Lies & Teije's reis website

Informatie over Cyprus


Home -> Europa -> Cyprus - > Informatie Cyprus
Zoeken

Informatie over Cyprus

Feiten over Cyprus

De (nationale) vlag
Officiële naam Officiële naam: Kypriaki Dimokratia: Republiek Cyprus;
Het noordelijke Turkse deel noemt zichzelf Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (Turkse republiek van Noord-Cyprus)
Oppervlakte 9.250 vierkante km (3.355 km2 beslaat Turks Cypriotisch gebied)
Aantal inwoners 1,22 miljoen (2017)
Bevolkingsdichtheid 132 mensen per km²
Hoofdstad Nicosia (of Lefkosia)
Munteenheid De Euro sinds 2008 op het Griekse deel. Op Turks gebied: Turkse lira (TRL)
Wegennet De meeste wegen zijn goed maar in het binnenland moet je uitkijken voor gaten, stenen op de weg en gevaarlijke bermen. We hebben er 1 huurauto total-loss gereden.
Brandstofprijzen Zie de website van de ANWB
Code auto kentekenplaat CY
Telefoon landcode 357
Internet landcode .cy
Tijdsverschil GMT +2; 1 uur later dan in Nederland

Geografische gegevens

Cyprus ligt in het zuidoosten van Europa, ongeveer 70 km. ten zuiden van Turkije en maar 100 km ten westen van Syrië. Het vasteland vasteland van Griekenland ligt 770 kilometer naar het noordwesten en Egypte ligt 350 km. zuidelijker. Het land behoort geografisch meer tot Azië dan Europa maar door de geschiedenis en de economische en politieke ontwikkelingen is het een typisch Europees land. Van west (Kaap Arnauti) naar oost (Kaap Apostolos Andres) meet het land 225 kilometer, van noord naar zuid maximaal 97 kilometer. Na Sicilië en Sardinië is Cyprus het grootste eiland van de Middellandse Zee.
Het eiland kent 2 gebergten: in het noorden ligt het Kyreniagebergte met een maximale hoogte van ongeveer 1000 meter. Het gebergte onderwscheidt zich door kartelige randen en scherpe toppen.
Meer naar het zuidwesten ligt het Troödosgebergte met de Olympus (1953m.) die ook de hoogste top van het eiland is. Dit gebergte is veel glooiender dan het Kyreniagebergte. Tussen deze twee bergmassieven ligt de Mesaoria, een zeer vruchtbare vlakte. Langs de zuid- en oostkust vind je brede baaien en verschillende havenplaatsen zoals Famagusta, Paphos, Larnaka en Limassol. Grote rivieren heeft Cyprus niet, het zijn grotendeels bergbeken die in de zomer vaak droog staan.
Rond Cyprus liggen nog 9 eilanden die bij het land Cyprus horen.
De naam Cyprus komt van het Griekse woord kypros dat koper betekent, een metaalsoort waar de Cyprioten in de oudheid veel in handelden.

BevolkingNaar boven

Grieken (68%) en Turken (27%) vormen het grootste deel van de bevolking, daarnaast zijn nog een aantal minderheden zoals Armeniërs en Maronieten (een oosters katholieke kerk waarvan sommigen vanuit Libanon naar Cyprus vluchtten na de kruistochten).
De Cypriutische Turken wonen vrijwel allemaal in het noorden van Cyprus, het deel dat in 1974 door Turkije bezet werd en in 1985 tot een onafhankelijke republiek werd uitgeroepen. Turkije is het enige land dat de Turks Cyprus erkend.

TalenNaar boven

Grieks en Turks zijn de officiële talen op het eiland maar Engels wordt als handelstaal gebruikt. In het zuidelijke gedeelte van Cyprus wordt Nieuwgrieks gesproken maar het wijkt enigszins af van de taal zoals die in Griekenland wordt gebruikt. In het noordelijke (bezette) deel van Cyprus spreekt men Turks.
Door minderheden worden ook nog andere talen gebruikt zoals Arabisch en Russisch.

KlimaatNaar boven

Cyprus heeft een subtropisch klimaat - mediterraan en semi-droog (in het noordoostelijke deel van het eiland) - met zeer milde winters (aan de kust) en warme tot hete zomers. Sneeuw is alleen mogelijk in het Troödos-gebergte in het centrale deel van het eiland. Regen komt voornamelijk voor in de winter, waarbij de zomer over het algemeen droog is.
Cyprus heeft een van de warmste klimaten en warmste winters in het Middellandse Zeegebied van de Europese Unie. De gemiddelde jaartemperatuur aan de kust is rond de 24 graden overdag en 14 graden 's nachts. Over het algemeen duurt het warme temperatuurseizoen ongeveer acht maanden, van april, met gemiddelde temperaturen van 21-23 graden overdag en 11-13 graden 's nachts tot en met november, met gemiddelde temperaturen van 22-23 graden overdag en 12-14 graden' s nachts. In de resterende vier maanden van het jaar blijven de temperaturen mild, terwijl ze soms gedurende de dag boven de 20 graden uitkomen.

Flora en faunaNaar boven

Flora:
Met zijn ongeveer 1.800 soorten, ondersoorten en variëteiten van bloeiende planten, is Cyprus een buitengewoon interessante plaats voor natuurliefhebbers en heeft het alle attributen die het een botanistenparadijs maken. Omdat het een eiland is, is het voldoende geïsoleerd voor de ontwikkeling van inheemse soorten. Tegelijkertijd wordt het omringd door grote continenten en bevat het botanische elementen van de aangrenzende landmassa's. Meer dan 7% van de inheemse planten van het eiland, dat wil zeggen 140 verschillende soorten en ondersoorten, zijn inheems voor Cyprus. De belangrijkste soorten bosplanten zijn de Calabrische den (Pinus brutia) en de zwarte den (Pinus nigra subsp. Pallasiana) die te vinden zijn in het Troodos-gebergte. De Cyclamen (Cyclamen cyprium) is uitgeroepen tot de nationale plant van Cyprus, terwijl de Gouden eik (Quercus alnifolia) is uitgeroepen tot de nationale boom van Cyprus.

Fauna:
Momenteel leven er ongeveer 30 soorten zoogdieren op het eiland, waaronder 19 verschillende soorten vleermuizen, 20 reptiel soorten 3 amfibieën, 370 vogelsoorten, 250 vissoorten, verschillende sponzen, stekelhuidigen en ongeveer 6000 insectensoorten.
Het grootste wilde dier op het eiland is de Cyprus moufflon (Ovis orientalis ophion), een zeldzame soort wilde schapen die alleen op Cyprus te vinden is. Miljoenen vogels gebruiken Cyprus als tussenstop tijdens hun migratie van Europa naar Afrika en terug. De belangrijkste reden hiervoor is de aanwezigheid van twee wetlands op het eiland, namelijk de zoutmeren van Larnaka en Akrotiri. Van de talrijke wilde vogels van Cyprus zijn roofvogels de meest fascinerende en onder hen de Eleonora's valk (Falco eleonorae) en de Bonelli's adelaar (Aquila fasciata). Zeewezens van het eiland zijn zeehonden en schildpadden. Twee zeeschildpadden, de groene schildpad (Chelonia midas) en de onechte karetschildpad (Caretta caretta) broeden regelmatig op de zandstranden van het eiland en zijn beschermd.

EconomieNaar boven

Op internet is veel informatie over de economie van Cyprus te vinden, bijvoorbeeld op Landenweb en de Wikipedia.

ToerismeNaar boven

Cyprus is een van de meest bezochte toeristische bestemmingen in zuidoost Europa, mede dankzij het (meestal) goede weer.
Meer over het toerisme en bezienswaardigheden vind je op de website van Landenweb.

Het Grieks-Turkse conflict

Er valt veel te zeggen over het konflikt op Cyprus dat nu al enkele decennia duurt.
Maar sinds november 2001 gloorde er weer wat hoop, hoewel de situatie in eerste instantie leek te verslechteren toen er sprake was van eventuele aansluiting van Cyprus bij de Europese Unie. Turkije dreigde met ingrijpen wanneer het zover zou komen. Nu leek er echter een doorbraak te zijn, op in ieder geval een kans daarop. De president van het griekse deel, Clerides, had begin december een ontmoeting in het Turkse deel met zijn Turkse collega Denktash onder toeziend oog van Alvaro de Soto, de speciale adviseur van de VN over Cyprus.
Ondertussen is er in 2004 een referendum gehouden waarin het Turkse deel zich uitsprak voor hereniging, het Griekse deel echter tegen, terwijl juist de Turks-Cyprioten veel concessies moesten doen. Sinds april 2005 is er echter een nieuwe president die meer toenadering to het Griekse deel wil zoeken.
Onder leiding van de VN zijn in 2016 en 2017 nieuwe gesprekken gevoerd maar die hebben uiteindelijk tot niets geleid. Voor meer informatie verwijzen we naar de volgende websites:
Peace-Cyprus.org: Een organisatie die niet alleen vrede op Cyprus zoekt maar op de hele wereld
HRI.org: Cyprus en het Cyprus probleem

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven