Lies & Teije's reis website

Een laatste dagje op Lefkada en via Parga terug naar Korfoe


Home -> Europa -> Griekenland -> Reisverslag Griekenland -> 21 & 22 juni 2015

Zondag 21 juni, een laatste dagje op Lefkada en via Parga terug naar Korfoe

Molens in het noorden van Lefkada Molenruïne op LefkadaOp veel plekken die ooit onder de heerschappij van de Venetianen vielen, kun je windmolens vinden. Wel wat anders dan de Hollandse want ze lijken meer op witte, ronde torentjes en vaak missen ze de wieken. Dat waren ook geen brede wieken zoals wij die kennen maar spaken waar zeilen aan waren gehecht om de wind te vangen. De meeste werden gebouwd vanaf de 15e eeuw en voornamelijk gebruikt om tarwe te malen. Deze staan op de noordelijke landtong boven Lefkada stad.
Lagune in het noorden van Lefkada Lefkada  stadEr zijn een aantal landtongen die twee grote lagunes vormen aan de noord en noordwestkant van Lefkada waar veel vogels overwinteren maar die zijn nu even elders, er is maar weinig leven te bekennen. Eén van de landtongen is ook de toegangsweg tot het eiland waar een kleine brug het vasteland met het eiland verbindt. Dit stukje Lefkada is nogal vlak in vergelijking met de rest van het eiland.
We hebben nog niet veel tijd in de hoofdstad Lefkas (of Lefkada) doorgebracht maar erg groot is het niet en we wandelen er even doorheen.
Ijzeren beltoren, Lefkada stad Ijzeren beltoren, Lefkada stadHet is niet echt een bijzondere stad maar heeft wel een levendig toeristisch centrum met winkeltjes en terrasjes. Qua gebouwen zien we alleen een paar leuke kerkjes met losstaande ijzeren klokkentorens. Het schijnt dat men, vanwege de vele aardbevingen, de klokkentorens los van de kerk ging bouwen zodat deze niet instorten bij een aardbeving. Zo werd de stad in 1948 helemaal verwoest. Er woonden destijds ruim 30.000 inwoners, nu nog maar iets meer dan 10.000.
Het Agios Ioannis strand, LefkadaWe rijden wat rond door gebieden van het eiland waar we nog niet geweest zijn maar slaan daarbij het Faneromeni klooster over, daar hadden we achteraf gezien misschien toch even langs moeten rijden want het uitzicht schijnt vanaf daar erg mooi te zijn, evenals het klooster zelf. Vanuit Lefkada stad zit je al snel in de bergen en hier hebben we een fraai uitzicht over het noordelijke Agios Ioannis strand en één van de lagunes.
Op het Pefkoulia strand, Lefkada Terras in Agios NikitasMaar na een uurtje rondrijden hebben we niet veel zin meer en zoeken het strand op waar we een paar uur blijven. Dan nog even naar Agios Nikitas waar we al vaker waren om wat te eten en te drinken en dan zijn we redelijk op tijd terug bij ons appartement. Het was al met al een rustig dagje waarop we niet veel gedaan hebben. Vakantie dus!

Maandag 22 juni 2015, via Parga naar Korfoe

We nemen de volgende ochtend afscheid van onze huurbazen die ons hartelijk uitzwaaien en ons uitnodigen vooral nog eens terug te komen. En dat doen we ook, binnen tien minuten heeft Lies door dat ze iets vergeten is en we moeten alweer terug. Dat was sneller dan verwacht. Maar nu gaan we op weg naar Korfoe waar we het laatste deel van onze vakantie gaan doorbrengen, we hebben daar nog lang niet alles gezien.
Het strand in Parga Eilandje voor PargaWe nemen de kustweg naar het noorden en stoppen in het kleurrijke Parga, wat een van de leukste dorpjes in Epirus zou zijn, het noordwestelijke deel van het vasteland van Griekenland. Het ligt in een halve kom in een baai tegen een rotshelling gebouwd en het strand staat vol ligstoelen en parasols. De toeristen weten het plaatsje in ieder geval wel te vinden. Van bovenaf heb je een leuk uitzicht op het dorp.
Eilandje voor Parga De baai van PargaVoor de kust liggen wat grote rotsen en eilandjes waarvan eentje (Panagia) wat groter. Er staat een kerkje op en er loopt een pad tussen de bomen door omhoog. Kinderen zwemmen erheen om van de rotsen in zee te duiken. En ook al is het erg toeristisch, toch stoort het ons niet heel erg, er hangt een prettige sfeer in het dorp. Wanneer je van de boulevard langs de kust omhoog klimt, kom je in een wirwar van smalle steegjes met winkeltjes terecht.
Venetiaans kasteel van PargaNa een pauze in een taverne lopen we in de richting van het 16e eeuwse ruïnes van het Venetiaanse kasteel dat op het dorp neerkijkt. Ondanks de aanwezigheid van het kasteel op die strategische plek is het dorp meerdere malen belegerd en veroverd. Dit zorgt er ook voor dat je verschillende bouwstijlen in het dorp tegenkomt. Al met al een erg leuk plaatsje dat een bezoek zeker waard is.
Ferrryboten in IgoumenitsaMaar daarna rijden we naar Igoumenitsa waar we de boot naar Lefkimmi op Korfoe nemen. Een uur op de boot en daarna moeten we nog bijna 2 uur rijden naar Roda, helemaal in het noorden van Korfoe waar we 10 nachten gereserveerd hebben. Toen we aankwamen zaten we in het zuiden van het eiland, nu kunnen we wat gemakkelijker het noorden bekijken.
Het is even zoeken naar het appartementencomplex en als we het gevonden hebben, moeten we ook nog de jongen die namens de familie oppast, wakker maken. De kamer die we hebben is niet groot maar voldoet prima en we hebben een balkon die op de uitgedroogde tuin uitkijkt. Geen zeezicht dit keer, maar de zee zien we overdag vaak genoeg.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven