Lies & Teije's reis website

Naar Katakalo, het technisch museum


Maandag 25 juni, naar Katakalo, het technisch museum

Maandagochtend, we hebben een afspraak op het politiebureau van Pyrgos om onze aangifte van diefstal op te halen. Bijzonder genoeg spreekt er ook nu vrijwel niemand Engels maar ik weet me ondertussen wel te redden totdat ze me vragen of ik nu wil betalen of later. Hu, wat bedoelt u? Nu blijkt dat er een soort postzegel op de aangifte moet worden geplakt om deze officieel te maken en dat kost ons € 0,40. Tuurlijk, dat betalen we nu wel en dan moeten we nog 10 minuten op een bankje in de gang wachten. Ook nu weer worden we niet echt vriendelijk behandeld, maar het schijnt dat de politie hier autoriteit wil uitstralen en dat doet door zich autoritair te gedragen. Maar goed, uiteindelijk verlaten we met een officiele aangifte het politiebureau, een ervaring rijker.
Havenkade in Katakolo Cruiseschip in KatakoloDaarna rijden we door naar Katakolo waar we eerst langs de haven een terras opzoeken voor een kop koffie. Er ligt nu inderdaad een groot cruiseschip aangemeerd en het dorp is heel wat levendiger dan afgelopen zaterdag. Gidsen proberen klandizie te krijgen en de obers doen hun best toeristen op hun terras te krijgen.
Daarna lopen we weer naar de winkel met olijfhouten voorwerpen en die is nu wel geopend. Ik heb gisteravond eindelijk een antwoord op mijn mail gehad nadat ik ontdekte dat er iets mis was met het contactformulier op de website en ik een ander adres uit de code wist te halen. We hebben om 11 uur een afspraak met de vriendelijke eigenaar en ik leg uit wat ik (misschien) van plan ben. Hij belooft een prijslijst met groothandelsprijzen te mailen en wij gaan spulletjes uitzoeken waarvan ik denk dat er handel in zit.
Er is 1 probleem: hij kan alleen maar kleine voorwerpen leveren. Er staan dan wel zo'n 20 miljoen olijfbomen op de Peloponnesos maar er worden maar enkele tientallen per jaar gekapt dus er is veel te weinig hout voor grote stukken. Daarvoor moet ik op Kreta zijn, schijnt het. Mooi, nog een reisje in het verschiet.
Het museum van techniek, Katakolo De automatische bediendeDaarna gaan we het museum over Oud-Griekse technologie bezoeken waar levensgrote en schaalmodellen te zien zijn van allerlei vernuftige Griekse uitvindingen waaruit blijkt dat men technisch al best ver was. Jammer dat de Romeinen daar niet op door zijn gegaan na het verval van de Griekse beschaving en dat de donkere middeleeuwen ertussen kwamen, anders waren we nu technologisch al veel verder geweest.
Maar we zijn wel verrast door wat men toen al kon, zoals een echte robotbediende bouwen die wijn kon schenken wanneer je een beker op haar hand zette. Ze kon deze desgewenst zelfs verdunnen met water. Of hoe een wiskundige als Pythagoras zijn eigen theoretische bevindingen in de praktijk uitvoerde: zo heeft hij een de beker van rechtvaardigheid ontworpen die helemaal leeg loopt wanneer je hem te vol schenkt om te gulzige mensen een lesje te leren.
De techniek bij tempelbouw Model van een Griekse triremeOok wordt getoond hoe hydraulica werd gebruikt om de tempels te bouwen en triremen. Er is zelfs een geautomatiseerde poppenkast en ook zien we met welke magische trucjes tempeldeuren werden geopend of ineens rook van een altaar afkwam wanneer iemand een offerande gaf. In totaal zijn er zo'n 300 modellen te zien, de meeste gebaseerd op uitvindingen van Archimedes. Ik vind het razend interessant en zou er zo een hele dag kunnen verblijven. De grote uitvinder Leonardo da Vinci schijnt veel aan deze kennis te hebben gebruikt bij zijn schetsen van bijvoorbeeld de helikopter of mitrailleur waarvan we hier al voorlopers kunnen zien.
De 'Anaforische' klokDeze klok (de anaforische of aanduidende genoemd) geeft dankzij hydraulische principes het uur en de dag van het jaar weer maar er staan nog wel 25 andere klokken, zelfs een ingenieuze alarmklok van Aristoteles. Het meest ingewikkelde apparaat is de analoge computer van Antikythera (het origineel is in Athene) waarmee men allerlei ingewikkelde berekeningen over astronimische gebeurtenissen kon maken, maar ook bijvoorbeeld over de data van de Olympische spelen. Waarom heb ik daar nou geen foto van gemaakt? Volgens kenners is het vakmanschap pas weer geëvenaard in het begin van de 19e eeuw.
Ik kan nog hele verhalen houden over het museum maar dit is een reisverhaal, geen verhandeling over de technische vaardigheden van de oude Grieken, hoe indrukwekkend die ook zijn. Maar wel jammer dat er bijna 2000 jaar lang niets meer mee gedaan is. Je kunt een (onvolledige lijst van uitvindingen terugvinden op de Engelse wikipedia.
Uitzicht vanuit ons appartement, Zacharo Uitzicht vanuit ons appartement, ZacharoNa dit boeiende bezoek gaan we via Pyrgos, waar we alle gestolen onderdelen van de elektronische sigaret van Lies vervangen, terug naar Zacharo waar we nog even naar het strand gaan tot de lucht begint te betrekken. We kunnen nog een tijdje op het balkon zitten tot het onweer losbarst en de regen en de kou (brrr, het is maar 20 graden) ons naar binnen verdrijft. Met Theodore hebben we ondertussen afgesproken dat we hier nog 2 a 3 dagen terugkomen na ons bezoek aan Kefalonia.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven