Lies & Teije's reis website

Naar Angeloklastro op Korfoe


Vrijdag 26 juni, naar Angeloklastro op Korfoe

Ontbijten langs de zee, RodaNa de rustige dag van gisteren gaan we ons vandaag weer wat inspannen. Maar eerst naar het strand voor ons dagelijks ontbijt. Een Engelse mevrouw heeft een restaurant waar we voor € 2,50 kunnen ontbijten (op zijn Engels met gebakken eieren met spek en Teije scrambled eggs). En wat is er nou lekkerder dan ontbijten bij het strand in de zon? Het extra kopje cappucino is duurder dan het hele ontbijt. Drinken is overal in Griekenland relatief duur (ongeveer hetzelfde prijspeil als in Nederland) maar het eten juist goedkoop.
De baai van Agios Georgios De baai van Agios GeorgiosDoor bergachtig gebied rijden we naar Prinulas waarbij ik weer veel te veel ravijnen van veel te dichtbij zie. De bergen vind ik prachtig maar die dieptes mogen wel wat minder diep of anders wat verder van de weg vandaan. Vanaf deze hoogte hebben we wel een prachtig overzicht over de baai van Agios Georgios met een langgerekt zandstrand. Verwonderlijk is wel dat hier niet een echt dorp of stadje ligt, er zijn voornamelijk toeristenaccommodaties en voorzieningen als restaurants.
Olijfgaard bij KriniWe rijden nog niet naar de kust maar rijden door het binnenland verder naar het zuiden. Daarbij komen we heel wat olijfgaarden tegen waaronder netten zijn gelegd. Eerder hebben we ergens verteld dat de Grieken met stokken de olijven uit de bomen slaan maar het schijnt dat men dat op Korfoe niet doet maar gewoon wacht tot de olijven rijp van de takken afvallen, in de netten. Maar we hebben ook ergens gelezen dat rijpe olijven niet geschikt zijn om te eten of olie van te maken. Dat moeten we nog eens precies uitzoeken. Het is in ieder geval ten strengste verboden op Korfoe om olijfbomen te kappen, ze zouden zelfs niet gesnoeid mogen worden!
Angelokastro, Korfoe Klimmen naar AngelokastroIets voorbij het bergdorpje Krini met smalle straatjes zien we Angelokastro liggen, ons reisdoel voor vandaag. Het Engelenkasteel is een Byzantijns bouwwerk op de hoogste klif (305 meter) aan de westkust van het eiland. Samen met nog 2 kastelen vormde het de verdedigingslinie van Korfoe tegen invallen. Het kasteel is regelmatig aangevallen belegerd maar nooit veroverd en speelde mede een rol in het verslaan van de Turken.
Van afstand ziet het er indrukwekkend uit maar persoonlijk vind ik de trappen omhoog een veel indrukwekkender uitdaging.
Eindelijk boven, Angelokastro Uitzicht vanaf AngelokastroGelukkig hebben we een goede smoes om onderweg naar boven heel vaak te stoppen, namelijk om foto's van de omgeving en de vergezichten te maken. De eerste vermelding van het kasteel was in 1272, allang nadat het Byzantijnse rijk uiteen was gevallen na de verovering van Konstantinopel door de kruisvaarders. Van 1386 tot 1797 was het in handen van de Venetianen en tot het einde van de 16e eeuw was het zelfs de hoofdstad van het eiland.
In 1999 zijn er opgravingen gedaan waarbij voorwerpen zijn gevonden die erop duiden dat er al in de 5e tot 7e eeuw een Byzantijnse nederzetting was en in de buurt zijn meer resten van nederzettingen gevonden. De bewoners daarvan konden waarschijnlijk bij gevaar onderdak krijgen in de grote vesting.
Kerkje van de aartsengel Michaël op Angelokastro Angelokastro, KorfoeAls we eindelijk boven op de berg zijn zien we vooral rotsblokken en wat ruïnes te zien maar er staat ook nog een klein kerkje, gewijd aan de aartsengel Michaël. Vanaf de top hebben we uitzicht over een groot deel van Korfoe en bij helder weer zou je zelfs Kerkyra kunnen zien. Bij gevaar, bij voorbeeld als een vloot piraten kwam aanvaren, ontstak men een groot vuur waardoor de andere kastelen op het eiland gewaarschuwd werden en er versterkingen konden worden gestuurd.
Kijkje in de diepte, Kastelli Pfff, de klim naar het kasteel is achter de rugIk ben vooral blij dat het klimmen achter de rug is, dit was geen gemakkelijke tocht. Gelukkig is er een cafeetje waar we kunnen bijkomen. Maar 1 zo'n klim op een dag vind ik voldoende. Teije wil nog naar Palaiokastritsa (plaats van het oude kasteel) en ik ben bang dat we nog een kasteel moeten bezoeken maar het is een badplaats zo'n 10 kilometer van hier. Als er al een kasteel heeft gestaan dan is het nu weg. Er is wel een klooster, maar dat slaan we over. Sporen van de Griekse held Odysseus zijn niet te vinden; hij zou hier aan land zijn gespoeld en prinses Nausicaä van de Faiaken hebben ontmoet waardoor hij uiteindelijk naar huis kon terug keren.
Overwoekerde ruïne van de Dorische temple bij RodaDe rest van de middag zoeken we een strandje op waar we een paar uur kunnen zonnebaden en uitrusten en dan gaan wij ook terug naar huis, naar Roda waar we nog even de restanten van een Dorische tempel willen bekijken. Maar de tempel uit de 5e eeuw v.c. ligt er nogal overwoekerd bij. Toch staat er een bordje bij dat er tussen 2000 en 2006 bijna € 300.000 is uitgegeven aan herstel van deze plek en Romeinse baden iets verderop. Misschien hebben ze er onkruid-zaad voor gekocht? Want veel meer dan dat heeft het niet opgeleverd, misschien de loopplank tussen de begroeiing door.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven