Lies & Teije's reis website

Met een omweg naar IJmuiden


Je bent hier: Home -> Europa -> Groot Britannië -> Reisverslag Groot Britannië -> 20 augustus

Groot Britannië, zomer 2005, met een omweg naar IJmuiden

Drie maanden geleden zijn we nog op vakantie geweest, maar die maanden zijn erg druk en stressvol geweest, dus het is de hoogste tijd om weer op vakantie te gaan. We hebben dit jaar een lijstje opgesteld van plaatsen waar we allemaal nog heen willen, maar er kon maar 1 bestemming overblijven en dat is Groot Britannië geworden, hoewel Teije ook graag door Frankrijk had willen rondtrekken; dat bewaren we tot volgend jaar.
En aangezien Schotland ook tot de UK behoort, beginnen we daar om wat oude vrienden op te zoeken. Schotland heeft nou eenmaal ons hart gestolen, daar kunnen we ook niets aan doen. Ons reisplan brengt ons eerst naar het noorden: met de boot naar Newcastle, met de eigen auto naar Beauly in de Hooglanden en na een paar dagen weer naar het zuiden, naar Engeland en Wales.
Het Muiderslot KasteelpoortWe hoeven pas om half 5 in IJmuiden te zijn, maar we hebben niet zoveel zin om al te laat weg te gaan, we willen nu zo snel mogelijk op vakantie. Daarom rijden we al vroeg weg en maken af en toe een omweg: even naar het Muiderslot kijken in Muiden, bijvoorbeeld.
Dat kost meer moeite dan we eerst dachten, want op de parkeerplaats blijkt dat we niet met munten kunnen betalen; de dichtsbijzijnde muntautomaat staat een eind verderop. Daarheen gelopen, maar op die automaat staat hetzelfde en worden we verwezen naar een muntapparaat nog veel verder weg. Wat ze al niet verzinnen om je weg te krijgen! Dan maar even illegaal geparkeerd en snel een foto genomen.
Molen, Haarlem Gracht, HaarlemBij Haarlem duiken we de binnenstad nog even in, we hebben alle tijd. Het centrum is in feeststemming en het weer werkt ook goed mee. Wanneer we parkeren begint net de zon te schijnen en is het lekker warm aan het worden. Maar zodra we terug bij de auto zijn, begint het alweer te regenen.
We gooien de auto nog even vol met Hollands gas en benzine voor de haven want dat is meestal duurder in Engeland. Hoewel, we schrikken hier toch ook wel van de benzineprijs! We zijn blij dat we op gas rijden, dat scheelt toch, nu de olieprijs op de wereldmarkt in een paar maanden tijd bijna verdubbeld is.
De veerboot bij IJmuidenBij het veer in IJmuiden duurt het even voordat we eindelijk aan boord zijn maar dan begint de reis werkelijk: we verlaten Nederland. Ik houd wel niet zo van boten en zeker niet om erop te slapen, maar we zijn morgenvroeg wel dichtbij onze bestemming. Net als een vliegtuig: ik vind het niet leuk, maar het is wel heel erg handig!
De prijzen aan boord zijn nogal gestegen sinds we de laatste keer (2000) meegingen: € 5,20 voor een potje vieze koffie! De 3 euro voor een halve liter bier valt dan eigenlijk nog wel mee, maar daar hebben we zelf een paar van mee en Teije's glas lijkt maar niet leger te raken.
Wat ons het meeste verbaast op de boot zijn de mensen die zich gedragen alsof ze hun laatste avond beleven: in pak en/of glitterjurk met hoge hakken, waarmee je niet kan lopen op zo'n schommelend schip, dansen de mensen mee op (voor ons) de meest afschuwelijke muziek. We zullen hier wel te oud voor worden, denken we zo. Tja, we zitten liever een beetje rustig achteraf en kijken naar de mensen, altijd leuk om te doen, maar dit komt ons allemaal een beetje te kitscherig en nep over. We lachen er maar om en gaan op tijd naar bed.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven