Lies & Teije's reis website

Egremni en andere stranden van Lefkas


Vrijdag 19 juni, Egremni en andere stranden van Lefkas

De westkust van Lefkada Op de rotsen voor Gialos strandDe donkere wolken zijn verdwenen, we worden wakker met een strakblauwe lucht. Vandaag maken we veel foto's met lucht, zee en strand en het was moeilijk kiezen welke we wel en niet op de site gebruiken. Het zijn van die foto's die een beetje cliché zijn voor Griekenland, maar ze vervelen ons in ieder geval nooit. Langs de westkust rijden we naar het Gialos strand, vanaf de hoofdweg alweer zo'n spannend weggetje vol scherpe bochten. Het is nog vroeg dus er komen nog geen tegenliggers van het strand terug.
Gialos strand aan de westkust van Lefkada Golven op het Gialos strandHet Gialos strand is een van de langste op Lefkas en grotendeels een zandstrand hoewel er ook veel keien liggen. Er zijn wel wat mensen maar voor ons is het rustig genoeg dus we halen onze zwemspullen uit de auto en zoeken een plekje. Op een klein gedeelte staan strandstoelen op het strand maar dat mijden we dus altijd, ik kan me niet voorstellen dat mensen het prettig vinden om daar vlak op elkaar te liggen. Maar gelukkig is niet iedereen zoals ik.
De zee bij het Gialos strand, LefkadaDe zee is wel wild en er staat een krachtige onderstroom. Op een bepaald moment wordt ik echt meegesleurd en moet Teije me letterlijk uit zee opvissen. Dan maar op het strand blijven liggen met mijn e-reader. Ik hoef ook nog niet zo nodig te zwemmen maar het water is wel lekker om af te koelen. En het is een mooi lang strand om langs het water te lopen en te zoeken naar schelpjes hoewel het me een beetje tegenvalt wat ik vind: niet zoveel, eigenlijk vooral wat mooie afgeslepen steentjes maar heel weinig schelpen.
Het Egremni strand, Lefkada Het Egremni strand, LefkadaNa twee uur op het strand zijn we er wel weer even klaar mee en rijden verder. Wel om meer strandjes te zien maar dit keer niet om er te liggen. Een paar kilometer naar het zuiden ligt het Egrimni strand, het mooiste strand van Lekada en het staat in allerlei toplijsten van de mooiste stranden in Europa en zelfs de wereld. Van bovenaf ziet het er ook schitterend uit maar wat mij tegenhoudt zijn de 340 traptreden die vanaf de parkeerplaats naar beneden leiden.
In november 2015 vindt er een aardbeving plaats waardoor de trappen gedeeltelijk weggeslagen worden en tot in 2018 is het strand in ieder geval niet op die manier bereikbaar. We lezen (eind 2018) dat ook de weg naar het strand toe is afgesloten vanwege herstelwerkzaamheden.
De haven van Vasiliki, Lefkada De haven van Vasiliki, LefkadaAan de zuidkant van het eiland ligt het dorp Vasiliki aan het einde van een grote baai waar heel wat zeilboten varen en surfers hun kunsten vertonen. Het is een klein maar leuk dorpje dat om de haven heen is gebouwd. Ook vanaf hier gaan ferries naar dichtbijgelegen eilanden zoals Ithaca. Maar je kunt ook een boot nemen naar een van de stranden in de buurt. Wij zoeken een plekje in de schaduw om iets te eten en drinken.
Bloemen en nest in Vasiliki Onafgemaakt gebouw bij Fterno op LefkadaOnder de balken van de overkapping van het restaurant hangen bloemen en overal zien we nesten van zwaluwen en andere vogels die af en aan vliegen met bouwmaterialen.
In de buurt van Fterno zien we weer een van de vele onafgebouwde constructies. Het verschijnsel van huizen die nog niet helemaal af zijn zie je hier veel, want dan hoef je nog geen belasting voor je huis te betalen. Maar door de economische crisis zie je steeds vaker alleen maar skeletten van gebouwen staan, gewoon omdat het geld op is en de opdrachtgever failliet.
Bootjes in de Vlyho baai, Lefkada De kust bij Perigiali, LefkadaLangs de oostkust van het eiland rijden we weer terug en deze keer zien we dat de Vlyho baai bezaaid is met zeilbootjes. Het is een van de vele watersporten die je hier kunt beoefenen. We hebben het al vaker gezegd, wij zijn niet zo sportief en genieten liever van de uitzichten. En die krijgen we genoeg te zien op Lefkada.
De bergen van Lefkada in de wolkenWe maken vandaag meer dan 100 foto's en het was lastig kiezen. Het eiland is niet super groot (zo'n 35 bij 15 kilometer) maar we rijden heel wat wegen af, langs de kust en door de bergen en zitten al met al nog heel wat tijd in de auto. Hoewel, we moeten om de haverklap stoppen en uitstappen om weer wat moois op de foto te zetten.
's Avonds komt onze huisbaas alweer langs, dit keer met een fles wijn. Van mij hoeft dat niet, al dat gezorg, maar het is wel heel lief bedoeld natuurlijk.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven