Lies & Teije's reis website

Safaripark Givskud, Århus


Je bent hier: Home -> Europa -> Denemarken -> Reisverslag Denemarken -> 08 juli

Denemarken, zomer 2002, safaripark Givskud, Århus

Teije heeft allemaal wilde plannen voor deze dag, zoals even een rondritje door heel Jutland, van noord naar zuid en van oost naar west, daarbij alle stadjes bekijkend, maar gelukkig heeft iemand hem het uit het hoofd weten te praten, dus we gaan er een lekkere, rustige dag van maken. De zon staat steeds op het punt door de dunne bewolking heen te breken, maar het lukt niet echt en de hele dag blijft het broeierig warm.
Safari park GivskudOns hoofddoel is het safaripark bij Givskud. Vanaf de kamping rijden we eerst naar Billund en voor Legoland langs, waar het al behoorlijk druk is voor 10 uur. En dan zitten we plots tussen de wilde dieren, zoals de mooie rode panda, of de kleine panda. De entreeprijs is 'maar' 100 kroon, dus € 14 per persoon, een hele opluchting na de duurte in Noorwegen!
Safari park Givskud Safari park GivskudEen gedeelte van het park kan als een 'echte' safaririt per auto worden gemaakt, maar ook zijn er uitgebreide wandelpaden waarbij de wat minder gevaarlijke dieren te zien zijn. Lies is dol op aapjes, dus bij de chimpansees, gorilla's en bavianen blijven we lang kijken naar onze genetische broeders.
Safari park Givskud Safari park GivskudHet gevaarlijkste dier, de mens, moet in de auto blijven zitten met de ramen dicht, om naar de leeuwen te mogen kijken. Alleen al uit het rijgedrag van de horden toeristen blijkt het agressieve karakter van de mens, terwijl deze leeuwin ongeïnteresseerd haar botje afkluift.
Runesteen van JellingOngemerkt zijn we nu al uren in het park dat zeker de moeite waard is voor z'n geld en voor het eerst eten we weer eens een warme maaltijd buiten de deur. Hier is het tenminste weer betaalbaar.
Van Givskud rijden we even langs Jelling om de beroemde runensteen te zien die daar in 980 door koning Harald Blauwtand is geplaatst. Ook zijn er twee grafheuvels van koning Gorm de Oude en koningin Thyra.
Lange websitenaamTenslotte rijden we nog even naar Århus, na Kopenhagen de grootste stad van Denemarken. We wandelen wat rond door het niet al te grote centrum, maar houden het al snel voor gezien.
ÅrhusBij een bankgebouw zien we dan dit bord met het langste webadres dat we ooit hebben gezien als domeinnaam: www.jomeredusamlerhososdestobilligerebliverdet.dk. We hebben de doorlink maar even weggehaald want vanaf 2004 werkt de link niet meer. Gek, misschien dat mensen het toch niet zo goed konden onthouden...
Op de terugweg naar de kamping rijden we via Himmelbjærget (hemelberg), de hoogste 'berg' in Denemarken met 147 meter. Rijdend naar het zuiden treffen we nog een verrassend steil heuvellandschap aan met veel kleine weggetjes die niet op onze kaart staan. Een heerlijk rustig dagje om de vakantie af te sluiten.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven