Lies & Teije's reis website

Informatie over Groot Britannië


Home -> Europa -> Groot Britannië - > Informatie Groot Britannië
Zoeken

Informatie over Groot Britannië

Feiten over Groot Britannië

De (nationale) vlag
Officiële naam Verenigd Koninkrijk van Groot Britannië en Noord Ierland, kortweg het Verenigd Koninkrijk. In het Engels is het officieel United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland en de korte vorm United Kingdom.
Noord-Ierland hoort dus wel bij het Verenigd Koninkrijk maar niet bij Groot-Brittanië
Oppervlakte 244.820 km², waarvan 3.230 km² water (6x zo groot als Nederland)
Aantal inwoners 60.8 miljoen (2011)
Bevolkingsdichtheid 251 mensen per km² maar de verdeling is nogal verschillend. Zo leven er in Engeland gemiddeld 377 per km² maar in Schotland zo'n 65 mensen per km².
Hoofdstad London (londen)
Munteenheid Pond; £ 1 = ca. € 1,08; € 1 is ca. £ 0,92 (2017). De waarde van de pond is al wel 50% hoger geweest (2002).
Wegennet Goed met 392.931 km. geasfalteerd wegdek; in het noorden zijn er redelijk veel eenbaanswegen (met passeerplekken)
Brandstofprijzen Zie de website van de ANWB
Code auto kentekenplaat GB
Telefoon landcode 44
Internet landcode .uk
Tijdsverschil GMT; 1 uur eerder dan in Nederland

Geografische gegevens

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit 2 delen, Noord-Ierland en Groot Britannië. Dat laatste bestaat echter weer uit 3 delen: Schotland, Wales en Engeland. Groot Britannië is één groot eiland met een aantal kleinere en Noord-Ierland maakt deel uit ven het Ierse eiland. Alleen Noord-Ierland grenst daadwerkelijk aan een ander land, namelijk Ierland. Groot-Brittannië kan grofweg worden verdeeld in Upland Britain met hoogvlakten en gebergten en in Lowland Britain met laagvlakten en open velden. Engeland wordt in het algemeen gedomineerd door laagland. Hoger gelegen gebieden zijn het Penninisch Gebergte (tot 640 meter), de Yorkshiremoerassen (tot 450 meter), het gebergte van Cumbria (tot 1000 meter) en Cornwall (tot 620 meter).
Meer informatie op Landenweb.

BevolkingNaar boven

Groot Britannië telde in juli 2005 ruim 60 miljoen inwoners, waarvan bijna 80% in Engeland woont (dat net meer dan 50% van de oppervlakte vormt), 9% in Schotland, 3% in Noord-Ierland en 5% in Wales. Londen is de dichtsbevolkte stad met in wijken als Chelsea en Kensington meer dan 13.000 mensen per km²
Klik op Landenweb voor meer informatie.

TalenNaar boven

Engels is de hoofdtaal van Groot Britannië maar ook het Welsh wordt erkend in Wales en Gaelic in Schotland.
Klik op Landenweb om meer over de talen in Groot Britannië te leren.

GeschiedenisNaar boven

Groot Britannië heeft veel overblijfselen uit het verleden, van prehistorische bouwwerken als Stonehenge tot goed bewaard gebleven middeleeuwse stadjes en honderden kastelen. Pas vanaf 1707 is Groot Britannië de eenheid waarvan Engeland, Wales en Schotland deel uitmaken. In 1801 kwam Ierland daarbij, maar in 1921 werd een deel van Ierland zelfstandig en bleef alleen Noord-Ierland over. De huidige naam stamt uit 1927. Groot Britannië is een een constitutionele monarchie met tegenwoordig (2005) koningin Elizabeth II als staatshoofd.
We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch weer bronnen van anderen moeten gebruiken die vaak op het internet staan). Hieronder noemen we enkele:
Landenweb: De geschiedenis van Groot Britannië vanaf de prehistorie tot 2001
Wikipedia: Artikelen over de geschiedenis van Engeland, Schotland, Wales, Ierland en het Verenigd Koningkrijk
Jaartallentabel: Jaartallentabel van de geschiedenis van Groot Britannië
Royal.gov.uk: Geschiedenis van het Britse koninklijke huis (Engelstalig)

KlimaatNaar boven

Engeland heeft een zeer maritiem klimaat door de ligging midden in de Noord-Atlantische Golfstroom en vooral door de sterk overheersende zuidwestelijke winden, die bijna voortdurend vochtige zeelucht aanvoeren. De winters zijn over het algemeen zacht en de zomers koel, met in beide periodes een vrij grote luchtvochtigheid. Door de Warme Golfstroom komen aan de westkust redelijk veel palmbomen voor, maar echt tropisch is het er niet te noemen. Wel valt in het westen veel meer regen dan aan de oostkust.
Meer informatie over het klimaat van Groot Britannië vind je op Landenweb.

Flora en faunaNaar boven

Van de vele wouden die het eiland ooit bedekten is niet veel meer over, maar door goed beheer al weer veel beter dan bijvoorbeeld 100 jaar geleden. De dierenwereld van Groot Britannië kent niet veel soorten. Er zijn veel gebieden met een beschermde status, van nationaal park tot natuurreservaat.
Op Landenweb vind je meer informatie over de flora en fauna van Groot Britannië.

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven