Lies & Teije's reis website

Rondrijden over Korfoe


Zondag 07 juni, rondrijden over Korfoe

Ik heb tomatensalade besteldOok vandaag doen we het rustig aan, tenslotte hebben we alle tijd. Vorig jaar hebben we in een razend tempo de belangrijkste archeologische plekken op het vasteland van griekenland bezocht en nu willen we toch iets meer vakantie houden. Daarom gaan we 's ochtends naar het strand met onze strandmatjes en boeken en we vermaken ons er prima ook al is er iets meer bewolking. Daarna gaan we naar ons favoriete restaurant hier (er is maar 1 geopend) en ik ga eens gezond doen en bestel een tomatensalade. En wat krijg ik: een bord met alleen maar schijfjes tomaat. In Nederland verwacht je daar toch tenminste nog wat sla bij.
Bewolkt boven de westkust van Korfoe's Middags rijden we een stukje naar het noorden, om het Korission meer heen, waar veel vogels zitten, zang- en watervogels volgens onze gids. Er zijn echte duinen met prikkelende struiken, jeneverbessen volgens dezelfde gids. Het is het grootste meer op Korfoe dat is ontstaan door overstromingen. De Venetianen hadden moerassen aangelegd om zout te kunnen winnen en deze zijn door de overstromingen op een natuurlijke manier samengevoegd tot dit meer dat nu een natuurreservaat is.
We rijden een beetje doelloos rond, dat is ook wel eens leuk voor de verandering. Meestal heb ik een hele lijst klaar met alles wat ik graag wil zien tijdens een vakantie en ook nu heb ik wel een lijst maar op de een of andere manier heb ik toch wat minder haast. Alsof mijn leven er niet meer van afhangt of ik wel alles te zien krijg. Het zal de leeftijd wel zijn die toch mee begint te tellen. We laten ons leiden door de onbetrouwbare Griekse borden en rijden soms langs de kust, dan weer door de bergen, vandaag hoef ik nog niets van mijn lijst af te strepen.
De vuilnismannen staken Dode slang zonder kop op de wegVuilnisophaaldiensten aan huis zijn hier niet, overal staan containers waarin omringende bewoners hun vuilnis dumpen maar het is duidelijk dat die nodig geleegd moeten worden. Later lezen we op internet dat er (alweer) een staking is van vuilnismannen omndat de Griekse regering, tegen alle beloften in, tijdelijke krachten niet in vaste dienst wil nemen.
Iets verderop stopt een auto voor ons om een foto te nemen van iets op de grond. Wanneer wij erlangs rijden blijkt waarom: er ligt een dode slang op de weg, zonder kop. Voor ons ook wel bijzonder, zo vaak zie je niet een slang op de weg, dus ook wij maken een foto.
Er zijn een aantal slangensoorten op Korfoe en de meeste zijn niet giftig maar ook de zandadder komt hier voor en dat is de giftigste soort van Europa. Gelukkig gaan slangen meestal voor jou aan de kant en bijten ze alleen maar wanneer ze zich bedreigd voelen. Als ze jou van afstand horen aankomen, gaan ze er snel vandoor, dus gewoon niet zachtjes proberen te doen wanneer je van een pad afgaat. De slang die we hier zien lijkt het meest op een vierstreepslang die niet giftig is.
Netten in een olijfgaard Netten in een olijfgaardWe komen ook door diverse olijfboomgaarden waar we allemaal zwarte dingen op de grond zien liggen. Als we wat beter kijken, blijken het netten te zijn. Die worden in de winter, voor het oogstseizoen onder de bomen gerold zodat de olijven daarin vallen wanneer ze geoogst worden. Men wacht trouwens niet tot ze zo rijp zijn dat ze vanzelf vallen, dan schijnen ze te bitter te zijn voor consumptie of voor olijfolie. Ze worden met stokken uit de bomen geslagen en dan is het wel handig als ze opgevangen worden in de netten.
Kapelletje langs de weg Er brandt een kaarsjeLangs de wegen komen we ook regelmatig kleine kapelletjes tegen. We noemen ze zo, maar eigenlijk gaat het om een zogenaamde ikonostasie, een monument dat geplaatst wordt op een plek waar een verkeersongeluk heeft plaats gevonden en om de slachtoffers te herdenken of juist degene die geluk heeft gehad. Soms zijn ze nogal verwaarloosd maar vaak brandt er een kaarsje zoals hier en zijn er verse bloemen in gelegd. Heel praktisch ligt er ook vaak een aansteker om een kaars aan te steken, wat we ergens heel ontroerend vinden.
Al met al was het een ontspannende dag met wat tijd op het strand en een ritje door het binnenland van Korfoe. We hebben ons nu ook wat beter ingelezen over wat er verder allemaal te zien is en gaan morgen maar eens wat actiever worden.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven