Lies & Teije's reis website

De zuid- en oostkust van Cyprus


Je bent hier: Home -> Europa -> Cyprus -> Reisverslag Cyprus -> 16 februari

Cyprus, februari 2001, de zuid- en oostkust van Cyprus

De zuid- en oostkust van Cyprus Vandaag zijn we al vroeg uit de veren om via de kust naar de zuid-oostelijke punt (Ayia Napa) van Cyprus te rijden. Het is schitterend en warm weer, een verademing na de kou in Nederland.
Governors beach Rotskust bij Governors beachBij Governor's Beach hebben we de blauwheid van de Middellandse Zee bewonderd en de tropische plantengroei zo vlak langs de kust. Cyprus ligt dichter bij het Midden-Oosten dan bij Europa en heeft een prettig warm klimaat. In plaats van de hoofdwegen nemen we zoveel mogelijk de secundaire weggetjes en dan zie je heel wat meer van het land.
Rotskust bij Governors beachHoewel het eiland niet zo heel erg groot is, kost het toch veel tijd om van het ene naar het andere punt te komen. Er zijn weliswaar vierbaanswegen tussen Limassol, Larnaka en Nicosia (en ze zijn druk bezig deze naar Pafos uit te breiden), maar deze hebben we alleen gebruikt wanneer we vonden dat we haast hadden (en dat was niet vaak het geval).We hebben deze dag vooral veel om ons heen gekeken en genoten van het landschap en de zee.
Haven van Ayia NapaHet zuidoosten van Cyprus, en vooral het gebied bij Ayia Napa schijnt de laatste jaren uitgegroeid te zijn van een streek met typisch kleine Cypriotische dorpjes tot uitgebreide toeristische centra. Meestal is de kern van de oude dorpjes bewaard gebleven, met een kerk of klooster als centraal punt, maar daar omheen verrijzen overal de hotels, restaurants en souvenirswinkeltjes. De stranden bij Ayia Napa zijn de beste op Cyprus met fijn zand.
Voor de bezetting van het Noorden door Turkije in 1974 was Famagusta de badplaats van de streek, nu is deze stad uitgestorven en militair gebied. In Ayia Napa houden we een uitgebreide pauze, maar er waait een harde wind zodat we toch maar ergens binnen gaan zitten.
Al met al hebben we een lange en boeiende dag achter de rug, echter zonder veel foto's te maken. 's Avonds rusten we eerst wat uit op onze kamer en nemen vervolgens onze intrek in de bar van het hotel om de plannen voor de volgende dag te maken. We willen eigenlijk alles wel zien op dit mooie eiland, maar binnen één week zal dat niet gaan lukken, dat hebben we nu al wel door.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven