Lies & Teije's reis website

Ivalo - Noorwegen, door Noord-Finland


Je bent hier: Home -> Europa -> Finland -> Reisverslag Finland -> 24 juni

Finland, zomer 2002, Ivalo - Noorwegen, door Noord-Finland

KarhunpesäkiviDeze ochtend is het frisjes wanneer we op weg gaan. Halverwege de weg naar Inari komen we langs Karhunpesäkivi (vraag ons niet hoe je dat uitspreekt, we weten het echt niet. Volgens een kenner is het: 'kar-hoen-pè-sè-kie-wie'), Berensteen in het Nederlands. Na een klim van een paar honderd meter komen we bij een groot rotsblok. De buslading toeristen laten we maar even voorgaan.
Karhunpesäkivi KarhunpesäkiviIn het rotsblok is een grote holte waar vroeger offerceremoniën werden gehouden. Binnenin het hol is ruimte voor meerdere mensen. Uiteraard moeten we er even naar binnen, maar wel wanneer de grote groep weer weg is.
Samen-nederzettingOmdat we nog redelijk vroeg zijn, gaan we niet rechtstreeks naar Karasjok in Noorwegen, maar vervolgen eerst de E75 tot aan Utsjoki in Noord-Finland. Hier en daar komen we nog wat Samen-nederzettingen tegen.
Toeristen-SamenOok staan er af en toe nog wat toeristen-Samen langs de weg, maar veel bezoekers trekken ze niet. De meeste toeristen zijn allang richting Noorwegen afgeslagen en er rijdt vrijwel niemand over deze weg die door een steeds onherbergzamer gebied loopt. Langzamerhand verschijnen er ook steeds meer heuvels en zelfs echte bergen in ons blikveld.
Rivier in het noorden van FinlandHoezeer we ook van bossen houden, bossen in kombinatie met heuvels, bergen en stroompjes zoals hiernaast, spreken ons nog meer aan. Finland heeft zeker z'n bekoring hoewel de mentaliteit van de bevolking (tenminste, degenen die wij getroffen hebben) wat tegenviel. Toch hebben we ons hier zeker vermaakt.
Maar een paar weken na onze thuiskomst krijgen we het volgende mailtje van Bart Braafhart die al enkele jaren in Finland woont: Korte verwoording van mijn indruk na het lezen van jullie reisverslag: jullie zijn in het verkeerde deel van Finland geweest............... De oostkant is volgens hem veel mooier! We zullen dat zeker in onze gedachten houden wanneer we weer deze kant opgaan. Bart woont in Salla, in Oost-Finland, de plaats waar de bar met de langste naam ter wereld staat: ÄTERITSIPUTERITSIPUOLILAUTATSI BAARI, uitgesproken als è-te-rit-sie-poe-te-rit-sie-poe-o-lie-lau-tat-sie- baarie.
Het weer is nogal veranderlijk vandaag. Soms plenst het, dan weer schijnt de zon; het wisselt elkaar snel af, maar in de verte boven Noorwegen zien we weer mooie blauwe luchten verschijnen.Bij Utsjoki steken we een brug over de Tana over en daarmee ook de grens naar Noorwegen, het laatste land van onze Scandinavië-reis waar we ook het langst zullen blijven. Op naar de Noordkaap.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven