Lies & Teije's reis website

Via Volos naar Pteleos


Dinsdag 19 juni, via Volos naar Pteleos

Storm op komst Teije in Agios IoannisHet heeft de hele nacht gestormd en de onweer bleef precies boven ons hangen, wat een heftige nacht. We gaan hier vandaag weg en we moeten de bochtige, enge weggetjes naar Volos over, daar zie ik wel een beetje tegenop. Rond 9 uur houdt het onweer op maar het regent nog pijpenstelen. Tegen 10 besluiten we toch maar weg te gaan en door de stromende regen rennen we met onze in vuilniszakken gestopte spullen naar de auto. Daarna gaan we eerst in Agios Ioannis ontbijten, net als de afgelopen dagen. Maar dit keer zitten we binnen en als we klaar zijn, houdt het zomaar op te regenen. Er is in 1 nacht meer dan 25 millimeter regen gevallen, zoveel als er normaal in een maand valt.
Stormschade bij Xania Stormschade bij XaniaOp verschillende plekken zien we de schade die de storm heeft aangericht. Gelukkig was er weinig wind bij, anders waren er vast veel meer bomen omgevallen. Nu ligt er vooral veel grind en steenslag op de weg en af en toe een gaatje in een muur waar de stenen uitgevallen zijn. Op de heenweg waren de wegen nog schoon dus dit is echt van afgelopen nacht.
Volos Boven VolosAls we over de top van de Pilio heen zijn zien we Volos weer in de verte liggen en ik ben opgelucht dat het niet meer regent en we al zover zijn. We gaan op aanraden van Paulien, een medecursiste van Teije's Griekse conversatiegroep, waar we morgen een afspraak mee hebben, eerst in Anakasia, net voorbij Boven-Volos, op zoek naar het Kontos House of Theofilos Museum.
Hond op de weg, Boven VolosNet als op de heenweg liggen er in Boven-Volos weer heel wat honden op de weg en ze zijn niet van plan ook maar 1 stap opzij te doen voor onze auto. Voorzichtig manouvreren we eromheen maar als we een hondje zien met maar 3 poten vragen we ons af of ze ook wel eens overreden worden en zo een poot kwijt raken. We hebben in al die jaren maar 1x een dode hond gezien in Griekenland. Zwerfhonden zijn hier wel een probleem en vooral 's nachts hoor je ze buiten de dorpen veel lawaai maken, als je pech hebt in de buurt van je accommodatie.
Cheiron de centaur AnakasiaVolgens de navigatie zijn we bij het museum als we bij een beeld van Cheiron staan. Cheiron was een geleerde centaur in de Griekse mythologie, half mens, half paard en een beroemd genezer waar mooie verhalen over te vinden zijn. Helaas werd hij per ongeluk geraakt door een giftige pijl van Herakles en gaf zijn onsterfelijkheid op om van zijn hevige pijn af te komen. Er staat jammer genoeg geen uitleg bij waarom dit beeld hier staat. Maar het museum is elders en we vragen hoe we er kunnen komen.
Wandschildering, Kontos House of Theofilos Museum Kontos House of Theofilos Museum, AnakasiaHet huis is een beetje verstopt achterin het dorp en de bordjes erheen zijn niet allemaal even duidelijk (waarom verbaast me dat niet?). Maar uiteindelijk vinden we het en twee mannen zitten aan een tafeltje backgammon te spelen. Eentje doet het hek open en Teije heeft weer mazzel: ze spreken geen Engels dus hij kan weer oefenen. De man legt uit dat de normale bewaker weg is en hij even oppast. En nee, het kost niets en ja, we mogen overal fotograferen.
Het huis is bijzonder omdat de schilder Theofilos Chatzimichail het hele huis van binnen beschilderd heeft in het begin van de 20e eeuw. Alle wanden van het gerestaureerde pand zijn beschilderd met scenes uit de natuur of uit de Griekse geschiedenis met de opstand van 1821 tegen de Turken als een belangrijk onderdeel.
We lopen een tijdje rond en bewonderen de schilderijen die een fleurig-realistische stijl hebben en af en toe wijst onze begeleider ergens op of doet een deur open. We begrijpen dat de schilder hier onderdak vond als arme sloeber en toen de eigenaar van het huis, Yannis Kontos, ontdekte dat hij goed kon schilderen, hem vroeg wandschilderingen te maken. Dat is aardig gelukt en in 1965 heeft de regering het gebouw opgekocht om er een museum van te maken.
Daarna rijden we de bergen uit naar Volos en gaan op zoek naar het archeologisch museum.
Graf in het archeologische museum van Volos Opgegraven keuken uit DimitriadaHet is maar een klein museum maar erg mooi en duidelijk ingericht met veel informatie over de archeologische vindplaatsen in dit gebied, Thessalië. Vooral de reconstructies uit de prehistorie zijn erg indrukwekkend. We zien steeds vaker zulk soort musea in Griekenland waar je niet overdonderd wordt door een grote hoeveelheid voorwerpen maar alles juist beperkt is gehouden tot de mooiste en belangrijkste dingen met goede informatie. Zo wordt een museumbezoek toch leuker en leerzamer. Nu alleen nog hopen dat de suppoosten wat minder sjachrijnig worden, daar hebben ze hier wel een handje van.
Grieks Orthodoxe kerk in Volos Apostelkerk in VolosDaarna wandelen we nog wat langs de boulevard en gaan in de hitte op zoek naar een electronicazaak want we kunnen het oplaadkabeltje van onze camera niet vinden en de batterij is leeg. Het is de camera die ook de gps-coördinaten registreert. Gelukkig hebben we nog een camera bij ons maar het is zo handig als je achteraf kan zien waar we een foto hebben genomen. Onderweg zien we weer mooie gebouwen maar de meeste winkels zijn dicht, siësta tijd.
Monument voor verzetsstrijders, Volos Monument voor een Griekse patriot, Theodorus KolokotronisEr zijn twee grote parken vlak langs de kust en uiteraard zijn er weer veel monumenten te zien die de turbulente Griekse geschiedenis levend houden zoals het moderne monument voor verzetsstrijders bij de zee en een borstbeeld van Theodorus Kolokotronis die in de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Turken streed en nu als volksheld wordt beschouwd. Deze oorlog, bijna 2 eeuwen geleden, heeft nog steeds heel veel invloed. Misschien ook wel logisch want het was het begin van een zelfstandige Griekse staat die daarvoor nog nooit bestaan had, ook niet in de oudheid.
Volos is niet echt een bijzondere stad maar het is er prettig wandelen. Maar nu is het tijd voor een terrasje.
Bij het uitrijden van de stad komen we nog langs het oude theater en de resten van een oud paleis maar we hebben genoeg cultureels gedaan voor vandaag en rijden verder naar het zuiden, op weg naar ons hotel in Pteleos aan de kust. Er is een klein stukje strand en er loopt alleen een doodlopende weg tuissen ons hotel en het strand.
Even onze dochters pesten, Lies drinkt nooit bier Het Witte Strand, PteleosWe worden hartelijk ontvangen maar wanneer Teije in het Grieks begint te praten wordt hij compleet genegeerd en de man blijft in het Engels tegen mij praten. Hij probeert het daarna nog 2 keer maar steeds hetzelfde: helemaal geen reactie, ze doen net alsof ze niets gehoord hebben en beginnen weer tegen mij te praten. Nou, dan niet, er komen elders wel weer mogelijkheden. Zodra we onze spullen op de kamer hebben, gaan we weer naar buiten en nestelen ons op het terras langs het strand. Na het slechte weer van vannacht en vanochtend hadden we niet verwacht dat het nu alweer zo warm en prachtig zou zijn.
Het Witte Strand, Pteleos Agia Marina, de kust bij PteleosHet strand hier heet het Witte Strand, vast vanwege de witte kiezels. We lopen er langs, het is hooguit tweehonderd meter lang en er zijn maar weinig mensen te zien. Het is ook wel een uithoek waar we nu zitten maar zelf vinden we het wel prettig als het zo rustig is. Daarom gaan we ook altijd zoveel mogelijk voor het toeristenseizoen aan.
We hebben ook nog een mooi groot balkon waar we tot laat buiten kunnen zitten, heel wat beter dan gisteren.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven