Lies & Teije's reis website

Naar Tautavel en de Corbières (en naar de garage)


Home -> Europa -> Frankrijk -> Reisverslag Frankrijk -> 20 tot 22 juni 2006

Dinsdag 20 juni, naar Tautavel en de Corbières (en naar de garage)

Al een tijdje weten we dat de remblokjes van onze auto vrijwel af zijn en we gaan vanmorgen eerst naar een Peugeot garage in Narbonne. De lucht is grijs, dus aan het strand gaan liggen zit er vandaag alweer niet in. In de garage worden we vriendelijk geholpen, maar ze hebben het druk en we moeten aan het einde van de middag maar terugkomen. Dus gaan we eerst nog wat doen en rijden naar Tautavel, een route die we gisteren gedeeltelijk ook al hebben gereden. Bij Tautavel is de oudste mensachtige van Europa gevonden (la Caune de l'Arago), 450.000 jaar oud en uiteraard hoort daar een museum bij dat we graag willen zien. Het lag gisteren op de route, maar toen waren we laat en hadden geen tijd meer.
Onderweg worden we nog geflitst terwijl we helemaal niet te hard rijden, 85 in plaats van de toegestane 90 kilometer per uur. Op de andere weghelft zijn een paar motorrijders voertuigen aan het inhalen en zijn zij het die te hard rijden. Hopelijk denkt de flitspaal daar ook zo over, anders moeten we in ons beste Frans dat hele verhaal gaan uitleggen. En onze tomtom had ons al gewaarschuwd dat die flitspaal er aan kwam, dus wij zijn geheel onschuldig!
Onze timing is vandaag niet al te goed want het museum is tussen de middag gesloten. Gelukkig ligt er een restaurant vlakbij en het hele dorp schijnt hier te lunchen, zo druk is het met Fransen. Wij willen graag alleen een soepje eten, zoals we zo graag doen als we op vakantie zijn, maar er zijn alleen uitgebreide maaltijden te krijgen. De Franse keuken is wat dat betreft niet aan ons besteed, we willen alleen een soepje met wat stokbrood! Lijkt ons typisch Frans, maar we zijn nog maar weinig plekken tegengekomen waar de Fransen dat zelf ook vinden. Een hele maaltijd eromheen schijnt erbij te horen.
Prehistorisch museum, Tautavel Prehistorisch museum, TautavelAls het museum opengaat krijgen we een audiogids mee die ook in het Nederlands uitvoerig verteld over alle objecten die ten toon worden gesteld. Het meest tot de verbeelding spreken toch de reconstructies van de leefomstandigheden van de mensen door de vele duizenden jaren heen. Hoewel, Teije kan zijn ogen niet afhouden van al die stenen die ooit, lang geleden, bewerkt zijn door menselijke handen om het leven wat aangenamer te maken. Wat wil hij nou, typen op de computer of stenen vuistbijlen maken?
Prehistorisch museum, Tautavel Prehistorisch museum, TautavelIn het museum wordt veel verteld over de technieken die worden gebruikt in de archeologie, er zijn heel veel prehistorische vondsten te zien en er wordt een beeld geschetst hoe men in de prehistorie wist te overleven in dit gebied. Uiteindelijk werd het niet deze tak van de mensheid zijn die zou overleven, tegenwoordig denkt men dat de huidige mensheid afstamt van een voorouder die pas 80 tot 60.000 jaar geleden Afrika verliet.
Kasteel van Aguilar Vlakte in CorbièresOp de terugweg komen we weer langs het kasteel van Aguilar en rijden door de noordelijke vlakten van Corbières terug naar Narbonne. We gaan nog langs bij de Abbaye de Fontfroide, wat een bijzonder mooie abdij moet zijn, maar we zijn al te laat voor de laatste rondleiding en we krijgen de gebouwen nergens te zien, ze zijn verborgen in een vallei.
Terug bij de garage moeten we een tijd wachten en dan blijkt dat de rechter remklauw ook helemaal vast zit en de remschijven zodanig beschadigd zijn dat de garage alleen maar nieuwe remblokjes wil plaatsen als de schijven ook vervangen worden. Tja, wat doe je dan... ze zien er inderdaad niet al te best uit, tenminste aan één kant. Het moet dan maar, en een nieuwe remklauw voor € 70 lijkt ons een koopje, dat kost in Nederland al gauw het dubbele. Maar het moet wel eerst besteld worden en donderdagmiddag moeten we maar weer terugkomen. Er wordt speciaal iemand bijgehaald die het hele verhaal ook nog eens in het Engels voor ons vertaald. Voor € 285 moeten we dan weer helemaal op orde zijn met onze auto, wat wel prettig is als we straks ook nog een stukje Alpen willen doen.
Dorpsplein in GruissanIn Gruissan maken we nog een stop om het dorpje wat beter te bekijken en het is een erg aardig plaatsje, als je tenminste in het oude gedeelte blijft. Meer naar het noorden bevinden zich de attractie- en vakantieparken en plekken die alleen voor badgasten interessant zijn.
In de loop van de avond klaart de lucht weer wat op en wordt het helder. Het is ook nog steeds warm, misschien dat we morgen wel weer een stranddag kunnen gaan houden. Veel strand hebben we nog steeds niet gezien terwijl we hier toch al een aantal dagen zijn. Dat hadden we toch anders gepland.

Woensdag 21 juni 2006, een dagje relaxen aan het strand van de Middellandse Zee

Eindelijk is het echt een mooie dag bij de kust en omdat we pas één keer eerder bij het strand zijn geweest deze vakantie en de verbrande huid weer een beetje tot rust is gekomen, gaan we vandaag weer lekker liggen bakken. Eerst even rustig ontbijten en dan op pad.
Binnenzee bij Narbonne-plage Aan het strand, Narbonne-plageHet is nu een doordeweekse dag en veel rustiger dan afgelopen zondag, toen er veel Fransen met het hele gezin er op uit trokken om van het warme weer te genieten. Gisteren en eergisteren was het steeds erg grijs 's ochtends en niet echt lekker aangenaam weer, vandaag is het dat wel. We hebben ons leesvoer mee, drinken en wat te eten zodat we ons wel een paar uur kunnen vermaken.
Aan het strand, Narbonne-plage Zandkastelen bouwen, Narbonne-plageEn het is heerlijk om af en toe even de zee in te duiken om af te koelen en het zweet af te spoelen. Teije wordt wat rusteloos en begint een zandkasteel te bouwen, tenslotte moet iemand dat toch doen op het strand! Het project duurt uren, maar de zee rukt sneller op dan hij het kasteel kan verstevigen. En toch is het een leuke tijdsbesteding.
Na zo'n hele dag aan het strand zijn we bekaf als we weer bij de tent komen en we vragen ons af hoe dat toch komt. Is het de luiheid die zich gewoon in je nestelt of vraagt het opnemen van al die zonnestralen veel energie? Er zullen ongetwijfeld theorieën over zijn, maar we voelen ons nu even te lui om die te bedenken.
We lopen nog even naar het restaurant van de camping om daar een hapje te eten en wat te drinken, een koude jus d'orange en een ijskoud pilsje, heerlijk met dit weer. Alle drinken dat we zelf bij ons hebben is vandaag flink warm geworden en onze koelkast (een emmer met regelmatig ververst 'koud' water) doet het niet meer zo goed... Morgen gaan we nog eens zo'n vermoeiende relax-dag tegemoet!

Donderdag 22 juni 2006, nog een dagje strand en de auto gerepareerd

Lies in de Middellandse Zee De kustlijn bij NarbonneVanmiddag moeten we met de auto naar de garage, dus we hebben maar besloten vanochtend een laatste bezoek aan het strand te brengen. De lucht is alweer wat grijzig, maar vooral de wind is erg hard vanuit het binnenland aan het waaien. We worden gewoon gezandstraald als we eenmaal op het strand liggen en het wordt met de minuut erger. Echt alles zit onder het zand, onze ogen en oren zitten er vol mee en het doet gewoon pijn aan de huid. Na minder dan een uur gaan we dan ook naar de camping terug, dan maar gewoon rustig in de beschutting van de bomen zitten.
Rijstvelden bij NarbonneTeije gaat alleen naar Narbonne, zonde om op een industrieterrein met z'n tweeën te gaan zitten wachten tot de auto klaar is. Onderweg maakt hij nog wat foto's, zoals van dit rijstveld, dat we in deze streken niet verwachten. Er zijn hier veel inhammen aan de kust, maar dit moet wel zoet water zijn, want wij weten niet beter dan dat rijst alleen in zoet water groeit. Maar even zoeken op internet laat zien dat er wel experimenten zijn met het verbouwen van rijst in zout water, maar niets over deze streek in combinatie met rijst.
Bij de garage is het een kwestie van wachten en al snel blijkt dat de bestelde remklauw de verkeerde is. Jammer, want in Nederland kost die twee keer zoveel, hier was het € 75 inclusief montage geweest. Ze maken hem grondig in de olie helemaal schoon en zo kunnen we hopelijk weer een paar weken vooruit. Maar goed, we hebben weer nieuwe remschijven en -blokjes, dus we hoeven in de Alpen niet bang te zijn ineens van een berg af te glijden zonder remmen. Natuurlijk moeten we de eerste duizend kilometer wel rustig aan remmen, maar die 1000 kilometer hebben wij zo weer gehad met al onze toertochten tijdens de vakantie! De kosten zijn wel wat hoger dan eerst werd gezegd: € 290 armer rijden we weg bij de garage!
Sluis in het Canal du MidiOp de terugweg maak Teije toch nog even een foto van het Canal du Midi, waar we nu al een paar keer zijn langsgekomen. De Romeinen hadden al plannen om de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan te verbinden via een waterweg, maar pas in de 17e eeuw werd er echt werk van gemaakt. Het gedeelte bij Narbonne schijnt één van de latere verbindingsstukken te zijn geweest. Echt breed is het kanaal niet, maar je kunt er prachtige boottochten over maken, zelfs een eigen boot huren voor een paar dagen om een gedeelte van de rustige route te verkennen.
We rekenen alvast af bij de receptie, want morgen vertrekken we alweer, richting Franse Alpen. We moeten € 13 per nacht betalen voor een standplaats, auto en twee personen, inclusief electriciteit, dus niet echt duur. Daarna zoeken we nog even het restaurant op voor een drankje en dan weer naar de tent. En nu maar hopen dat het vannacht niet gaat regenen, want dat is de afgelopen dagen 's nachts vaak gebeurd. We willen natuurlijk het liefst wel met een droge tent op pad.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven