Lies & Teije's reis website

Naar het Achilleion en vliegtuigen spotten op Korfoe


Maandag 08 juni, naar het Achilleion en vliegtuigen spotten op Korfoe

Rondkijken in Benitses De zee bij BenitsesVandaag gaan we naar Kerkyra oftewel Korfoe-stad, maar onderweg stoppen we eerst in Benitses, een stadje aan de oostkust van het eiland, omringd door groene bossen en olijfgaarden. Oorspronkelijk was het een vissersdorp maar met de opkomst van het toerisme is het uitgegroeid tot een van de populairste bestemmingen op Korfoe en de meeste mensen verdienen daar ook hun brood mee. Vandaag is het er nog rustig maar 's zomers moet het hier behoorlijk druk zijn.
Kleurige bloemen in Benitses De haven van BenitsesDoordat we vroeg in het jaar zijn, ontlopen we gelukkig de grote massa's toeristen maar er bloeien nu ook nog veel bloemen en struiken. Korfoe wordt wel het bloemeneiland van Griekenland genoemd en dat kun je overal om je heen zien. Prachtige struiken die volop in bloei staan waarbij rood en paars overheersen. Mei en juni zijn de beste maanden om het eiland in bloei te zien, vanaf juli wordt het gewoon te warm en raakt alles uitgebloeid.
Restanten van een Romeins badhuis Monument voor de gevallen helden van BenitsesWe volgen een bordje naar de Romeinse baden maar we komen uit bij een overwoekerde ruïne en een groot deel van het terrein, waar ook de resten van een Romeinse villa te zien zou zijn, is afgesloten door een roestig hek. Dit verschijnsel hadden we vorig jaar ook al opgemerkt, lang niet alle archeologische vindplaatsen worden goed onderhouden. De meeste oorlogsmonumenten echter wel. Op de grond voor dit monument is Oxi geschreven, het Griekse woord voor nee. Op 28 oktober 1940 zei een Griekse generaal Oxi tegen Mussolini op de vraag Italiaanse soldaten toegang te geven tot Griekenland en zo raakte Griekenland betrokken in de 2e wereldoorlog. Nog steeds is Oxi-dag een belangrijke feestdag.
Vlakbij Benitses ligt het Achilleion (of Achillion), beter bekend als het paleis van keizerin Sissi. Keizerin Elisabeth van Oostenrijk liet hier het paleis bouwen als tweede woning vanwege haar slechte gezondheid. Ze wijdde het paleis aan Achilles, één van de grootste helden uit de Ilias die een belangrijk aandeel had in de overwinning op Troje, vandaar de naam Achilleion. Nadat Sissi in 1898 vermoord werd, kocht de Duitse keizer Wilhelm II het en liet een gigantisch beeld van Achilles maken met het opschrift: Aan de grootste Griek van de grootste Duitser.
Het Achilleion op Korfoe Een selfie in het AchilleionHet paleis ligt op een heuvel bij het dorp Gastouri. Het is nu eigendom van het Grieks verkeersbureau en sinds 1983 een museum dat veel toeristen trekt. Het paleis is gebouwd door een Italiaanse architect in neoklassieke stijl en heeft 3 verdiepingen. Als we het gebouw binnen stappen worden we omringd door beelden en wandschilderingen, een bonte verzameling van kunstvoorwerpen. Er is bijna geen wand die niet op de een of andere manier gedecoreerd is.
Op de 1e en 2e verdieping zijn de kamers van keizerin Elisabeth en keizer Franz-Joseph ingericht met het originele meubilair en persoonlijke voorwerpen. Voor een grote spiegel kunnen we het niet laten even een selfie te maken.
Achilles sleurt Hector mee, Achilleion Beelden in het AchilleionHet meest indrukwekkend is echter de grote schildering van Achilles die de dode Hector achter zijn strijdwagen aansleept rond de muren van Troje. Het staat op de wand van de trappengalerij en is heel indrukwekkend, van welke kant je er ook tegenaan kijkt. Het hele gebouw is ruim opgezet, ik kan me goed voorstellen dat iemand hier graag wil wonen.
Op een balkon met een Ionische zuilengang staan de beelden van de 9 muzen en bustes van grote filosofen.
Achilles in het Achilleion De krijger AchillesHet paleis wordt omringd door een grote verzorgde tuin waar nog veel meer beelden staan waaronder die van de stervende Achilles. Omdat zijn moeder hem in de rivier van de onderwereld, de Styx, gedompeld had, was hij onkwetsbaar behalve bij zijn hiel waar zijn moeder hem had vastgehouden. Paris, de Trojaanse prins die de aanleidng vormde voor de hele oorlog, wist hem met behulp van de god Apollo in zijn hiel te raken met een pijl en stierf. En zo komen we aan het woord achilleshiel voor een zwakke of kwetsbare plek.
Pauzeren in het AchilleionOok al is het paleis een grote toeristische trekpleister, toch is het een bezoek zeker waard, al is het maar door de ligging.
Vanuit de paleistuin heb je een fantastisch uitzicht over een groot deel van Korfoe en de zee en we zoeken een plekje op het terras, net alsof je op een balkon aan de Middellandse Zee zit. We zitten vlak langs de aanvliegroute van de vele vliegtuigen die de toeristen naar het eiland brengen en regelmatig zien we er eentje langsvliegen op dezelfde hoogte als wij nu zitten. We weten al wat we straks gaan doen: vliegtuigen spotten.
Vliegtuigen spotten bij Korfoe airport Vliegtuigen spotten bij Korfoe airportIets ten zuiden van Kerkyra, bij Perama, leidt een betonnen dam naar de overkant van de lagune en in die lagune is het vliegveld gebouwd. We parkeren de auto niet al te ver weg en lopen de brug op die naar Kanoni gaat, het dorp dat vroeger de hoofdstad van Korfoe was. We zien om de paar minuten vliegtuigen langskomen en jee, wat vliegen ze laag! Eerst blijven we nog een beetje aan de kant, maar later lopen we steeds verder naar het midden. Ik haat vliegen maar vindt het fascinerend om te zien dat die zware machines in de lucht blijven hangen.
Vliegtuigen spotten bij Korfoe airport Vliegtuigen spotten bij Korfoe airportOp een bepaald moment zitten we recht onder vliegtuigen en het blijft spannend om zo'n metalen vogel aan te zien komen; eerst als een klein stipje in de verte maar al snel steeds groter wordend en het lijkt alsof het vliegtuig recht op jou af komt. Dan begint het lawaai aan te zwellen en raast het toestel boven je hoofd langs. Nog geen 200 meter verder raken de wielen de landingsbaan al. Ik kan er geen genoeg van krijgen en we maken heel wat foto's en filmpjes. Jammer genoeg is er erg veel lawaai van de wind op de filmpjes anders hadden we hier wel 1 kunnen plaatsen.
Vliegtuigen spotten bij Korfoe airport Vliegtuigen spotten bij Korfoe airportHet vliegveld is 1 van de kleinere vliegvelden van Europa en heeft maar 1 landingsbaan van 2,5 kilometer. Tegenwoordig komen er bijna een miljoen toeristen per jaar naar Korfoe, 5x zoveel als 10 jaar geleden. Ergens lezen we dat er in de lagune het wrak zou liggen van een neergestort vliegtuig maar dat wordt nergens bevestigd. Het schijnt wel eens gebeurd te zijn dat een vliegtuig niet snel genoeg kon afremmen en aan de andere kant door het hek schoot, de weg op.
We lopen wel 2 uur heen en weer over de dam, op zoek naar het beste plekje om foto's te maken voordat we verder gaan naar Kerkyra. Daar doen we eigenlijk niet meer dan wat rondlopen door de stad en langs de imposante burcht. Het is best warm en we zoeken al snel een terras op om wat meer over de stad te lezen. Het is nu bijna half 4 uur dus we besluiten morgen hier opnieuw terug te komen, we hadden ook niet verwacht zolang naar die vliegtuigen te zullen kijken.
De kust bij VitaladesWe rijden daarom terug naar Vitalades, 35 kilometer van hier maar meer dan een uur rijden, en gaan naar het strand waar maar een paar mensen zitten. We hebben wel geluk met dit plekje: weinig toeristen en een prettig zandstrand terwijl veel stranden op het eiland met grind zijn. Bij het restaurant eten we later wat en genieten van de ondergaande zon die het strand en de rosten prachtig kleurt. Het bevalt me wel, zo'n ontspannende vakantie.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven