Lies & Teije's reis website

Van Jyvëskylë naar Oulo, nog meer bossen


Je bent hier: Home -> Europa -> Finland -> Reisverslag Finland -> 21 juni

Finland, zomer 2002, van Jyvëskylë naar Oulo, nog meer bossen

Het is niet koud vandaag, maar wel bewolkt en af en toe dreigt er regen uit de wolken te vallen. Gelukkig gebeurt dat niet wanneer we op weg zijn naar Vaala. Tenminste, we denken dat we daar heen moeten. Dankzij onze Nederlandse buren, die verteld hadden dat zij voor deze nacht een andere overnachtingsplek hebben, kijken wij ook maar weer eens naar onze route, en jawel, ook wij moeten naar een andere plek dan het oorspronkelijke reisschema. Het zou te maken hebben met de eerste nacht van het weekend van de midzomernacht, een groot feest in heel Scandinavië.En weer rijden we langs honderden meren waarvan we vrijwel niets te zien krijgen.
Kerkje  in ReisjärviIn Reisjärvi komen we dit kerkje nog tegen als bezienswaardigheid, maar de rest van de reis gaat vooral om het afleggen van de afstand naar de volgende slaapplek. Wanneer we een leuke lunchplek zoeken, moeten we echt ons best doen om via afgelegen zandpaden ergens bij de oever van een meer te komen. Finland begint ons, heel eerlijk gezegd, een beetje tegen te vallen. Wij hadden toch een wat ruigere natuur verwacht, maar de bossen staan er keurig en herbeplant bij en de wegen zijn lang en recht en van de meren zien we te weinig. Erg weinig afwisseling dus.
We zijn nu op weg naar Kalajoki, gelegen aan de Botnische Golf, en waar we kunnen nemen we binnenweggetjes. We genieten van de bossen en af en toe doen we ons best om een glimp van een meer op te vangen. Waarschijnlijk moet je langer in Finland verblijven en meer op 1 plek om iets mee te krijgen van de 100.000 meren die Finland beweert te hebben.Wanneer we de kamping bij Kalajoki naderen, blijkt het erg druk te zijn. Vanaf 4 uur staan we meer dan een uur in de file om de laatste kilometer naar de kamping te overbruggen. De wegen staan vol met drankzuchtige jongelui, kraampjes en dronken jongelui. Bij de ingang van de kamping wordt ons verteld dat we beter naar een andere slaapplek kunnen uitkijken en dat ze ons graag het geld teruggeven. Het feest zelf lijkt ons wel wat, maar dat er al zoveel dronken jongelui rondlopen om 4 uur is wat minder en we besluiten nog een eind door te rijden. We krijgen € 50 terug en gaan op zoek naar een andere plek.
Gelukkig is het nog vrij vroeg en we rijden door naar Kempele, ruim honderd kilometer naar het noorden, iets ten zuiden van Oulu. We treffen een motel dat precies € 50 kost, zodat we geen extra geld kwijt zijn. Maar nu hebben we wel een douche, water en een toilet in onze kamer! Wel missen we zo het feest van de middernachtzon, maar we treuren niet al te lang wanneer we heerlijk rustig in ons bed liggen zonder al te veel lawaai van buitenaf. Ook hebben we voor vrienden een aantal setjes Finse euro-munten weten te bemachtigen. Tenslotte weet de eigenares ons ook nog te vertellen dat Kalajoki een beruchte plaats is wat het midzomernachtfeest betreft, en dat er vrijwel ieder jaar wel een dode valt.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven