Lies & Teije's reis website

Alles over Lies (wat ze kwijt wil)


Home -> Divers -> Lies
Zoeken

Alles over Lies (wat ze kwijt wil)

NB: deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in 2005 dus nogal gedateerd. Zodra we tijd hebben zal ik deze bijwerken!
Ons vaste plekje in Charly CabanaHoi allemaal,

ik ben dus Lies, zoals je waarschijnlijk al wel door had. Ik heb niet het idee dat ik veel over mezelf te vertellen heb, maar we krijgen er wel eens vraag naar, wanneer mensen de site bekijken.
Ondertussen is deze pagina al behoorlijk verouderd dus binnenkort zal die geupdate worden.
Tot 1998 was mijn leven nogal saai: werken en nog eens werken terwijl ik er graag op uit wou. De hoogtepunten uit dat hele stuk van m'n leven zijn vooral mijn 2 dochters, Therese en Jennifer. Ik wilde van jongs af aan al reizen, maar kreeg daar door omstandigheden nooit de kans toe. Sinds 1998 zijn Teije en ik bij elkaar en we wonen al een hele tijd samen in Groningen, dus eigenlijk in de Hooglanden van Nederland.
De laatste jaren ben ik voor mijn gevoel eindelijk begonnen echt te leven en gelukkig is Teije niet alleen een reisfanaat, maar hij heeft ook nog een tik overgehouden aan de tijd dat hij reisleider was en vindt het regelen van alles erg leuk. Om een heleboel vervelende praktische dingen hoef ik me dus niet druk te maken en gaan we vaak weg, ook al hebben we een prima huis met mooi uitzicht.
RoundstoneIk werk bij de receptie van een verzorgingstehuis in Groningen. Op zich is het werk wel leuk, maar leuker vind ik nog de tijd dat ik vrij ben. Dankzij onregelmatige diensten en compensatie-uren kunnen we gelukkig regelmatig een paar dagen of een weekje weg en 's zomers een paar weken.
Elisabeth and Jerry SpringerTitel van de Jerry Springershow: waar doen ze het van??? Ach, sommige mensen kopen nieuw meubilair en apparaten, wij sparen vooral voor onze vakanties en vinden materiële zaken wat minder belangrijk. Het meeste meubilair dat we hebben komt uit een kringloopzaak; nieuwe kleren? wat is dat? De foto hiernaast is genomen in Londen bij Madame Tussaud. Daarbij hoeft reizen ook lang niet altijd zo duur te zijn, maar dan moet je wel de tijd en mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld van last-minutes gebruik te kunnen maken. En gewoon kamperen scheelt ook een hoop.
Lies op het balkonNederland vind ik persoonlijk maar een saai land. Ok, er zijn best wel wat leuke plekjes en sommige stadjes zijn wel aardig, maar zodra je de grens over gaat wordt het landschap anders, alles is vaak wat natuurlijker (of rommeliger). Wat ik het meeste mis in Nederland zijn bergen. En woeste landschappen. En al die grappige mooie huisjes zoals ze in Nederland vanwege allerlei regels en de schoonheidskommissie nooit gebouwd mogen worden. En.... tja, zo kan ik nog wel even doorgaan.
Koud maar zonnig in VierlingsbeekNatuurlijk kreeg ik een hoop reacties (en vooral kritiek) op wat ik af en toe over Nederland zeg en daarom zijn we in ons eigen land ook wat vaker gaann rondreizen. En, ik moet toegeven, er zijn best mooie plekjes te zien en leuke dingen te doen, maar toch mis ik de bergen, weidse landschappen en wilde natuur. In Nederland is vrijwel alles gecultiveerd.
Een heerlijk Portugees ijsje De PalmeraieNog zoiets, het weer in Nederland... Ik word er niet depressief van, maar hoge temperaturen zoals in Portugal in 2001 en Marrakesh in 2003 (tot 40°C) vind ik wel heel erg lekker. Het Portugese ijs dat ik op de linkerfoto eet, is trouwens het lekkerste van de hele wereld!
Lie sop SchipholTegenwoordig drink ik op Schiphol rustig een bak koffie en op de luchthaven terug ook. Toch vind ik vliegen nog steeds niet leuk, vooral het stijgen en het landen. Toch is het een gemakkelijke manier om redelijk snel op een plaats in verweggistan te komen. Naar Cyprus was de eerste keer vliegen in 2001, maar ondertussen heb ik al meer dan 20 keer gevlogen (24x, okt. 2004) en zelfs een keer in een helikopter! Maar ik blijf het niet leuk vinden!
Waterval bij Glen Lui De Lealt kloofOok de hoogtevrees die ik had wordt steeds minder, hoewel ik nog steeds blij ben als er een hekje langs een ravijn staat. Rechts sta ik bij de Lealt Gorge op Skye en links boven een waterval in Glen Lui, beide in Schotland.
Loch ArkaigSchotland vind ik het wel het allerprettigste land dat ik tot nu toe heb gezien en ook erg mooi. Het is vooral de kombinatie van bergen, afwisselende landschappen, de cultuur en de mensen die ik zo fijn vind. In Schotland voel ik me helemaal thuis. We hebben al wel plekken gezien die wat natuurschoon of cultuur veel overweldigender waren, maar Schotland heeft precies de goede kombinatie van dat alles.
Het regent er wel vaak, dus we gaan niet voor het weer, hoewel we tot nog toe heel veel geluk hebben gehad. Alleen in maart 2004 hebben we eigenlijk redelijk wat regen gezien, de andere jaren vrijwel niets!
Skye op de achtergrond Warm in de zon, Glen AffricNa de eerste keer zijn we zo verliefd op Schotland geworden dat we tegenwoordig ieder jaar gaan, al is het maar voor een weekje. En iedere keer vinden we weer nieuwe, mooie plekken.
Glen DollMaar hoe mooi ik Schotland ook vind, de rest van de wereld wil ik ook nog zien. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren al heel veel gereisd en kunnen we altijd nog weer nagenieten van onze foto-albums, maar toch kijk ik iedere keer weer uit naar de volgende trip. Vorig jaar had Teije zelfs een reis gepland voor de kerst naar Londen terwijl we de dag erop naar Barcelona zouden gaan. Hij heeft niets verteld en ik zag het pas toen we terugkwamen op de site staan. Dat was pas een leuke verrassing!
Teije heeft vroeger heel veel gereisd (was ik best een beetje jaloers op) en dan zagen we weer een dokumentaire op de tv over één of ander land en dan vroeg hij 'en, ben ik daar al geweest?'. En nu kan ik dat ook al over heel veel plekken zeggen. Dat geeft een lekker gevoel, zoveel van de wereld gezien te hebben. En het is sowieso een leerzame ervaring. Je leert onder andere op een andere manier naar jezelf en je eigen cultuur te kijken. En ook om andere culturen beter te begrijpen en er respect voor te krijgen. En dat is iets wat de afgelopen jaren steeds meer schijnt te verdwijnen in onze zogenaamde beschaafde wereld. Wij snappen die haat en het geweld tussen mensen niet: iedereen wil toch gelukkig zijn? En dat zullen we toch echt samen moeten doen!
De Horustempel bij Edfu Lies met slangOude en nieuwe culturen, anders dan de onze: in Egypte en Marokko heb ik nu gezien hoe anders dan in Nederland mensen kunnen leven, maar gewoon medemens zijn. Uiteraard moet je je aanpassen wanneer je daar bent, maar door vriendelijk én jezelf te blijven, kom je het verst. Hoewel, die slangen om onze nek, daar hadden we zelf niet om gevraagd!
Lies tussen de palmenCyprus was al een beetje 'on-Europees' en we hadden hier en daar al wat arabische invloeden gezien (Spanje, Portugal, Hongarije) maar de trip naar Marrakesh in 2003 was mijn eerste echte bezoek aan een land buiten Europa.
Een puzzeltje Thee drinkenEn een paar maanden later gingen we naar Egypte, nog een droom van mij die is uitgekomen. Twee weken lang kennismaken met een oeroude en een moderne, maar toch heel andere, beschaving. Je weet gewoon niet wat je overkomt!
En om het maar even heel duidelijk te stellen: islamieten zijn prima mensen! De groeiende xenofobie (ok, moeilijk woord..., angst voor vreemdelingen) in Nederland slaat echt helemaal nergens op. Extremisten en fundamentalisten hebben we in de westerse wereld ook, maar de doorsnee Islamiet zal zeggen dat die niks met het geloof te maken hebben. Waarom maken we het elkaar toch zo moeilijk? Waarschijnlijk omdat we niet gelukkig met onszelf zijn is het gemakkelijker om een vijand te nemen om je op af te reageren.
Ok, tot zover de wijsheden, maar ik vind wel dat ik dat even moest zeggen!
Hackesche Markt, BerlijnNu weer even over mij, daar gaat deze bladzijde tenslotte over. Ik probeer zo veel mogelijk te genieten, wat ik tot een aantal jaren geleden door de omstandigheden absoluut niet kon. Thuis geniet ik wanneer ik vrij ben en op vakantie geniet ik meestal, zoals hier op een warme dag in september 2002, in Berlijn na een lange en vermoeiende wandeling.
Lies in Parc Güell Westport InnEn dat is het nadeel wanneer we een stedentrip doen, dat we zoveel lopen. Ik ben niet zo'n wandelaar, maar tja, ik wil wel alles zien. Af en toe ben ik dan ook erg blij als ik even kan zitten, of liggen wanneer we terug zijn in het hotel.
PicknickenAutorijden vind ik ook heerlijk tijdens de vakantie, dan zijn we meestal niet op stedentrip: je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en je komt gemakkelijk op plekken waar je anders misschien niet zo snel zou komen. Zo zitten we hier langs een verborgen meertje ergens in Zweden te picknicken.
Blokhut in JyväskyläDe reis naar Scandinavië in 2002 was sowieso geweldig: we waren met onze eigen auto maar hadden iedere nacht ergens anders een blokhut gereserveerd.
Finse poolcirkel De boot naar de VesterålenVia Zweden en Finland zijn we de poolcirkel overgereden en via de Noordkaap en Noorwegen weer terug. En Noorwegen is, wat natuur betreft, toch wel het allermooiste land dat ik tot nog toe gezien heb.
VikingschipTerwijl ik hier sta op een nagebouwd vikingschip kan ik me niet voorstellen dat de Vikingen hier weg wilden. Nou ja, wij hebben de luxe dat we van de natuur kunnen genieten, zij moesten er waarschijnlijk tegen strijden om zichzelf in leven te houden...
Weg 258 Dalsnibba bergtopWe willen hier zeker nog een keer terug komen, maar dat zeggen we steeds van zoveel plekken. We willen ook de rest van de wereld zien, maar we hebben vooral tijdgebrek. Maar tja, wanneer je geen werk hebt, heb je wel weer last van geldgebrek waardoor je helemaal nergens komt... We blijven hopen op de staatsloterij!
Op bezoek in Madurodam Giant’s CausewayDus ieder jaar proberen we weer wat nieuws te zien, of het nou Madurodam is (links) of een weekje Ierland in december (2002). Mmmm, Ierland was toch wel veel leuker...
Krimmler waterval Waterval bij LillafüredOnder een waterval in Oostenrijk of in Hongarije, het geeft waar dan ook een lekker gevoel, toch heel anders dan wanneer je door de bossen van bijvoorbeeld Drenthe wandelt.
Slowaaks paradijsOf glijdend de heuvel af in Slowakije, ik doe het tegenwoordig allemaal, en dat geeft een heerlijk gevoel van vrijheid. Reizen kan ik echt iedereen aanbevelen, het is zeker de moeite waard! Maar gewoon lekker thuis zijn vind ik ook niet erg, daar heb ik ook m'n hobbies wel.
Lezen en op internet surfen, dat doe ik graag. Teije maakt de website en ik zorg voor wat promotie, ons aanmelden bij zoekmachines en linkenruil en zo. Regelmatig komt het voor dat hij 's avonds in zijn kamer zit en ik in de mijne en dat we elkaar mailtjes sturen om te communiceren (nee, we hebben niet zo'n groot huis). En eerlijk gezegd is het in het buitenland beter met ons sociaal leven gesteld dan wanneer we in Nederland zijn.
Maar tegenwoordig heb ik er nog een hobby bij: mijn eigen website met leuke en handige links: www.liessmit.nl.
Op de radio, weg met BNNEen leuke bijkomstigheid van het reizen en de website is dat we heel veel nieuwe kontakten opdoen. Zo zijn we zelfs al een keer naar de BNN-studio in Hilversum geweest voor een interview op radio 1. En dat leverde nog meer respons van mensen op, helpen we jongelui met werkstukken en verschijnen er af en toe foto's van ons in reisboeken.
Coffee-Inn, NeuruppinMaar kontakt met onze buitenlandse vrienden (hier Annemarie uit Zermützel en ik) is toch wel het leukst. En behalve al bestaande vriendschappen hebben we ook een aantal hele leuke nieuwe opgedaan tijdens onze reizen.
Lies gaat pootjebaden Met ons drieën in de havenZo leerden we Joshko in Kroatië kennen en hij heeft zelfs al een keer bij ons in Nederland gelogeerd, een schat van een jongen. Links val ik trouwens bijna de Adriatische Zee in.
Tot ziens, Iain en CathyEn in Schotland hebben we deze twee vrienden gemaakt: Iain en Cathy, eigenaren van het Caledonian hotel in Beauly. Ieder jaar komen we weer bij hen terecht en we zijn stapeldol op ze, zulke leuke mensen. Zij zijn eigenlijk ook een beetje de aanleiding dat we deze website hebben gemaakt.
Vliegveld Hurghada, met onze nieuwe vriendenTwee andere nieuwe vriendinnen hebben we in januari 2004 in Egypte ontmoet, Susan en Astrid. Met al die 6 miljard mensen op aarde moeten er heel wat zijn waarmee je een goede band kunt hebben, je moet ze alleen even 'toevallig' ontmoeten, waar ter wereld dat ook is.
Dunalastair hotel Gate Lodge ArdverikieEn wij, wij genieten lekker door, soms zelfs als kasteelvrouwe en -heer, zoals in dit magnifieke hemelbed links en bij 'ons' kasteeltje in Schotland rechts, waar we een paar dagen geweest zijn.
Op 21 juli 2004 veranderde ons leven nogal doordat we grootouders werden van Esmée. We blijven doorreizen en soms gaat ze een weekje met ons op pad, we hebben zelfs haar eerste paspoort gekocht. Haar eerste bergen zag ze al toen ze 3 was en ondertussen is ze zelfs al op plekken geweest waar ik nog niet geweest ben!
Ze heeft zelfs haar eigen website waar we puzzels van haar door de jaren hebben geplaats, kijk maar eens op esmeeijkstra.nl.
Leren genieten van wat je doet, waar je ook maar bent, dat is volgens mij heel belangrijk in dit leven. Als je niet kunt genieten, wat dan? Wij blijven reizen zolang we kunnen omdat we daarvan eindeloos genieten, als afwisseling op ons normale Hollandse leven.
Eigenlijk vind ik dat ik nu al wel heel wat over mezelf verteld heb, meer dan de bedoeling was. Maar dat komt ook door al die foto's die we hebben uitgezocht bij dit verhaal. En nu weten jullie meer dan genoeg over mij. Kom, ga ergens anders op de site kijken. Al die andere foto's en reisverhalen en informatie zijn veel interessanter! Ik hoop dat jullie net zoveel plezier hebben aan de site als ik.

© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven