Lies & Teije's reis website

Het kasteel van Bad Bentheim en een wandeling achter ons huisje


Je bent hier: Home -> Europa -> Duitsland -> Reisverslag Duitsland -> 26 april

Duitsland, voorjaar 2008, het kasteel van Bad Bentheim en een wandeling achter ons huisje

Pas om 10 voor 8 maakt Esmée ons wakker, hoewel dit de enige keer is in de hele vakantie dat we voor 8 uur opstaan. De lucht is grijs, maar het is niet al te koud. We doen het lekker rustig aan en vertrekken pas tegen de middag naar het stadje Bad Bentheim om het kasteel te bezoeken zoals we Esmée hebben beloofd.
Kasteel Bad Bentheim Kasteel Bad BentheimHet kasteel werd al in de 11 eeuw genoemd, maar wat je nu ziet is voornamelijk gebouwd of gerestaureerd vanaf de 19e eeuw. De zus van koningin Emma woonde hier en er zijn sindsdien nauwe betrekkingen geweest met het Nederlandse koningshuis, maar ook met andere monarchieën.
Esmée bij Kasteel Bad BentheimEsmée vindt het in ieder geval prachtig, vooral omdat ze in een 'prinsessenfase' zit waarbij ze zelf graag mooie jurken draagt. En ze weet ons precies te vertellen waar de prinses van dit kasteel allemaal geweest is. Ook fantaseert ze er al snel een heks of boze toverfee bij en voordat ik het weet trekt ze me over de steile muren vooruit, op de vlucht voor de boze heks (gespeeld door opa Teije, uiteraard). Maar als ze een stapel zand of grind tegenkomt is het tijd om te spelen en is de rest van het kasteel even iets minder interessant.
In het kasteel Bad Bentheim In het kasteel Bad BentheimOver de kantelen kunnen we een rondgang maken, maar ook binnen valt er van alles te zien en dat boeit haar vooral door de kleine details zoals een draakje onderaan de trapleuning en een bankje waar de prinses geheid op heeft gezeten. Maar het spannendste deel zijn wel de kale gevangeniscellen waar de prinses uiteraard gevangen heeft gezeten voordat ze werd bevrijd. En hoe is het mogelijk, Esmée vindt in een uitsparing een hele mooie oorbel. "Ik heb een schat gevonden, dit heeft de prinses verloren toen ze door de prins gered werd en moest vluchten!" Ze heeft het er nog dagen over en voor een meisje van nog geen 4 is het natuurlijk een fantastische vondst die precies past in haar prinsessenfantasie.
In het kasteel Bad BentheimDat we daarna de slaapkamer van de prinses bekijken doet niets af aan haar fantasie dat de prinses zowel hier woonde als er ook gevangen zat.Hier sliep ze natuurlijk voordat de boze heks kwam en ze gevangen werd gezet. En toen het sprookje goed afliep kreeg ze haar slaapkamer weer terug. IJzersterke logica, daar is geen speld tussen te krijgen. Wel vindt ze het verwarrend als er meer dan 1 prinses wordt afgebeeld op een schilderij en dan staat er ook nog en prinsje bij!
Al met al lopen we ruim 2½ uur rond in het kasteel, we hadden niet gedacht dat Esmée het zo lang leuk zou vinden. Zelf hebben we meer op haar reacties gelet dan op het kasteel zelf, want wij houden meer van wat oudere, middeleeuwse kastelen of ruïnes.
We doen nog even wat boodschappen en gaan daarna naar het huisje terug. De zon is ondertussen tevoorschijn gekomen en wij pakken een boek terwijl Esmée in het zand gaat spelen. Maar dan wil ze ineens klauteren en al snel staat ze op het hogergelegen pad achter ons huisje. Ze wil wandelen en wij ook wel, dus gaan we op zoek naar de rotsformaties en ravijnen die hier vlak achter moeten zijn op de Bentheimerberg.
Wandelen op de BentheimerbergAl snel klimmen we steile bospaadjes omhoog en af en toe moeten we uitkijken om niet uit te glijden. Wij zijn dol op bergen en voor Esmée zijn dit natuurlijk al bergen. Dat is precies waarom we haar hiermee hebben heengenomen. Nog niet te ver van huis en toch al bergen, echt een buitenlandse omgeving. Wanneer er kloven aan de kant van pad verschijnen pakt ze een van ons bij de hand en waarschuwt dat we voorzichtig moeten zijn bij de ravijnen!
Wandelen op de BentheimerbergOp vakantie zijn met een kind is ook een beetje kijken door de ogen van het kind. We zien nu dingen die we anders nooit zouden zien omdat Esmée ons erop opmerkzaam maakt. Een bloemetje hier, een beestje daar. En dan vindt ze dat het tijd is om even te rusten in de zon nadat ze een paar minuten als schildpad over de weg heeft gekropen. Zo lekker midden op de weg in het zonnetje.
Wandelen op de BentheimerbergAl snel komen we reusachtige rotspartijen tegen die je op zo'n bergje niet verwacht. Dat komt onder andere doordat delen van de berg als groeve werd gebruikt voor het Bentheimer goud, zandsteen. Het is bv. gebruikt voor het Paleis op de Dam in Amsterdam, en ook de sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York is ervan gemaakt. En natuurlijk het kasteel in Bad Bentheim zelf. Hoewel het een relatief klein gebied is maken we een prachtige wandeling en zijn we pas laat terug bij ons huisje.
In het zonnetje bij ons vakantiehuisTerwijl Esmée uitgebreid gaat douchen om het zand van zich af te weken maakt Teije een maaltijd klaar die helemaal opgaat, buitenlucht maakt hongerig. Daarna zitten we nog een tijdje buiten omdat het zulk heerlijk weer is. En volgens de voorspellingen wordt het morgen nog beter dus we kijken met ons drieën de folders eens door en beslissen dat we dan naar het dierenpark in Nordhorn gaan. Misschien is het wel de laatste mooie dag van de vakantie, volgens de weersvooruitzichten tenminste.
Ook vanavond liggen we al weer vroeg in bed na een paar uurtjes lezen. We hebben wel ontdekt dat de rolluiken voor alle ramen helemaal potdicht gemaakt kunnen worden, dus we hopen dat Esmée morgen ook weer uitslaapt.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven