Lies & Teije's reis website

Naar kasteel Neuschwanstein en Füssen


Home -> Europa -> Duitsland -> Reisverslag Duitsland -> 21 juli 2021

Woensdag 21 juli, naar kasteel Neuschwanstein en Füssen

Vandaag hebben we maar 1 doel: we willen het kasteel Neuschwanstein zien.Iedereen kent het wel, het sprookjesachtige kasteel dat je op zoveel legpuzzels ziet (de meeste van Ravensburger).
Het centrum van Füssen Het centrum van FüssenNa anderhalf uur rijden komen we door het het stadje Füssen dat er vanuit de auto wel aardig uitziet. Bij het ziekenhuis parkeren we om even het stadje in te lopen en koffie te drinken. We voelen ons vandaag niet superfit dus we gaan het lekker rustig aan doen. De plaats ligt op ruim 800 meter hoogte tussen de Ammergauer en Allgauer Alpen aan de rivier de Lech.
Kerk in Füssen Plaquette van de stad FüssenToen we eromheen reden zagen we al een kasteel of slot en een klooster en de huidige stad is ontstaan rond het 8e of 9e eeuwse klooster van de heilige Magnus die ook wel St. Mang of Magnoald werd genoemd, een kluizenaar die de eerste abt was. Hij werd heilig verklaard omdat zijn lichaam na zijn dood ongeschonden werd gevonden volgens wikipedia. Wij dachten dat je minstens een aantal wonderen moest hebben verricht om heilig verklaard te worden, maar gelukkig vinden we in het internetarchief talloze wonderen die aan hem worden toegeschreven. Hoewel, de verhalen kun je gerust met een korreltje zout nemen want chronologisch klopt er niet veel van.
Kasteel Neuschwanstein Kasteel NeuschwansteinNa een uurtje rijden we richting kasteel Neuschwanstein en het is duidelijkdat dit een belangrijke toeristische trekpleister is. Het kost 8 euro om te parkeren en toegang tot het kasteel en het terrein moet je allang van tevoren online hebben geregeld. Vanaf de plekken waar wij mogen komen, zie je alleen het topje van de achterkant van het kasteel dat in het echt veel groter is. Wanneer we hoger willen komen, kan dat alleen met een ticket.
Daarom hebben we een foto gekopieerd uit een promofilmpe van de website van het kasteel zelf. Op de vraag of we die mochten gebruiken hebben we geen antwoord gehad, maar mag het niet, dan zullen we die uiteraard weer verwijderen.
Volgens wikipedia komen hier zo'n 1,3 miljoen bezoekers per jaar en dat willen we best wel geloven aan de hoeveelheid auto's te zien. Het is een Europese topattractie.
Het slot werd in de 2e helft van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van koning Ludwig (Lodewijk) II van Beieren die later krankzinnig werd verklaard. Walt Disney kreeg hier de inspiratie voor zijn kasteel van Doornroosje in Disneyland Californië Meer informatie over het slot vind je op Wikipedia of de kasteelwebsite zelf.
Slot HohenschwangauOp een heuveltop tegenover Neuschwanstein zien we nog een kasteel liggen, Hohenschwangau. De vader van Ludwig II, Maximiliaan II kocht het in 1832 en liet het in neogotische stijl herbouwen. Het schijnt dat Ludwig hier vele zomers doorbracht en in zijn jeugd al tochten ondernam naar de andere heuvel waar toen een kasteelruïne stond en het idee kreeg die om te bouwen in de stijl van een middeleeuwse ridderburcht.
Posters van kasteel Neuschwanstein Posters van kasteel NeuschwansteinIn de souvenirswinkels zijn prachtige posters van het kasteel te koop en we kunnen het niet laten er eentje mee te nemen. Het is en blijft een sprookjesachtig kasteel waar het woord fotogeniek helemaal bij past. En we zijn niet de enigen die met een poster weer naar buiten komen.
Fontein in Füssen Het centrum van FüssenNa een tijdje te hebben rondgelopen op zoek naar betere plekken om toch iets meer van het kasteel te fotograferen, besluiten we terug naar Füssen te rijden. We vonden dat een alleraardigst stadje dat een langer bezoek verdient. Deze keer zoeken we een betaalde parkeerplaats iets dichter bij het centrum (bij het ziekenhuis mag je maar een half uur gratis staan) en wandelen het centrum in.
Restaurant inFüssen Etalage in FüssenFüssen ligt op een strategische plek voor de doorgang door de Alpen en de Romeinen hadden dat uiteraard al door en bouwden hier een fort, om de route naar het zuiden te verdedigen en om van hieruit het noorden te veroveren. Uiteindelijk werd Füssen steeds meer een handelsstad tot het tijdens de 30-jarige oorlog in de 17e eeuw verwoest werd. Tijdens de 2e wereldoorlog bleef het stadje vrijwel gespaard op een brug na die door de Duitse troepen zelf werd opgeblazen. Er zijn dan ook nog aardig wat historische gebouwen te zien in het centrum.
Beschilderde  stadsapotheek, Füssen Terrasje op de Brotmarkt in FüssenNa een uitgebreide wandeling is het voor ons tijd een restaurantje te zoeken. Het is nog steeds prachtig weer en de terrassen zitten aardig vol maar we weten toch nog een plekje te vinden. Jammer genoeg zit achter ons een man die continue aan het bellen is en geen enkele rekening houdt met anderen. Op luide toon belt hij zijn hele adreslijst af terwijl hij ondertussen biertje na biertje besteld. Iedereen kijkt hem aan maar dat helpt niet, misschien had ik er gewoon iets van moeten zeggen...
Hoge kasteel FüssenAls we aan het einde van de dag uit Füssen vertrekken, rijden we nog eenmaal om het stadje heen om het klooster en het kasteel te bekijken en nemen dan dezelfde weg terug die we vanochtend hierheen hebben gereden. We zijn zelf verbaasd dat we toch nog de hele dag onderweg geweest zijn terwijl we niet eens zoveel hebben gedaan voor ons gevoel. Maar toch wel weer een heel stuk gewandeld en we hebben eindelijk Neuschwanstein in het echt gezien terwijl we hier vroeger al vaak in de buurt waren.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven