Lies & Teije's reis website

Waarom worden de puzzels anders getoond?


Home -> Divers -> Nieuws en updates
Zoeken

Waarom worden de puzzels anders getoond?

2 september 2023
In enekel jaren tijd zijn we nu een paar keer van puzzelscript veranderd. Wij kunnen zelf niet zo'n script schrijven en zijn daarom afhankelijk van derden. Jigzone, onze eerste scriptleverancier, stopte met het aanbieden van ruimte om puzzels te uploaden en maakte geen gebruik van https, een beveiligde verbinding. Daarna hebben we een script gekocht waarmee we elke foto als puzzel konden tonen. Dat leek ideaal totdat de puzzels in veel browsers niet meer werkte en we geen idee hadden waarom (en de maker was met het script gestopt). We kregen daar veel email over en besloten een nieuwe aanbieder te zoeken. In eerste instantie hebben we nu alles bij jigsawplanet ondergebracht
NB: we mogen maximaal 100 puzzels per dag uploaden en we zijn nog niet klaar, Schotland, Griekenland en nog een paar steden moeten nog..

Dit nieuwe puzzelscript biedt voor- en nadelen en vooral over de nadelen hebben we al enkele mails gehad.

Voordelen

- Onderhoud en updates: jigsawplanet is een grote speler en wanneer hun puzzels problemen geven in browsers, zullen deze snel worden opgelost. Geen doorzichtige of verdwenen stukjes of helemaal geen puzzel;
- Aantal stukjes: standaard bieden we de puzzels met 108 stukjes aan, maar dit kun je zelf wijzigen, van 6 tot 1200 stukjes (NB: voor spelen op mobieltjes en tablets zullen we dit nog aanpassen tot mnder stukjes). In het kleine venster binnen de website zijn veel stukjes wat onoverzichtelijk, maar zo komen we bij het volgende voordeel:
- De puzzel kan fullscreen worden gespeeld. Helmaal rechtsonder zie je het volgende icoontje: . Wanneer je daarop klikt opent de puzzel zich op het volledige scherm.
- Je kunt een aantal dingen zelf instellen zoals het geluid uitzetten, stukjes ordenen, opnieuw schudden, enzovoorts. Zie de knoppen onderaan de puzzel. Wanneer je de puzzel in jigswplanet opent (en daar een account hebt), kun je deze ook delen;
- De tijd begint pas te lopen wanneer je het eerste stukje gaat verplaatsen (dat gaat vrij intuïtief met de muis, maar klik op de 3 puntjes boven elkaar (onderaan het scherm) en kies voor instellingen-help, dan krijg je alle mogelijkheden te zien). De tijd kun je ook pauzeren.

Nadelen

- De vorm van de stukjes. Het grootste nadeel volgens de mailtjes die we kregen. Jigsawplanet biedt een aantal verschillende vormen aan en die kunnen we ook gaan aanbieden op de site, maar er zitten geen 'ouderwetse' rechthoekige stukjes bij. De vorm die we nu hebben gekozen als standaard komt daar het dichtse bij.
Maar we denken eraan nog een andere aanbieder te zoeken die wel die vorm aanbiedt en onze puzzels daar ook te uploaden. Dat kost wat tijd en zal niet heel binnenkort gebeuren.
- We zijn weer afhankelijk van een aanbieder waar we ruimte verbruiken omdat onze puzzels dara gehost worden. Er lijkt nog geen maximumaan te zitten, maar met ruim 1800 puzzels en nog vele 100-en op komst, hopen we dat dat zo blijft.

Nog meer puzzels?

Ook de puzzels van onze kleindochter Esmee hebben we geupdate, op haar website staan nog eens 800 puzzels die je kan maken.


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven