen door de Oostenrijkers en nu gerestaureerd en in gebruik als hotel.
We kennen nog geen woord Hongaars wanneer we onze eerste koffie bestellen, maar het lukt wel. We oefenen wat, maar we hebben helemaal geen 'feeling' ermee en niets blijft hangen. We blijven nog even, dus wie weet.
Het landschap wordt saai wanneer we de heuvelrug weer verlaten, dus gaan we richting het volgende nationale park, het Bukki Nemzeti park.
Kerk in Miskolc Kerk in MiskolcWe komen door allerlei onooglijke gehuchten waar de fabrieken midden in de dorpen staan. Ook rijden we door Miskolc waar veel monumenten moeten staan maar aandoet als een vieze grauwe industriestad.
We willen er snel doorheen rijden, maar wanneer we een keer verkeerd rijden, komen we plotseling deze prachtige houten kerk tegen, een juweeltje.
Aan de rand van Miskolc ligt het Lillafüred recreatiegebied, een prachtige omgeving met bronnen, grotten en veel bos. De weg kronkelt nog 50 kilometer verder door de dichte bossen naar Eger, ons einddoel van vandaag.We hebben veel natuur gezien vandaag en veel valt daar verder niet over te vertellen: je moet er zijn, het meemaken erdoorheen wandelen en rijden. Wij hebben er in ieder geval van genoten.
Nu al zoveel troep!Om 5 uur zijn we op de camping en als eerste gooien we de hele auto leeg: we hebben totaal geen overzicht meer waar wat ligt, dus gaan we eens grondig reorganiseren. Het leven bestaat grotendeels uit het verplaatsen van materie, zei een vriend van ons eens.
En voor de mensen die nieuwsgierig zijn naar het weer: het is zonnig geweest vandaag, soms lichtbewolkt en om 5 uur vanmiddag nog 27 graden. Nu, om 10 uur, zitten we nog in T-shirt buiten, hoewel het al wel om kwart over 9 donker wordt. Ga weg, mug...

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2019 Naar boven