Lies & Teije's reis website

Naar het oosten, Yorkshire


Je bent hier: Home -> Europa -> Groot Britannië -> Reisverslag Groot Britannië -> 28 augustus

Groot Britannië, zomer 2005, naar het oosten, Yorkshire

Penninisch gebergteAls we vertrekken uit het Lake District is het nog somber en koud, maar zodra we Cumbria uit zijn en het Penninisch gebergte oversteken dat centraal door Engeland van noord naar zuid loopt, breekt de zon heel voorzichtig door. Ook de temperatuur loopt wel op, wat we wel lekker vinden, want warm was het de afgelopen dagen niet. In het oosten schijnt het beter weer te zijn en we willen Yorkshire graag zien, dus daar rijden we vandaag heen. We hebben vanochtend nog een omweg gemaakt omdat we een museum in Keswick wilden zien, maar het is er zo ontzettend druk, files tot ver buiten het stadje, dat we maar doorrijden. Maar zo is het eigenlijk overal zo druk in Engeland, waar we ook komen...
Af en toe maken we even een tussenstop, zoals in Penrith, het leuke Richmond en Thirsk waar we onder andere bij het James Herriot museum langskomen. En uiteraard zien we ook de nodige kathedralen, daar waren de Engelsen toch wel goed in: in ieder zichzelf respecterende plaats staat minstens 1 grote kathedraal. We zijn mooi op tijd in Helmsley ten noordoosten van York waar we naar de VVV gaan om daar eens te informeren naar een slaapplek. We hebben al wel door dat het overal razend druk is. Dat komt door Bank Holiday, wordt ons uitgelegd. Volgende week is de zomervakantie in Engeland voorbij maar de laatste maandag is het Summer Bank Holiday en iedereen schijnt er nog op uit te trekken. Een telefoonrondje langs wat campings geeft aan dat zelfs die bijna allemaal volzitten!
Camping HelmsleyGelukkig is er nog een kleine camping niet al te ver van Helmsley waar nog een plekje is voor onze kleine tent. Het weer is hier namelijk zo mooi dat kamperen prima te doen is. We rijden er snel heen, zetten de tent op en gaan terug naar Helmsley om wat rond te kijken en een hapje te eten. Eindelijk kunnen we weer in t-shirt rondlopen! Hoewel we niet voor het weer naar Engeland zijn gekomen, is het vakantiegevoel toch veel sterker als het zonnetje schijnt en we niet hoeven te verkleumen.
Helmsley HelmsleyHelmsley is een kleurrijk plaatsje in een mooie, natuurrijke omgeving. Er zijn vandaag races gehouden met allerlei aparte racewagens en in het centrum staan heel wat mensen de auto's te bewonderen. De restaurants en pubs zitten helemaal vol, maar we vinden nog ergens een plekje op een terras. Als we iets het centrum uitlopen, richting het kasteel, wordt het meteen een stuk rustiger.
HelmsleyOok hier domineert weer een kathedraal het dorp; van het kasteel is niet meer dan een ruïne over. Er is blijkbaar meer te doen geweest vandaag, want we zien overal mensen in middeleeuwse kostuums die de toch al overvolle restaurants en pubs opzoeken om het nog drukker te maken.
In een supermarktje kijkt Lies ook weer eens uit naar haar favoriete snoepjes, Sweetstars van Bonds of London. Jaren geleden waren ze in Schotland hier en daar wel te vinden, de afgelopen jaren bijna nergens meer. Ook het winkeltje in Beauly die ze vorig jaar nog had, verkoopt ze niet meer. Iedere winkel die we binnenstappen checken we toch weer even, tegen beter weten in en altijd zonder succes. Tot deze keer! Verborgen achter een pilaar ziet Lies ze ineens hangen! We nemen direkt maar 3 zakjes mee, hoewel er nog meer zijn. We weten nu in ieder geval dat ze nog bestaan en Lies is dolgelukkig!
Terug op de camping genieten we nog even van de laatste zonnestralen van de dag en daarna wordt het snel frisser. Maar gelukkig hebben we een warme tent en de plek hier kost £ 14 per nacht (€ 21), toch heel wat goedkoper dan een hotel.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven