Lies & Teije's reis website

Op bezoek bij Nederlandse kennissen in Amaliapolis


Woensdag 20 juni, op bezoek bij Nederlandse kennissen in Amaliapolis

Ezels op de weg? Vreemde wezens in de tuinVandaag hebben we een afspraak met Paulien en haar man Reinder die een huis in Amaliapolis hebben (Amaliastad). Paulien is een medestudent in ons Griekse conversatiegroepje in nederland en haar man is nu gepensioneerd maar heeft als professor archeologie in de buurt jarenlang opgravingen gedaan. Onderweg naar hen toe komen we eerst dit bewerkte verkeersbord tegen waarin een koe is veranderd in een ezel. Ook zien we ergens wat vreemde metalen beelden in een tuin.
We hebben afgesproken in Almyros en, na even zoeken, vinden we ze op het terras aan het grote plein in het centrum. We drinken koffie en gaan dan eerst naar een electronicazaak in de buurt voor een kabeltje voor mijn camera waar ik dat in mijn beste Grieks probeer uit te leggen. Maar tot mijn verbazing lacht de man me uit en laat zien dat op een andere plek dan waar ik keek een normale aansluiting zit, net als die van een mobiele telefoon. Dom! Maar tja, daar is de batterij nog niet mee opgeladen, dat moet vanavond dan maar.
Museum in Almyros Museum in AlmyrosVervolgens gaan we naar het lokale museum, ook al zo'n kleintje, dat gesloten is. Maar Reinder praat even met de bewaker en we mogen dan naar binnen waar hij uitlegt geeft over de tentoongestelde voorwerpen. Er is ook een klein kamertje met voorwerpen van hun opgraving en hij vertelt mooie verhalen over de vaak moeizame samenwerking met de Griekse autoriteiten. We blijven er een uurtje en dan gaan we naar de plek waar ze vroeger opgravingen hebben gedaan.
Oude stadsmuur in de buurt van Amaliapolis Oude stadsmuur in de buurt van AmaliapolisHet begon met een deel van een poort maar uiteindelijk ontdekten ze dat deze onderdeel was van een 5 kilometer lange muur die een stad omsloot, Nieuw Halos. Vanaf 1976 tot 2014 zijn er opgravingen geweest maar nu is het terrein grotendeels weer overwoekerd en om de poort staat een hek. Toch weten Reinder en Paulien heel levendig te vertellen over wat er allemaal gevonden is zodat we ons een realistisch beeld van de oude stad kunnen voorstellen. Ook zijn er natuurlijk mooie verhalen over een medewerker die zo een hand in een muurholte stak (nooit doen, er kunnen slangen of schorpioenen in zitten!) en zo een muntschat tevoorschijn haalt.
het zijn verhalen waar ik dol op ben en waar we nog een tijdje naar kunnen luisteren als we doorrijden naar Amaliapolis en wat gaan eten bij een restaurant. Daarna gaan we nog even mee naar hun huis dat buiten het stadje tussen de olijfgaarden ligt. Aan de ene kant zouden wij ook wel zoiets willen maar aan de andere kant reizen we graag naar verschillende plekken en met een huis in het buitenland ben je daar toch gauw tot beperkt of je moet het gaan verhuren.
Met Paulien gaan we nog even naar het lokale strandje waar het druk is en er liggen dikke kiezels op het strand. Wij zijn echt al erg verwend dat we daar last van hebben!
Aan het einde van de dag nemen we afscheid, we zien elkaar in Nederland wel weer. Een leuke dag, weer eens wat anders dan wanneer we alleen op pad zijn.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven