Lies & Teije's reis website

De westkust van Lefkada


Woensdag 17 juni, de westkust van Lefkada

Teije op ons balkon in Lefkas Uitzicht vanaf ons appartement op LefkasWe beginnen de dag lekker rustig, zoals we dat de hele vakantie al doen. Teije heeft nog wel eens de neiging om een druk schema op te stellen vol bezienswaardigheden die we moeten bekijken, maar hij wordt ook wat rustiger (ouder?) en we ontbijten uitgebreid op ons balkon. Onze buurman (de eigenaar), die een beetje Engels kent, komt af en toe even langs voor een praatje. Het is een zorgzame man en hij wil er zeker van zijn dat alles goed is en we niets tekort komen. Als we nog een kop koffie drinken, komt de buurvrouw ons een zelfgemaakte cake brengen.
Strand aan de westkust van Lefkada Bootje voor de kust van LefkadaAls we op pad gaan, zijn we al snel bij de westkust en krijgen meteen een prachtig vergezicht over de zee en het strand voor ons. Lefkada is het meest bergachtige eiland aan de westkust van Griekenland en de kust is grillig, vol baaien waardoor de stranden in hele mooie settings liggen. Alle grotere stranden hebben een eigen naam en dit is het Pefkoulia strand dat er behoorlijk leeg uitziet. Een klein bootje dobbert voor de kust op het helderblauwe water. Aan de donkere plekken zie je waar de rotsen onder water liggen.
Palmbomen in de tuin, Lefkas Strandje in Agios Nikitas, LefkadaVooral aan de westkust loopt de doorgaande weg hoog boven de kust en is goed te rijden, maar de zijweggetjes naar de stranden zijn vaak smal en erg slecht. Agios Nikitas is het enige dorp aan deze kant van het eiland dat op zeeniveau ligt en het ziet eruit als een gezellig toeristendorpje. We stoppen even voor een wandeling door de straatjes met de vele winkeltjes en uiteraard zoeken we ook een terrasje op. Een wat bredere winkelstraat loopt naar het strandje bij het dorp maar de grotere, en mooiere, stranden liggen wat verder van het dorp, zoals het Mylos strand.
Paragliding bij Kathisma strand, Lefkada Kathisma strandSommige stranden zien er redelijk leeg uit, anderen zijn goed georganiseerd, dat wil zeggen dat restaurants en taveernes aan het water ligstoelen en tafeltjes hebben opgesteld. Maar dat het nog geen hoogseizoen is, zien we wel aan de hoeveelheden ligstoelen die nog ongebruikt aan de kant staan. Behalve zwemmen kun je hier meer sporten doen en paragliding is er een van, net als zeilen. Wij zijn niet zo sportief maar het is wel leuk om ernaar te kijken.
Kust van Lefkada vanuit Kalamitsa Kavalikefta strand, LefkadaNa Agios Nikitas gaat de doorgaande weg weer omhoog, meer het binnenland in. Kalamitsa is een dorpje op een helling tussen de groene dennenbomen en door de hoogte hebben we een wijds uitzicht over de kust. Er liggen meerdere stranden op een paar kilometer afstand maar ook deze wegen erheen zijn smal en vol haarspeldbochten om het hoogteverschil te overbruggen. Zo is de weg naar het Kavalikefta strand goed te doen wanneer er geen tegenliggers zijn, maar wij komen er meerdere tegen en dan is het een uitdaging om een passeerplek te vinden. Het is een prachtig strand maar wel erg druk.
Op het Kavalikefta strand, Lefkada Het Kavalikefta strand, LefkadaWij houden meer van rustige stranden en daar hebben we onderweg ook genoeg van gezien dus we rijden een stukje terug naar het noorden. Het strand is bezaaid met keien, van heel fijn grind tot dikke rotsen en we zoeken een dikke rots om te schuilen voor de harde wind. Gezandstraald worden door het grind is niet fijn! Hier brengen we een hele tijd door en duiken af en toe het water in om af te koelen want het is weer erg warm.
Na onze strandpauze zoeken we op de terugweg in Agios Nikitas een restaurant op om wat te eten en daarna brengen we nog een heerlijke avond op ons balkon door. We hebben nog maar een heel klein stukje van het eiland gezien, en volgens de reisgidsen wordt het nog beter. Ik ben benieuwd.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven