Lies & Teije's reis website

Naar Porto Katsiki en de Kaap van Lefkada


Zaterdag 20 juni, naar Porto Katsiki en de Kaap van Lefkada

De kust bij Porto Katsiki, Lefkada De kust bij Porto Katsiki, LefkadaOok vandaag weer allemaal blauwgekleurde foto's met veel zee en lucht. We gaan naar Porto Katsiki, misschien wel het bekendste strand van Lefkada. Ook hier weer een turquoise blauwe zee maar dit keer is de weg erheen een stuk beter en er zijn meer parkeerplaatsen (wel betaald). Porto Katsiki betekent 'haven van de geit' naar de geiten die hier vroeger op de rotsen langs het strand klauterden en de enigen waren die op het strand konden komen. Maar dat was in een tijd dat er nog maar weinig toeristen kwamen. Nu is het een bekend strand en 's zomers flink druk.
Vishandel bij Porto Katsiki, Lefkada?Als we de auto geparkeerd hebben en naar de trappen lopen die naar het strand leiden, zien we een Nederlandse viskraam op de parkeerplaats zijn. Vast een wagen die in Nederland afgeschreven was en nu dienst doet als snackbar in Griekenland. Er staat een Griek achter de toonbank en hij verkoopt frisdrank en wat snacks maar geen vis. Grappig om te zien.
Het strand van Porto Katsiki Het strand van Porto KatsikiWe hoeven maar 80 treden af te dalen naar het strand dat in een halve kom ligt met hoge rotsen als achterwand. Door de ligging ervan beschijnt de zon nog maar een klein deel van het strand en voor een rustig plekje komen wij dus in de schaduw terecht. Er liggen witte kiezels en dat verklaart ook de mooie kleur van het water in het reflecterende zonlicht. De zee wordt wel snel diep en de golven hebben aardig wat kracht. Het is trouwens helemaal niet zo druk als we verwacht hadden.
Een boot arriveert bij Porto Katsiki Een volle boot bij Porto Katsiki De boot vertrekt, Porto Katsiki Het strand van Porto Katsiki wordt overspoeld met toeristenMaar dan komt er vanuit de verte een boot aangevaren en al snel zien we dat het helemaal volgepakt zit met toeristen, misschien wel honderden. En ja hoor, even later is het strand een stuk voller en er komen nog meer boten aan. Het zijn excursies die je op 1 dag van strand naar strand brengen en ze blijven ongeveer een half uur op 1 plek liggen. Wat vooral erg jammer is dat uit de boxen van de boten keiharde muziek schalt waardoor voor ons de sfeer aardig verpest wordt.
Het strand van Porto Katsiki van bovenafNa een uurtje hebben wij het dan ook wel weer gezien, veel te toeristisch en het duurt nog heel lang voordat wij in de zon komen, daarvoor kun je het beste 's middags komen. Maar wel mooi om even op dit strand geweest te zijn, eentje die ook in allerlei mooiste-stranden-lijstjes voorkomt. Van bovenaf zijn er een paar plekken vanwaar je prachtige overzichtfoto's van het strand kan maken. Voor ons is het in ieder geval leuker om het te zien dan om er te zijn.
Vuurtoren Doukato op de kaap van Lefkada Kust bij de kaap van LefkadaJe kunt nog een stuk verder naar het zuidelijkste punt van Lefkada rijden tot aan Kaap Doukato, de Venetiaanse naam voor de kaap. Homerus had het al over de Lefkas Petri, de witte rots waaraan het eiland ook zijn naam dankt. De plaats waar in de klassieke oudheid een Apollo tempel stond, wordt nu ingenomen door een vuurtoren.
De kust torent hier 60 meter boven zee uit en volgens de legende was een sprong van de rotsen een goede remedie tegen liefdesverdriet. De godin Aphrodite was de eerste die het probeerde om te genezen van haar liefde voor Adonis. Aangezien zij een godin was, overleefde ze de val maar anderen waren uiteraard niet zo gelukkig maar wel genezen van welk verdriet dan ook.
Het schiereiland bij de kaap Doukato Zee bij de kaap van LefkadaOok mijn lievelingsdichteres, Sappho, is hier volgens een mythe aan haar einde gekomen. Volgens het ene verhaal sprong ze hier nadat ze was afgewezen door de veel jongere Phaon op wie ze verliefd was. Een andere versie is dat Sappho moest springen als straf voor overspel. Beide verhalen zijn vast niet waar want naar alle waarschijnlijkheid is Sappho op Lesbos gestorven, waar ze ook geboren was, helemaal aan de andere kant van Griekenland. Maar dankzij deze legendes heeft de plek ook de naam Kavos tis Kyras gekregen, de Kaap van de Dame.
Bloemen bij de kaap van LefkadaNu ik dit zo vertel, besef ik dat ik nog maar weinig historische dingen over het eiland geschreven heb, wat ik anders altijd graag doe. Zo zou Lefkada ook het eiland kunnen zijn waar Odysseus (een andere oud-Griekse held van mij) koning was en niet Ithaca dat iets verder naar het zuiden ligt. Maar dat is weer een heel ander verhaal.
Homerus beschreef dat het passeren van de kaap voor schepen een verschrikking was maar vanaf het land is het uitzicht op zee prachtig en uiterst geschikt om foto's maken.
Strand in de buurt van Kalamitsi de kust bij Kalamitsi, LefkadaAls we naar het noorden terug rijden zoeken we in de buurt van Kalamitsi een strand op waar we al eerder waren. Daar genieten we van de rust, er is vrijwel geen mens te zien, heel wat prettiger toeven dan op het strand van Porto Katsiki. Ook hier is de zee erg ruw en en gewoon zwemmen is bijna niet te doen, het is meer een vechten tegen de golven. Gelukkig heb ik ook een paar mooie boeken bij mij.
Aan het einde van de middag rijden we nog even naar Lefkas-stad om wat te drinken en terug naar ons prettige balkon met uitzicht op de bloementuin die goed verzorgd wordt. Onze huisbaas begiet de bloemen en planten een paar keer per dag en komt iedere keer, als wij er tenminste zijn, even langs voor een praatje.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven