Lies & Teije's reis website

Ingesneeuwd in Platres


Je bent hier: Home -> Europa -> Cyprus -> Reisverslag Cyprus -> 21 februari

Cyprus, februari 2001, ingesneeuwd in Platres

Het uitzicht vanaf ons balkon is duidelijk die ochtend: sneeuw, heel veel sneeuw. Het zou droog blijven volgens de weersvoorspellingen, maar een halve meter sneeuw logenstraft dat. De temperatuur komt waarschijnlijk niet boven het vriespunt uit. Een hele klimaatwisseling binnen 2 dagen: van 22°C tot aan het vriespunt met een dikke laag sneeuw.
Ijspegels aan het dak Ons hotel in de sneeuwWe hadden gisteren nog geen idee wat we gingen doen, maar nu willen we proberen met de jeep de bergen uit te komen en dus uit de sneeuw om misschien alsnog weer naar Pafos te gaan. En terwijl we buiten op de parkeerplaats staan om een foto van het hotel te nemen, verliest Lies een glas uit haar zonnebril. Na lang zoeken in de sneeuw geven we het op (de volgende dag vinden we het glas alsnog wanneer alle sneeuw alweer verdwenen is).
Ons hotel in de sneeuwWe trekken er dus toch op uit: tenslotte hebben we een jeep... Weet Teije veel hoe zo'n ding werkt. En al snel glibberen we door de sneeuw richting ravijn; de remmen werken niet en we hebben totaal geen grip op de weg. Achterstevoren belanden we in de berm (vlak naast het ravijn).
Teije in the jeep Onze huurjeepTerwijl andere jeepbestuurders moeiteloos door de sneeuw voorbij rijden, proberen wij de auto weer op de weg te krijgen. En na lang, heel lang proberen, ziet Teije ineens een knopje met de aanduiding 4W. Ik druk erop, maar het helpt niets. Uiteindelijk drukken we maar allerlei knopjes in, en ja hoor, ineens glijden we over de weg alsof er geen sneeuw en ijzel ligt. Toch zit de schrik erin en we besluiten toch maar in de buurt te blijven en van Platres in de sneeuw te genieten.
De steile weg van het hotel naar beneden en vervolgens de hele steile weg naar boven, naar de weg die om het dorp loopt, blijkt voor meer bestuurders een probleem. Een uur lang zien we auto's omhooggaan en weer naar beneden glijden, vervolgens iedereen uitstappen en de auto omhoog duwen. Het is een prachtig gezicht.
Maar hierdoor zijn we niet meer in Pafos geweest en we vinden het jammer dat we daar een aantal dingen hebben gemist, speciaal het gebied rond de Akamas dat ontzettend mooi moet zijn. In plaats daarvan hebben we een paar spannende avonturen beleefd en ook die behoren bij het reizen. Het is leuk wanneer alles gaat zoals gepland, maar door gebeurtenissen die buiten de planning vallen moet je je vakantie niet laten bederven en dat hebben we dan ook niet gedaan. Al schuifelend en glibberend hebben we de steile weggetjes door Platres zelf getrotseerd en genoten van het dorp en de restaurants.
Platres in de sneeuw Huis in PlatresSoms schijnt de zon, soms is het bewolkt, soms regent het of valt er sneeuw; vier jaargetijden op 1 dag. In de loop van de dag wordt het steeds warmer en begint de sneeuw te smelten. Wel zo prettig vinden we, want morgen moeten we alweer vroeg weg en een glibberpartij als vandaag zien we niet zo zitten, zeker niet in het donker. Maar tja, we weten nu wel hoe de 4-wheel drive werkt...
Lies op het balkonDe temperatuur loopt 's avonds snel op, hoewel het nog geen weer is om in een t-shirt buiten te zitten. We zitten nog even in de bar te praten met de hoteleigenaars en gaan dan vroeg naar bed.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven