Lies & Teije's reis website

Een korte rit over Korfoe


Donderdag 11 juni, een korte rit over Korfoe

Villa Anneta in Vitalades Bij het strand van VitaladesHet is vanochtend wat nevelig maar warm genoeg om naar het strand te gaan. Even uitrusten van de lawaaierige nacht. We hebben een paar Russinnen als buren en die hebben de halve nacht op hun balkon aan de alcohol gezeten waarbij ze niet erg rustig waren. Het is een eenvoudig en goedkoop appartement en vooral dat laatste trekt veel Oost-Europeanen aan. Daar is niks mis mee, als ze maar wat rekening met anderen zouden houden en dat zijn deze 2 niet van plan. De afgelopen nachten was het niet anders ze kijken ons wat schaapachtig aan als we er iets van zeggen. No English...
Iets na de middag stappen we in de auto om weer iets van het eiland te zien maar zonder vaste plannen. We zien wel waar de wegen ons brengen. We hebben aan 1 week duidelijk lang niet genoeg tijd om het eiland te verkennen dus we besluiten minimaal de laatste week van onze vakantie hier terug te komen.
Een begraafplaats bij Kritika Een begraafplaats bij KritikaNiet ver van ons dorp zien we een begraafplaats waar we een kijkje nemen. Begraafplaatsen zeggen vaak veel over de levenden en hoe ze in het leven staan. Er is hier geen graf zonder kruis te bekennen en de graven zelf lijken goed onderhouden, in tegenstelling tot de rest van de begraafplaats, de afval ligt soms gewoon op de paden. Pas in 2006 besloot de regering dat mensen gecremeerd mogen worden maar tot nu toe is er nog steeds geen crematorium in het land (misschien in 2017 of 2018). Wil iemand gecremeerd worden dan moet dat in buurland Bulgarije.
De kerkhoven in Griekenland kampen voortdurend met ruimtegebrek, vooral in de steden. In Athene worden lichamen om de 3 jaar weer opgegraven om ruimte te maken voor anderen. De opgegraven resten worden opgeslagen in een knekelhuis maar dat schijnt niet echt respectvol of hygienisch te gebeuren en soms willen nabestaanden erbij zijn wat best traumatisch kan zijn als een lichaam nog niet helemaal ontbonden is. Zo'n 2% van de bevolking wil volgens onderzoek gecremeerd worden maar dat is dus vrijwel onmogelijk als je niet voldoende geld hebt. En het ruimtegebrek zal niet snel verdwijnen want crematie is alleen toegestaan wanneer je geloof dat toestaat, dat wil zeggen dat de 98% van de bevolking die officieel Grieks-Orthodox is, niet gecremeerd mag worden.
Kerk van de aartsengelen, Argirades Op een terrasje in PsarasWe rijden weer wat kriskras rond. De zuidkant van Korfoe is vrij heuvelachtig en de echte bergen bevinden zich in het noorden van het eiland. Via Argirades, waar de grote kerk van de aartsenegelen het dorp domineert, gaan we naar Psaras aan de noordwestkust, een klein dorp met maar iets meer dan 100 inwoners maar wel een aantal restaurants langs de zee. Het ziet er te aanlokkelijk uit dus we parkeren de auto om wat te drinken en lekker in de zon te zitten.
Een kleurige tuin in Psaras Uitzicht vanuit het bergdorp ChlomosWe komen door allerlei leuke Griekse dorpjes zoals Chlomos dat een echt bergdorp is, een smalle weg met haarspeldbochten brengt ons naar boven. Het is één van de oudste dorpen van het eiland en stamt uit de 13e eeuw. Het dorp is gebouwd rond het dorpsplein, waar we wat eten, en er staan nog veel Venetiaanse huizen die rood of oranje geschilderd zijn. De steegjes zijn hier af en toe wel heel smal.
Een heel smal straatje in Argyrades Een heel smal straatje in ArgyradesDatzelfde geldt ook voor Argirades, waar Teije ineens een zijstraatje induikt en al snel beseft dat hij niet meer terugkan als hij ook nog een trapje afrijdt. Hij luisterde naar de tomtom die aangaf dat dit de snelste route was. De auto past maar net in het straatje, de spiegels hebben nog geen 5 centimeter speling met de muren van de huizen. En nu maar hopen op geen tegenliggers! Maar ja, daar komt een brommer aan, maar wij kunnen echt geen kant op en mopperend gaat de brommer het hele stuk achteruit totdat wij kunnen afslaan. Pff, volgens mij had Teije toch wel wat zweet op zijn voorhoofd staan!
Aan het einde van de middag gaan we nog even naar het strand, want we hebben geen idee wanneer we daar weer de kans voor hebben.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven