Lies & Teije's reis website

Eger, door het Bukki Nemzeti nationaal park


Home -> Europa -> Hongarije -> Reisverslag Hongarije -> 23 & 24 juni 2003

Maandag 23 juni, Eger, door het Bukki Nemzeti nationaal park

Zoals we ondertussen van onszelf wel gewend zijn maken we vandaag weer heel wat omwegen. Rechtstreeks van Roznava in Slowakije naar Eger in Hongarije is 105 km, maar wij doen er meer dan 300 over.Binnen een uur zijn we in Hongarije, maar we gaan direkt weer naar het noorden, door het mooie nationale park Aggteleki. Bovengronds zijn dichte bossen en ondergronds lopen uitgestrekte karstgrotten, ontstaan door regenwater dat door de zachte kalksteen heendringt. De Baradla-barlang is de grootste met een lengte van 22 kilometer.
VlindersWij genieten vandaag van de bovengrondse schoonheid. Wanneer we een koffiestop maken worden we besprongen door tientallen vlinders die we overal tegenkomen vandaag.
Vervolgens gaan we weer naar het zuiden en dan naar het noordoosten door het heuvelland van Zemplen (met toppen tot boven de 800 meter). Het is nog steeds flink bebost, maar alle vlakke grond wordt verbouwd met gewassen. Het lijkt hier armoediger dan in Slowakije, maar daar hebben we maar een klein stuk van gezien. Dit gebied is vooral bekend van de wijnbouw.
Burcht, BoldogkovaraljaEenmaal zien we in de verte een burcht liggen, bij Boldogkovaralja. Gebouwd in de 13e eeuw, later opgeblazen door de Oostenrijkers en nu gerestaureerd en in gebruik als hotel.
We kennen nog geen woord Hongaars wanneer we onze eerste koffie bestellen, maar het lukt wel. We oefenen wat, maar we hebben helemaal geen 'feeling' ermee en niets blijft hangen. We blijven nog even, dus wie weet.
Het landschap wordt saai wanneer we de heuvelrug weer verlaten, dus gaan we richting het volgende nationale park, het Bukki Nemzeti park.
Kerk in Miskolc Kerk in MiskolcWe komen door allerlei onooglijke gehuchten waar de fabrieken midden in de dorpen staan. Ook rijden we door Miskolc waar veel monumenten moeten staan maar aandoet als een vieze grauwe industriestad.
We willen er snel doorheen rijden, maar wanneer we een keer verkeerd rijden, komen we plotseling deze prachtige houten kerk tegen, een juweeltje.
Aan de rand van Miskolc ligt het Lillafüred recreatiegebied, een prachtige omgeving met bronnen, grotten en veel bos. De weg kronkelt nog 50 kilometer verder door de dichte bossen naar Eger, ons einddoel van vandaag.We hebben veel natuur gezien vandaag en veel valt daar verder niet over te vertellen: je moet er zijn, het meemaken erdoorheen wandelen en rijden. Wij hebben er in ieder geval van genoten.
Nu al zoveel troep!Om 5 uur zijn we op de camping en als eerste gooien we de hele auto leeg: we hebben totaal geen overzicht meer waar wat ligt, dus gaan we eens grondig reorganiseren. Het leven bestaat grotendeels uit het verplaatsen van materie, zei een vriend van ons eens.
En voor de mensen die nieuwsgierig zijn naar het weer: het is zonnig geweest vandaag, soms lichtbewolkt en om 5 uur vanmiddag nog 27 graden. Nu, om 10 uur, zitten we nog in T-shirt buiten, hoewel het al wel om kwart over 9 donker wordt. Ga weg, mug...

Dinsdag 24 juni 2003, Eger en een rit door het Bukki Nemzeti nationaal park

Een rustig dagje vandaag en we beginnen lekker lui: uitgebreid ontbijten, een boek lezen en even niets hoeven. We krijgen wel eens de opmerking dat we zoveel in de auto zitten, maar dat is dus niet altijd zo. Wel vinden we het leuk om in ieder geval iets te zien of te doen op een dag. Alleen bij de tent zitten of op een strand is er meestal niet bij. En wat het autorijden betreft: we stoppen heel vaak om even te picknicken, een kop koffie of thee te drinken of gewoon om wat te wandelen of een foto te maken.Ook hebben we nu even tijd om de waarde van de HUF eens uit te rekenen, we kwamen er gisteren maar niet uit. Een HUF (Hongaarse Forint) blijkt bijna dezelfde waarde te hebben als een oude nederlandse cent! 100 HUF is dus gewoon een gulden, oftewel € 0,45. In Polen was het gemakkelijker, 4 Zloty was een Euro en in Slowakije 40 kronen een Euro. Nu rekenen we dus alles naar guldens en vervolgens naar Euro's.
Lillafüred, HongarijeRond het middaguur vertrekken we om een ritje te maken door het nationale park, Bukki Zemzeti. Het is een klein gebied waar toch bergen liggen tot meer dan 950 meter hoog. Het is snikheet en we zijn dan ook blij wat op grotere hoogte in de schaduw van de bossen te kunnen rijden. Na een paar uur komen we in Lillafüred, waar we gisteren al doorheen gereden zijn. Het pseudo-Gotische hotel (hiernaast op de foto) domineert het dorpje.
Waterval bij Lillafüred Waterval bij LillafüredEigenlijk willen we de grotten bezichtigen, maar er zijn niet voldoende mensen en de tocht gaat niet door. Onder het hotel gaat een pad naar een van de grotten waar ook deze mooie waterval te zien is.
Zodra we stilstaan in de zon begint het zweet van ons af te druipen, zo heet is het, maar wanneer we weer terugrijden richting Eger verandert de lucht ineens. Donderwolken verduisteren de zon en er steekt een stevige wind op. Gelukkig wordt het ook iets minder warm.
Eger Minaret in EgerIn Eger aangekomen is de dreiging van onweer weg, maar het blijft vochtig warm. We lopen een tijdje door het centrum dat vol staat met barokke gebouwen. Een tweede stijl die veel voorkomt is het classicisme, een wat kille bouwstijl, vinden wij.
Ooit was Eger een Turkse stad, maar daar is weinig meer van te zien behalve deze losstaande minaret. De oriëntaalse sfeer die nog een beetje te vinden zou moeten zijn in de kleine steegjes (volgens de reisgids) komen wij niet tegen.
Volkstheater in EgerMaar wanneer we op een terrasje neerploffen, worden we wel vergast op een soort middeleeuws volkstheater. Kunstenaars met poppen verbeelden de strijd tussen de Hongaren en de Turken, tenminste dat maken wij van het verhaal. Met muziek en dans maken ze er een heel boeiend spektakel van.
Ondertussen begint de lucht weer blauw te worden en het is toch nog aangenaam in de buitenlucht. Morgen zijn we van plan Budapest aan te doen, maar nu moeten we ons eerst nog een beetje inlezen en voorbereiden.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven