Lies & Teije's reis website

Via Haworth naar het westen


Je bent hier: Home -> Europa -> Groot Britannië -> Reisverslag Groot Britannië -> 31 augustus

Groot Britannië, zomer 2005, via Haworth naar het westen

De zon komt niet door de wolken maar het is al flink warm als we opstaan en wanneer we de tent afbreken, zweten we alsof het tropisch weer is: 25 graden maar heel erg vochtig. Vandaag gaan we richting Wales, maar eerst nog even naar Helmsley waar we de laatste zakjes van mijn favoriete snoepjes opkopen.
De kathedraal van RiponIn Ripon maken we onze eerste stop. We drinken koffie in de buurt van de strakke kathedraal. Vroeger stond er een klooster en we vernemen dat Willibrord, die in de 7e eeuw naar Nederland ging, hier vandaan komt. Ook rijden we nog even langs de kloosterruïne van Fountains Abbey, één van de imposantste van het land, zo wordt gezegd. Wij zijn natuurlijk tegendraads en maken er zelfs geen foto van...
Yorkshire Dales Yorkshire DalesDan gaan we weer verder door de binnenlanden en komen zo eigenlijk per ongeluk terecht in Brimham Rocks, een heidegebied met bijzondere rotsformaties. Onze thermometer geeft aan dat het 27 graden is, dus het is lekker om even rond te wandelen.
Brimham RocksHet gebied ligt iets ten oosten van Pateley Bridge en er zijn heel veel aparte rotsen te bewonderen. Door de wind en de regen zijn de rotsen uitgeslepen tot allerlei fantasierijke vormen en figuren. De meest opvallende rots is er één van 200 ton die op een klein punt balanceert.
Haworth HaworthMet veel omwegen rijden we vervolgens naar Haworth, waar de zussen Brontë hebben gewoond, bekende schrijfsters uit de 19e eeuw. Haworth is een charmant plaatsje met een steile keienweg in het oude centrum. De omgeving schijnt echter erg naargeestig te kunnen zijn en was een grote inspiratiebron voor het werk van de eigenzinnige schrijfsters.
HaworthNaast de kerk waar vader Brontë preekt met hun vader woonden ligt een vervallen kerkhofje dat zo gebruikt kan worden in een vampierfilm, de graven lijken al half omgewoeld. De pastorie waar het gezin leefde is nu het Brontë-museum.
Als we wegrijden trekt de lucht zich samen en in een paar minuten tijd is de hemel pikzwart. Een oorverdovend onweer barst los en door de stromende regen rijden we richting Lancashire. Dat wordt geen kamperen vannacht... In file rijden we langzaam verder, hooguit 30 kilometer per uur. De heftige storm gaat zeker een half uur door voordat het een normale regenbui wordt.
Hotel the golden lion, SettleWe zoeken een hotelletje in de buurt van Ingleton, want morgen willen we naar de Ingleborough Cave. Maar alles in de buurt is vol of te duur en uiteindelijk rijden we terug naar Settle waar we een klein kamertje vinden. Ach, meer hebben we niet nodig en het is wel even lekker om eens lekker te douchen na 3 dagen op de camping waar het allemaal toch wat gebrekkig was.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven