Lies & Teije's reis website

In Koropi naar een olijfolieproducent en door naar Korinthe


Donderdag 21 juni, in Koropi naar een olijfolieproducent en door naar Korinthe

Vandaag hebben we alweer een afspraak, bij een olijfolie coöperatie in Koropi, vlakbij het vliegveld van Athene. Teije heeft een tijdje met ze gemaild omdat hij misschien een importbedrijf wil opzetten voor Griekse producten. Allemaal nog plannen in het beginstadium, maar deze afspraak is een goed begin. Het is even lastig het adres te vinden maar als we op het industrieterrein rondrijden komt ons een auto tegemoet. Het is George waarmee we gemaild hebben. Na een korte rondleiding door de fabriekshal en wat zakelijk gepraat gaan we met hem en een nicht naar een restaurant in de buurt waar we een paar uur zitten, zoals de Grieken dat vaker doen. Zelf zijn we meestal na een uurtje wel klaar.
Daarna worden we nog naar een kennis van hem meegenomen die wijnhandelaar en bottelaar is. Hij heeft een ingewikkeld probleem en vraagt of wij kunnen helpen. Het heeft iets te maken met retsina met bubbels die niet als retsina verkocht zou mogen worden. Wel van de EU maar niet van het Griekse ministerie. Maar tja, wij hebben geen verstand van al die regels en al helemaal niet van wijn.
Maar al met al is het een dag met een paar leuke ontmoetingen en gesprekken en misschien kan Teije er later iets mee.
Thessaloniki, uitzicht vanaf ons balkon Thessaloniki, uitzicht vanaf ons balkonHet is tegen de avond wanneer we in Korinthe aankomen waar we voor 1 nacht een hotel in de stad hebben geboekt. Het is een wat verlopen hotel aan een druk kruispunt en vanaf ons kleine balkonnetje hebben we goed uitzicht op alles wat er op straat gebeurt. Vooral de 'periptero' (kiosk) tegenover ons is erg leuk om te volgen. Die blijft de hele nacht open en het is een komen en gaan van mensen. Soms wandelaars maar meestal jongens en meisjes op brommers die een ijsje komen halen of mensen die de auto midden op de weg laten staan en dan een krantje of sigaretten ophalen.
De bergen tegenover Thessaloniki Avondschemering in ThessalonikiWij wandelen nog even door de stad en naar de haven. Het huidige Korinthe bestaat pas sinds 1858 en werd hier gebouwd nadat de eerdere stad door een zware aardbeving vernietigd werd. De oude stad lag op de plaats waar ook de oude Grieken al de stad Korinthe bewoonden, een plaats die ook in de bijbel voorkomt en waar al in 50 n.c. een christelijke gemeenschap woonde. Het nieuwe Korinthe werd 3 kilometer naar het noordoosten gebouwd.
Bij de haven van Thessaloniki De haven van ThessalonikiMaar veel geluk hadden de inwoners niet want in 1928 werd de stad alweer verwoest door een aardbeving en in 1933 was er ook nog eens een grote brand die een groot deel van de stad in as legde. Je kunt het je bijna niet voorstellen als we langs het rustige water zitten. Doordat de stad steeds weer opnieuw werd opgebouwd is het nu een moderne stad. Hoewel, met 30.000 inwoners is het meer een stadje maar wel levendig. De stad heeft veel industrie en een grote haven maar we zien maar weinig toeristen.
Schip in de haven van ThessalonikiNa een tijdje op het terras aan de haven gaan we terug naar ons hotel waar we een hele tijd naar het komen en gaan van mensen bij de kiosk tegenover ons kijken. Zulke kiosken zijn vaak een vierkant gebouwtje waar iemand in zit. Er is aan alle vier de zijden een raam waardoor je kunt betalen. En buitenom is vaak van alles neergezet: vriezers met ijs, rekken met kranten en tijdschriften, souvenirs, soms zelfs groente en fruit. Maar de meeste mensen lijken ijs of sigaretten te kopen.
Best leuk, een avond in een drukke stad, maar 1 nacht is voor mij wel genoeg. Morgen gaan we verder de Peloponnesos op, het grote schiereiland ten zuiden van het vasteland van Griekenland. Hoewel, de Peleponnesos zijn alleen maar met bruggen verbonden aan het vasteland. Kun je het dan toch een schiereiland noemen of is het dan eigenlijk een eiland? We hebben geen flauw idee.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven