Lies & Teije's reis website

Door de North York Moors


Je bent hier: Home -> Europa -> Groot Britannië -> Reisverslag Groot Britannië -> 29 augustus

Groot Britannië, zomer 2005, door de North York Moors

Het is vandaag Bank Holiday, iedereen is nog vrij en dat zullen we weten ook: overal is het razend druk! De lucht is bewolkt, maar het voelt aangenaam. Via binnenwegen rijden we eerst naar Rievaulx abdij waarvan nog een indrukwekkende ruïne over is.
North York moors North York moorsEn daarna doorkruisen we het North York Moors nationale park. Een hooggelegen heidegebied van ruim 1400 km². De heide staat in bloei dus een prachtig paarse kleur bedekt vrijwel het hele landschap. Het gebied zou niet toeristisch zijn, maar vandaag blijkbaar even wel, zoveel mensen rijden er rond.
Hekken openenVeel wegen zijn er niet in het gebied, maar we rijden bijna alles af wat er wel is en zo moeten we af en toe zelf een hek opendoen om onze weg te kunnen vervolgen. Eerst denk je nog, een doodlopende weg, begint hier het erf van een boerderij? Maar dan zou er wel een bord bij staan... Het hek is waarschijnlijk gewoon een vervanger voor het veel gebruikelijker wildrooster dat het vee binnen een bepaald gebied moet houden.
North York moorsAf en toe wordt de lucht dreigend donker, maar zo snel als de wolken overkomen, gaan ze ook weer. Jammer genoeg is het ons niet gelukt daar een mooie foto van te maken. We vinden het deze reis sowieso erg moeilijk om mooie foto's te maken door de weersomstandigheden: de luchten zijn vaak te donker of te wit, de landschappen te groots. Nou ja, we zijn ook maar amateurs, maar het is zo leuk als je zo'n landschap goed kan weergeven.
PickeringWeer terug aan de zuidkant van het park nemen we pauze in Pickering, een stadje dat gebouwd is rond een kasteel. De zon schijnt weer volop en de terrasjes zitten vol. We lopen wat over de markt rond en bekijken het kasteel waarvan de 14e eeuwse ringmuur nog bijna helemaal overeind staat. Op de markt kopen we een prachtig elfenjurkje voor onze kleindochter. Ze zal nog een paar jaartjes moeten wachten tot ze het aankan, maar het is zo schattig dat we het niet kunnen laten hangen.
Whitby abdij WhitbyDan rijden we weer naar het noorden en komen uit bij de havenplaats Whitby waar een oude abdijruïne hoog op een klif boven de zee uittorent. Whitby zelf ligt veel lager en het is er ook erg druk. Waar komen al die toeristen toch vandaan? Moeten ze niet op weg naar huis omdat de vakantie bijna voorbij is?
Robin Hood’s BaaiRobin Hood's Bay (heeft niets te maken met de Robin Hood) is een dorpje (heel klein op de foto) waar in de 18e eeuw thee en sterke drank het land werd binnengesmokkeld. Tegenwoordig zal het eerder om sigaretten en shag gaan die nu onbetaalbaar zijn in Engeland.
Leuk huisjeWe hebben heel wat kilometers gemaakt vandaag en we trakteren onszelf op een 'lekkere' Engelse maaltijd in Helmsley. Dat wil zeggen: er zitten in ieder geval worteltjes en doperwten bij zoals bij vrijwel iedere maaltijd. Wij hebben niet zo'n goede band met de Engelse keuken... De huisjes, ja die zijn hier heel wat leuker, maar daar kunnen we niet van leven... Dus toch maar gewoon dat bord opeten.
De zon is nog net niet onder als we weer terugkomen op de camping. En het lijkt erop dat het morgen echt rustiger gaat worden: er zijn al wat caravans en tenten weg en anderen zijn bezig het vertrek voor te bereiden. Nu slaan we af en toe bezienswaardigheden over omdat het zo ontzettend druk is, maar hopelijk gaat dat dus veranderen als de vakantie hier echt voorbij is.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven